Přeskočit na obsah

Wikipedista:LesníJiřička/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Psycholog je člověk, který pomáhá ostatním s různými problémy hlavně tedy s psychickými, které můžou být vyvolávány stresem či jinými situacemi v životě (rozvod, ztráta blízkého apod.). Lidé kteří chodí k psychologovi netrpí psychickým onemocněním, ta léčí psychiatr. Jde o pomáhající povolání, kdy psycholog poskytuje poradenskou pomoc, nemá lékařské vzdělání, tudíž nemůže předepisovat léky (psychofarmaka).

Školní psychologie v České republice uznává jako nový obor v roce 2001, a tím se objevil i obor školního psychologa. Aby mohl vykonávat práci školního psychologa musí uchazeč absolvovat magisterské studium na vysoké škole v oboru psychologie. Psychologie jako obor se dá studovat buď samostatně, nebo jako součást celé řady jiných oborů (např. pedagogických).

Psychologie se v České republice studuje na několika vysokých školách v Ostravě, Brně, Praze, Olomouci v Českých Budějovicích a další. Školní psycholog na škole poskytuje potřebnou pomoc všem žákům, kteří ho sami osloví nebo jej k poskytnutí pomoci vyzvou pedagogové. Úzce spolupracuje zejména s třídním učitelem, výchovným poradcem, metodikem prevence a se speciálním pedagogem. Jejich práce je porozumět a řešit problémy socializační či vztahové.



Školní psycholog je psycholog, na kterého se mohou ve školách obracet se svými starostmi a různými problémy osobní povahy děti, rodiny a pedagogové. Ve škole vytváří školní psycholog pozitivní atmosféru a sobě jméno, vzbuzující důvěru. Je vázán mlčenlivostí a v situacích, kdy by potřeboval někoho z okolí svého klienta oslovit, musí mít klientův informovaný souhlas. Chrání soukromí a bezpečí svého klienta, ať už je jím žák, rodič, či pedagog.

V rámci školního poradenského pracoviště spolupracuje školní psycholog s výchovným poradcem, metodikem prevence a školním speciálním pedagogem.

V některých situacích naváže školní psycholog spolupráci s orgány péče o děti, lékaři, orgány sociální péče o děti a dalšími zainteresovanými organizacemi a osobami. Jedná vždy v nejlepším zájmu dítěte. Poskytuje mu poradenství a pomoc v poznání situace i různých pohledů na věc, pomáhá mu najít různé možnosti a způsoby řešení.

Náplň práce školního psychologa obsahuje diagnostiku a depistáž. Školní psycholog cíleně, včasně a záměrně vyhledává potíže a problémy ve škole se snahou o prevenci. Dále se zbývá konzultační, poradenskou, intervenční činností, metodickou prací a vzděláváním pedagogů, osvětovou prací zaměřenou na žáky, rodiče a pedagogický sbor školy.

Kvalifikačním předpokladem pro vykonávání funkce školního psychologa je ukončené vysokoškolské vzdělání oboru psychologie.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]