Přeskočit na obsah

Wikipedista:Kirsha1110/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Živá knihovna

Tento projekt vznikl v Dánsku v roce 2000... (Ja by sem pokračoval) Vznikla s cílem představit příběh svého kamaráda, který padl obětí násilného činu, a tím vzbudit povědomí o problematice násilí ve společnosti. Skupina, složená ze pěti mladých lidí, přišla s inovativní myšlenkou vytvoření "živých knih" jako prostředku pro sdílení těchto životních příběhů. Tento koncept spočíval v tom, že čtenář "půjčil" člověka a prostřednictvím kladených otázek procházel jeho životními zkušenostmi.

Tričko s nápisem "Živá knihovna"

Hlavním záměrem této aktivity byla prevence násilí a snaha přispět k vyrovnání se s dopady konfliktů a agresivity ve společnosti. Projekt "živé knihy" postupně získal globální popularitu, rozšiřujíc se po celém světě. Jeho podtitul "nesuď knihu podle obalu" zdůrazňuje důležitost poznávání individuálních příběhů a odstraňování předsudků na základě povrchního hodnocení.

V roce 2006 vznikla v knihovně v australském Lismore první stálá lidská knihovna.[1]

Živá knihovna se stala významnou součástí programu Rady Evropy v roce 2003, kdy byla oficiálně začleněna do iniciativy zaměřené na podporu dialogu, vzájemného porozumění a odstraňování stereotypů ve společnosti. Od svého vzniku projekt Živá knihovna ve školách pokračuje a rozrůstá se. V současné době již navštívil více než 40 škol a oslovil více než 1000 studentů.[2]

Část Živé Knihy: Mezi lidmi a osobnostmi, kteří se podílí na projektu tzv. "živých knih", najdeme různorodou skupinu jednotlivců, včetně cizinců, uprchlíků, příslušníků muslimského, křesťanského a židovského vyznání, Romů, lidí se zdravotním postižením, nevidomých, členů LGBTQ+ komunity, příznivců veganství, aktivistů bojujících za práva zvířat, a také lidi bez domova a mnohé další.

  1. PEVETO, Kyle. Human Library connects the inquisitive with 'living books'. The Advocate [online]. 2017-04-26 [cit. 2024-01-09]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Living Library - Youth - www.coe.int. Youth [online]. [cit. 2024-01-09]. Dostupné online. (anglicky)