Wikipedista:Pan Klimes/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxAlexandrium
alternativní popis obrázku chybí
Vědecká klasifikace
DoménaEukaryota
ŘíšeChromista
KmenMyzozoa
NadtřídaDinoflagellata
TřídaDinophyceae
ŘádGonyaulacales
ČeleďOstreopsidaceae
RodAlexandrium

Alexandrium je rod patřící mezi obrněnky. Byl zaveden Youssefem Halimem v roce 1960[1] a je významný především pro schopnost několika druhů produkovat toxin saxitoxin a jeho analoga. Tento toxin se může akumulovat v mořských živočiších, jako jsou například měkkýši, hvězdice, chobotnice, ryby a další, což má vliv na celé ekosystémy. Rod Alexandrium obsahuje přibližně 35 druhů, které byly blíže popsány.[2]

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

Členové rodu Alexandrium se vyskytují celosvětově. Diverzita rodu je větší především ve Středozemním moři, ačkoliv tento fakt může být způsoben vyšší úrovní vědeckého zkoumání v této oblasti. Ačkoliv stále neexistuje dostatečné množství dat pro vysvětlení, jakým způsobem docházelo k rozšíření rodu po celém světě, uvažuje se, že významný vliv především v posledním století měla přeprava měkkýšů lidmi. Zajímavým prvkem výskytu těchto organismů je, že oblasti, kde rostou toxin produkující a neprodukující druhy, se nepřekrývají, krom malého množství výjimek.[3]

Morfologie a ekologie[editovat | editovat zdroj]

Alexandrium mohou být nalezeny jako samostatné organismy nebo v krátkých řetízcích. Každá buňka má dva bičíky, které využívá k vertikálnímu pohybu ve vodě na základě intenzity světla, denní doby či proudu vody. Jedná se především o autotrofy závislé na fotosyntéze, existuje ale i pár mixotrofních druhů. Velikost buněk je v rozmezí 20–80 μm a mají tmavou hnědou až červenou barvu. Kvůli jejich velikosti je není možné spatřit pouhým okem. Ve vysokých koncentracích způsobují takzvané červené přílivy s typickým zabarvením a některé druhy jsou schopné způsobit bioluminiscenci oceánů.[4]

Životní cyklus[editovat | editovat zdroj]

Buňky se většinou rozmnožují nepohlavně, dělením. Některé druhy přechází na sexuální rozmnožování při nedostatku živin. Buňky produkují gamety, které fůzují do pohyblivé diploidní zygoty, která se nazývá planozygota. Z planozygot jsou tvořeny dormantní cysty, které ustávají v sedimentech na hladině. Tyto cysty mohou přežít až několik let v nepříznívých podmínkách, jako je nedostatek živin, nízké teploty či požití živočichy. Během nastání vhodných podmínek cysty klíčí a tvoří novou generaci fotosynteticky aktivních buněk.[5]

Toxiny a ekologický význam[editovat | editovat zdroj]

Chemická struktura saxitoxinu

Saxitoxin a jeho analoga způsobují paralytickou intoxikaci měkkýšů. Saxitoxin prochází potravním řetězcem až k lidem, u kterých také způsobuje onemocnění, které se projevuje necitlivostí, paralýzou, dezorientací a v některých případech i smrtí.[6] Základní struktura těchto toxinů je tvořena trialkylovým tetrahydropurinem. Cílovým místem pro toxin je sodný, draselný a vápenatý iontový kanál, ale mechanismus účinku se liší dle kanálu.

Mechanismus účinku na sodný kanál[editovat | editovat zdroj]

Saxitoxin se váže na extracelulární doménu sodného kanálu nervových a svalových buněk a blokuje tok sodných iontů směrem do buněk. Na kanál se váže pouze jediná molekula toxinu.

Mechanismus účinku na draselný kanál[editovat | editovat zdroj]

Narozdíl od sodného kanálu saxitoxin draselný kanál modifikuje, což zapříčiní významnou depolarizaci membrány a nižší vodivost draselných iontů. K tomuto kanálu se mohou vázat čtyři a více molekul toxinu. Stáří genetického klastru pro saxotoxin indikuje, že tento kanál byl původním cílovým místem.

