Wikipedista:Phiwy/Wood Street, Londýn

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Věž kostela sv. Albana ve Wood Street [1]

Wood Street je jedna z ulic v londýnské City (anglicky City of London), historickém centru a finanční čtvrti Londýna. Tato ulice vede z jihu od křižovatky s Cheapside, míří na sever a při tom protíná Gresham Street a London Wall, silnici na místě, kde ve starověku postavili Římané hradby na obranu Londinia. Nejsevernější konec ulice vede podél Postern, části sídliště Barbican, a končí u domu Andrewes House.[2]

Wood Street asi 100 m západně od Milk Street

Ulice byla původně hlavní trasou procházející severojižním směrem přes římskou pevnost, která byla objevena po bombardování Londýna za druhé světové války. Ze severní brány pevnosti se stala Cripplegate, jižní brána pevnosti stála hned u křižovatky s ulicí Love Lane, a fakt, že se tam silnice mírně stáčí k východu, nasvědčuje tomu, že bylo třeba římské opevnění prorazit, aby mohla Wood Street pokračovat. Tato cesta je pravděpodobně velmi stará, vznikla po obnově města kolem roku 886 za vlády Alfréda Velikého. Vedla z hlavního přístavu v Queenhithe (Bread Street) přes tržiště v ulici Cheapside dál na sever a za Cripplegate opouštěla Londýn.

Kostelní věž[editovat | editovat zdroj]

Uprostřed ulice stojí na ostrůvku mezi vozovkami věž, jediná část kostela sv. Albana, která po náletu za druhé světové války zůstala stát.

Wood Street a Milk Street po bombardování

Mrakodrap[editovat | editovat zdroj]

K dalším pozoruhodným stavbám patří na adrese 88 Wood Street mrakodrap z přelomu 20. a 21. století, zmíněný v knize Skyscrapers: Structure and Design (autor Matthew Wells)[3]. Jde o komerční mrakodrap vyprojektovaný firmou Rogers Stirk Harbour + Partners, postavený mezi léty 1993 and 2001. V osmnáctipodlažní budově je kancelářský prostor o ploše 33 000 m2.[4]

Platan javorolistý[editovat | editovat zdroj]

Na rohu Cheapside a Wood Street stojí vysoký a rozložitý platan javorolistý (Platanus Acerifolia), který se stal symbolem City, protože byl svědkem mnoha dramatických změn v tomto městě. Patří ke chráněným platanům, které nikdo nesmí pokácet. Kolem kmene je kovové zábradlí se sv. Petrem s klíči; na tomto místě totiž býval hřbitov u kostela sv. Petra Cheap, jednoho z 87 kostelů, které v roce 1666 zničil velký požár Londýna. Slavný anglický architekt 17. století Christopher Wren sv. Petra na rozdíl od desítek jiných ale nepostavil znovu.

Velký požár Londýna; Wood Street mezi Cheapside and Cripplegate

O úctyhodném stáří stromu svědčí fakt, že se o něm zmiňuje anglický romantický básník William Wordsworth v lyrické básni Poor Susan napsané roku 1797 (vyšla o rok později ve sbírce Lyrické balady).[5]

The Wood Street Compter in 1793

Vězení pro dlužníky[editovat | editovat zdroj]

V ulici Wood Street bývala instituce zvaná Wood Street Compter, malé vězení pro dlužníky, kam se dostali také lidé obvinění z takových přestupků, jako byla opilství na veřejnosti. Věznice byla postavena a otevřena v roce 1555.

Stanice Policie londýnské City[editovat | editovat zdroj]

Ve Wood Street je stanice City of London Police (CLP, Policie londýnské City), a to v budově na rohu s Love Lane. CLP má v City celkem tři stanice, kromě Wood Street také Bishopsgate a Snow Hill.[6]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Wood Street Compter na anglické Wikipedii. V tomto článku byl použit překlad textu z článku Wood Street, London na anglické Wikipedii.

  1. "Wood Street" in [s.l.]: [s.n.] ISBN 978-0-230-73878-2. 
  2. Google Maps. Google Maps [online]. [cit. 2019-04-10]. Dostupné online. 
  3. WELLS, Matthew. Skyscrapers: Structure and Design. [s.l.]: Laurence King Publishing 204 s. Dostupné online. ISBN 9781856694032. (anglicky) Google-Books-ID: zxPF6f5RWEUC. 
  4. LIMITED, Alamy. Stock Photo - 88 Wood Street, a commercial skyscraper designed by Richard Rogers Partnership, London, England, UK. Alamy [online]. [cit. 2019-04-06]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. The Reverie of Poor Susan by William Wordsworth - Poetry Atlas. www.poetryatlas.com [online]. [cit. 2019-04-06]. Dostupné online. 
  6. cityoflondon.gov.uk/services. www.cityoflondon.gov.uk [online]. [cit. 2019-04-06]. Dostupné online. 


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Chybná syntaxe souřadnic: 51.51616, N [[Kategorie:Londýn]] [[Kategorie:Platan]] [[Kategorie:Dějiny Londýna]] [[Kategorie:Údržba:Články s nekontrolovanými překlady]]