Wikipedista:Pavouk/Dušanbe

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Wikipedista:Pavouk/Dušanbe

Dušanbe ( Tajik , [duʃæmˈbe]IPA ; což znamená pondělí v perštině [1] [2] [3] ) je hlavní a největší město Tádžikistánu . Bydlí v něm asi 863 400 obyvatel. Do roku 1929 bylo město v ruštině známé jako Djušambe ( Russian , Dyushambe ) a od roku 1929 do roku 1961 jako Stalinabad ( Tajik , Stalinobod), po Stalinovi. Dušanbe se nachází v Hissarském údolí, ohraničené Hissarským hřbetem na severu a východě a hřbetem Babatag, Aktau, Rangontau a Karatau na jihu, leží v nadmořské výšce 750-900 m.

Ve starověku tam, co je nebo je blízko moderního Dušanbe, sídlily různé říše a národy, včetně lidí moustérienských nástrojů, různých neolitických kultur, Achaimenovské říše, Řecko-baktrijského královskí, Kušánské říše a Hefalitů . Ve středověku se objevily další sídla poblíž současného Dušanbe, jako byl Hulbuk a jeho slavný palác . Od 17. století do počátku 20. století rostlo Dušanbe v tržní vesnici, kterou občas ovládali béjové z Hisoru, Balchu a nakonec Bucharský emirát. Brzy po ruské invazi v roce 1922 se město v roce 1924 stalo hlavním městem Tádžické autonomní sovětské socialistické republiky, což zahájilo rozvoj Dušanbe a také rychlý populační růst, který pokračoval až do tádžické občanské války na začátku 90. let 20. století. Po válce se město stalo hlavním městem nezávislého Tádžikistánu a pokračovalo ve svém růstu a rozvoji v moderní město.

Moderní kultura Dušanbe má své počátky ve 20. letech 20. století, s nástupem sovětské hudby, opery, divadla, sochařství, filmu a sportu. Hudba, především šašmakam před sovětskou invazí, ve městě zmizela kvůli ruskému vlivu a místním operním domům a symfoniím. Tádžické osobnosti, jako je Sadriddin Ayni, významně přispěly k rozvoji literatury v Dušanbe, která během a po sovětském období prošla mnoha změnami. Divadlo a film začaly ve 30. letech 20. století a byly silně ovlivněny sovětskými trendy. Architektura Dušanbe, kdysi neoklasicistní, přešla do minimalismu a nakonec do moderního stylu.

Hodně ze vzdělávacího systému města pochází z dob Sovětů a má dědictví státní kontroly; i dnes je největší univerzita v Dušanbe, Tádžická národní univerzita, financována vládou. Dušanbejské mezinárodní letiště je hlavní letiště sloužící městu. Mezi další formy dopravy patří síť trolejbusů z roku 1955, malá síť železnic systém a silnice, které procházejí městem. Elektřina ve městě je primárně vodní, vyráběná v Nureské přehradě; stárnoucí vodní systém pochází z roku 1932. Tádžikistánský systém zdravotní péče je soustředěn v Dušanbe, což znamená, že ve městě jsou hlavní nemocnice v zemi. [[Kategorie:Hlavní města v Asii]] [[Kategorie:Sídla v Tádžikistánu]] [[Kategorie:Dušanbe]] [[Kategorie:Údržba:Souřadnice z Wikidat]]

  1. Dostupné online. 
  2. D. Saimaddinov, S. D. Kholmatova, and S. Karimov, Tajik-Russian Dictionary, Academy of Sciences of the Republic of Tajikistan, Rudaki Institute of Language and Literature, Scientific Center for Persian-Tajik Culture, Dushanbe, 2006.
  3. Dostupné online.