Mechanismus účinku na vápenatý kanál[editovat | editovat zdroj]

Mechanismus účinku na potenciálem řízený vápenatý kanál je obdobný tomu u sodného kanálu, ačkoliv není schopen plně inhibovat prostup iontů.[7]

Červené přílivy[editovat | editovat zdroj]

Červený příliv

Červené přílivy jsou způsobeny řasovým květem, který přeroste. Vědecký název pro tento fenomén je škodlivý řasový květ. Organismy, které způsobují červený příliv, produkují toxiny, které zabíjí ryby a dělají měkkýše nebezpečné ke konzumaci, zároveň mohou i vzduch nad hladinou udělat těžko dýchatelným. Červené přílivy byly zaznamenány v každém americkém pobřežním státě a krom vlivu na zdraví lidí a mořských ekosystému zároveň negativně ovlivňují místní ekonomiku.[8] Momentálně je známo přes 300 druhů způsobujících červené přílivy. Za červené přílivy v Mainském zálivu jsou zodpovědné dva druhy rodu Alexandrium, A. catanella a A. fundyense. Červené zabarvení je možné pozorovat pouze při zakoncentrování těchto organismů, čemuž dochází v místech mísení dvou zdrojů vody.[9]

Bioluminiscence oceánů[editovat | editovat zdroj]

Pouze 8 druhů Alexandrium vykazují schopnost bioluminiscence, například A. mediterraneum a A. pohangense. Bioluminiscence oceánů je způsobena emitujícím světlem z organismů, které disponují enzymem luciferasa, která zpracovává oxidační reakci luciferinu. U obrněnek je bioluminiscence ochranným mechanismem proti predátorům. Naměřená intenzita produkovaného světla u rodu Alexandrium se pohybuje v rozmezí fotonů na buňku.[10]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ‪Alexandrium minutum nov. g. nov. sp. dinoflagellé provocant des ‘eaux rouges’‬. scholar.google.com [online]. [cit. 2024-01-21]. Dostupné online. 
  2. BOTANA, Luis M.; LOUZAO, M. Carmen; VILARINO, Natalia. Climate Change and Marine and Freshwater Toxins. [s.l.]: Walter de Gruyter GmbH & Co KG 670 s. Dostupné online. ISBN 978-3-11-062573-8. (anglicky) Google-Books-ID: 3hMrEAAAQBAJ. 
  3. ANDERSON, Donald M.; ALPERMANN, Tilman J.; CEMBELLA, Allan D. The globally distributed genus Alexandrium: multifaceted roles in marine ecosystems and impacts on human health. Harmful algae. 2012-2, roč. 14, s. 10–35. PMID: 22308102 PMCID: PMC3269821. Dostupné online [cit. 2024-01-21]. ISSN 1568-9883. DOI 10.1016/j.hal.2011.10.012. PMID 22308102. 
  4. Alexandrium – Harmful Algal Blooms [online]. [cit. 2024-01-21]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. Alexandrium Life Cycle. hab.whoi.edu [online]. [cit. 2024-01-21]. Dostupné online. 
  6. Are Growth and Toxicity of the Dinoflagellate Alexandrium Controlled by Grazer-induced Defense?. NCCOS Coastal Science Website [online]. [cit. 2024-01-21]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. CUSICK, Kathleen D.; SAYLER, Gary S. An Overview on the Marine Neurotoxin, Saxitoxin: Genetics, Molecular Targets, Methods of Detection and Ecological Functions. Marine Drugs. 2013-04, roč. 11, čís. 4, s. 991–1018. Dostupné online [cit. 2024-01-21]. ISSN 1660-3397. DOI 10.3390/md11040991. (anglicky) 
  8. US DEPARTMENT OF COMMERCE, National Oceanic and Atmospheric Administration. What is a red tide?. oceanservice.noaa.gov [online]. [cit. 2024-01-21]. Dostupné online. (EN-US) 
  9. Red tides and algal blooms, facts and information. Environment [online]. 2023-03-16 [cit. 2024-01-21]. Dostupné online. (anglicky) 
  10. PARK, Sang Ah; JEONG, Hae Jin; OK, Jin Hee. Bioluminescence capability and intensity in the dinoflagellate Alexandrium species. Algae. 2021-12-15, roč. 36, čís. 4, s. 299–314. Dostupné online [cit. 2024-01-21]. ISSN 1226-2617. DOI 10.4490/algae.2021.36.12.6. (English)