Wikipedista:Renatina201/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Marianín
Marianín
Marianín
Lokalita
Charaktermalá vesnice
ObecLipovec
OkresBlansko
KrajJihomoravský kraj
Zeměpisné souřadnice
Základní informace
Katastrální územíLipovec u Blanska (11,55 km²)
PSČ679 06
Marianín
Marianín
Jak číst infobox Zdroje k infoboxu a českým sídlům.

Marianín je osada, která administrativně spadá pod obec Lipovec v Jihomoravském kraji ležící asi 30km severovýchodně od Brna. Poštovně je Marianín přiřazen k městysu Jedovnice. Obec se rozkládá na úpatí Drahanské vrchoviny a Moravského krasu. V místním horáckém nářečí se obyvatelé obce nazývají Prčéni.[1] Na severovýchodní hranici obce se nachází i hranice mezi Jihomoravským a Olomouckým územně samosprávným celkem.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Osada Marianín byla založena díky parcelaci panských pozemků v roce 1811 na místě samoty a panské hájenky vzdálené asi 2,5 km od Lipovce. V současné době je zde registrováno 29 domů.

Původ názvu[editovat | editovat zdroj]

Mylně je uváděno, že obec dostala názve podle manželky panství Marii Anně z Rogendorfu. Ovšem v době vzniku kolem roku 1811 majetek Rogendorfů již vlastnil rod Salm-Reifferscheidt. Jméno obec zřejmě dostala podle některé z manželek žijící na přelomu 18/19.století. Něměcky se obec nazývala Mariendorf (v překladu Ves Mariina). V pramenech je uváděn i název Mariendorf, Marioanow i Mariánov. Dnes je často v mluveném projevu používaný název v místním nářečí Marejánov.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  1. Malý slovníček horáčtiny. 1. vyd. vyd. Praha: ARSCI 77 s. s. ISBN 9788074200090, ISBN 8074200094. OCLC 681495782 S. 57.