Wikipedista:Phiwy/Hardknott (římská pevnost)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hardknott, římská pevnost Mediobogdum
římská pevnost a cvičiště
římská pevnost a cvičiště
Účel stavby

vojenský

Základní informace
Výstavba1. polovina 2. století
Zánikopuštěna ve 3. století
Poloha
AdresaAnglieAnglie Anglie
Souřadnice

Hardknott (latinsky Mediobogdum) je název římské pevnosti [1], která ve starověku ležela na západní straně horského průsmyku Hardknott v hrabství Cumbria na severozápadě Anglie.

Poloha a název[editovat | editovat zdroj]

Pevnost vybudovali kvůli ochraně průsmyku Hardknott. Ležela na skalnatém výběžku, odkud se otevírá ničím nerušený výhled na řeku Esk v údolí Eskdale.

S nadmořskou výškou téměř 244 metry je Hardknott druhou nejvýše položenou pevností v římské provincii Británie, a to po pevnosti Epiacum (Whitley Castle), která se nachází ve stejném hrabství, ale ve výšce 320 metrů.

Zbytky pevnosti byly ještě donedávna známé pod názvem Fort Hardknott nebo Hardknott Castle, ale díky Kosmografii z Ravenny bylo zjištěno, že se vlastně jedná o pevnost Mediobogdum,[2] která ležela při silnici spojující pevnost Galava (Ambleside) a Glannoventa (Ravenglass).

Ve starověku[editovat | editovat zdroj]

Pevnost postavili mezi roky 120 a 138. V polovině 2. století zůstala opuštěna, neboť v té době vojsko postoupilo na sever, do Skotska. Pevnost začala vojákům znovu sloužit kolem roku 200 a posádka ji držela až do posledních let 4. století. Během té doby v blízkosti pevnosti vznikla později rozlehlá civilní osada (vicus).[3]

Zdejší římská posádka v síle 500 jezdců byla odloučenou jednotkou čtvrté kohorty Dalmatinců z pobřeží Dalmácie[4].

Popis pevnosti[editovat | editovat zdroj]

Pevnost Hardknott, lázně, cvičiště, čtyři cesty

Půdorys pevnosti má tvar čtverce se zaoblenými rohy, vnější rozměr činí 114 metrů, vnitřní 105 metrů. Hradební zeď o tloušťce zhruba 1,7 metru doplňovaly ještě příkopy. Nízké zdi pevnosti byly takzvaně "obnoveny" před několika lety, přičemž vrstva břidlice ukazuje, do jaké výšky se zdi zvedaly před touto rekonstrukcí.

Lázně u pevnosti Hardknott

Vnější hradba má čtyři brány, jednu uprostřed každé ze stran, a strážní věže na každém rohu. Uvnitř opevnění jsou pozůstatky, které ukazují tvary několika budov: dvě sýpky hned vedle sebe, budova velitelství posádky a vila velitele posádky neboli <praetorium>. Kromě těchto kamenných domů tam byly dřevěné stavby, které jízdnímu pomocnému oddílu sloužily jako kasárna.[4]

Sudatorium lázní u pevnosti

Mimo čtverec pevnosti jsou pozůstatky lázní, jejichž dům má vzácné kruhové sudatorium. Dále se zde nachází prostor kdysi srovnaný do roviny: je pokládán za nejlépe zachovaný starověku výcvikový prostor v západní Římské říši. Pozemek cvičiště se nachází na svahu na východ od pevnosti, zhruba o 180 metrů výš. Od východní brány pevnosti k němu vedla cesta. Plán pevnosti vypracovaný anglickým historikem R. G. Collingwoodem v roce 1930 ukazuje, že cvičiště bylo stejně velké jako pevnost a mělo na okraji val, aby byl zajištěn rovný povrch.

Na mnoha zdech vrstva břidlice ukazuje, kde končí původní římské zdivo (pod břidlicí) a začíná část zrekonstruovaná v době viktoriánské (nad ní)

V době moderní[editovat | editovat zdroj]

Pevnost se nachází na pozemku, jehož vlastníkem je Národní trust, a jeho údržbu zajišťuje organizace English Heritage.

Archeologický výzkum[editovat | editovat zdroj]

Na místě byly nalezeny předměty z kůže pocházející z doby římské okupace. Při vykopávkách v roce 1965 se našel kus kůže poblíž sýpky; pravděpodobně šlo o část kabátce některého z vojáků. Při dalších vykopávkách, v roce 1968, Dorothy Charlesworthová a J. H. Thornton našli další zbytky kůže, včetně několika bot. [5]

Kulturní vliv[editovat | editovat zdroj]

Hardknott je se také jmenuje pevnost v románu The Fort at River's Bend, který napsal Jack Whyte, skotsko-kanadský autor historických románů.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Hardknott Roman Fort na anglické Wikipedii.

  1. Dostupné online. 
  2. [s.l.]: [s.n.] ISBN 0-7134-2077-4. 
  3. [s.l.]: [s.n.] 
  4. a b Dostupné online. 
  5. CHARLESWORTH, Dorothy; THORNTON, J. H. Leather Found in Mediobogdum, the Roman Fort of Hardknott. Britannia. 1973, s. 141–152. DOI 10.2307/525862. JSTOR 525862. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]