Wikipedista:Perid/Muž na balkóně

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Muž na balkóně
AutorMaj Sjöwallová
Per Wahlöö
Původní názevMannen pa balkongen
PřekladatelFrantišek Fröhlich
ZeměŠvédsko Švédsko
Jazykšvédština
Žánrdetektivní román
VydavatelŠvédsko Norstedts Förlag
Česko Svoboda
Datum vydání1967
Česky vydáno1974
Typ médiabrožované
Počet stran172
Náklad80 000
Předchozí a následující dílo
Muž, který se vypařil Noční autobus

Muž na balkóně (švédsky Den Mannen på balkongen) je třetím dílem z desetidílné série Románů o zločinu s hlavním hrdinou, policejním komisařem Martinem Beckem od švédské autorské dvojice Maj Sjöwallová - Per Wahlöö. Ve Švédsku byla kniha poprvé vydána v roce 1967, český překlad vyšel poprvé v roce 1974, a dále v letech 1987 a 2007. Poprvé v celé sérii se setkáváme s policisty Gunvaldem Larssonem a Einarem Rönnem, kteří následně objevují i ve všech dalších dílech.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Hlavní hrdina románu, kterým je stejně jako všech dalších dílech série komisař Martin Beck ze stockholmské kriminálky, odjíždí do Motaly navštívit svého přítele a též policistu Ahlberga, se kterým před třemi lety vyšetřovali brutální vraždu mladé Američanky. Návštěva má sice naoko pracovní charakter, ale hlavním důvodem je setkání a posezení s kamarádem, s kterým si Martin Beck velmi rozumí.

Sveina třída ve Stockholmu

Po návratu ho ovšem čekají opět pracovní povinnosti, a ne zrovna příjemné. Gunvald Larsson, drsný policista hřmotné postavy, pátrá po mimořádně rafinovaném lupiči, který přepadává lidi v městských parcích. V parku, ve kterém došlo k poslednímu přepadení, je nalezena zavražděná a znásilněná devítiletá dívka, na místě činu nebyly nalezeny její kalhotky, které si vrah nejspíš odnesl. Policista zvažují možnost, že oba zločiny, loupež i vraždu, mohl spáchat stejný člověk, protože k nim došlo takřka ve stejnou dobu. Ale zároveň je možné, že jde o dva rozdílné pachatele, což se vyšetřovatelům jeví jako pravděpodobnější varianta. V každém případě je nutné rychle najít lupiče, protože i kdyby nebyl vrahem, mohl by policii poskytnout cenné svědectví. Brzy poté se na policii se přihlásí mladá žena a vypoví, že měla s údajným lupičem náhodný poměr. Nic už tedy nebrání jeho dopadení. Skutečně se ukáže, že lupič s vraždou nemá nic společného. To, že se oba činy staly takřka ve stejnou dobu v jednom parku je pouhá náhoda. Lupič, ač sám drsný chlapík, je tak konsternován zločinem vraždy malé dívky, že s policií ochotně spolupracuje. Po dlouhém výslechu vyjde najevo, že pravděpodobně pachatele skutečně viděl a podá polici jeho popis.

Patrání se přesto zasekne na mrtvém bodě, a když jsou později postupně nalezeny další mrtvé dívky s chybějícími kalhotkami, tak si policisté musejí přiznat, že jsou bezradní.

Mezitím se čtenář seznamuje s mužem, který dnem i nocí sedí na svém balkóně a pozoruje lidi na rušné Sveině třídě. Tato podivná skutečnost neunikne ženě, která bydlí naproti. Zavolá na polici, aby oznámila toto podezřelé chování. Hovor přijme Gunvald Larsson a ženu odbyde, protože sedět na svém vlastním balkóně není protizákonné. Přesto si zapíše jeho popis. A právě tento telefonát nakonec celý případ pomůže rozřešit. Popis je totiž naprosto shodný s lupičovým popisem muže s parku. Může jít o náhodu, ale přesto se policisté rozhodnou tuto skutečnost prověřit. Vniknou do bytu a při důkladné prohlídce naleznou všechny odcizené dívčí kalhotky. Pachatel v bytě není, ale jeho chycení a usvědčení je již jen otázkou času.

Filmová adaptace[editovat | editovat zdroj]

V roce 1993 ve Švédsku vznikl stejnojmenný film s Göstou Ekmanem a Rolfem Lassgården v rolích Martina Becka a Gunvalda Larssona. Film sklidil velký úspěch a získal švédskou filmovou cenu Zlatohlávek ve třech kategoriích.


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]