Wikipedista:Karolína Zoulová/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Diacetonakrylamid[editovat | editovat zdroj]

Diacetonakrylamid je bílá nebo nažloutlá krystalická látka. Jedná se o funkční monomer obsahující dvě reaktivní skupiny, tedy N-substituovaný amid a keton. Keton skupina ochotně reaguje s monomery s dvojnou vazbou (ethylen,...) čímž se do polymeru zavede ketonkarbonylová skupina. Ta snadno reaguje s primárními aminy a iminy a může tak docházet k síťovacím reakcím či větvení polymeru. Této vlastnosti se využívá k přípravě lepidel, zahušťovadel nebo síťovacích činidel.



Chemické a fyzikální vlastnosti[editovat | editovat zdroj]

Diacetonakrylamid je také označován jako difenacylamin, N-(1,1-dimethyl-3-oxobutyl), N-(l,l-dimethyl-3-oxobutyl)akrylamid, N-(l,l-dimethyl-3-oxobutyl)allylamid;, acetylaceton akrylamid, diaceton methakrylamid), zkráceně DAAM.

Jedná se o bezbarvou až světle žlutou krystalickou pevnou látku, která je po roztavení bezbarvá. DAAM je rozpustný ve vodě, methanolu, methylchloridu, benzenu, acetonitrilu, ethanolu, acetonu, tetrahydrofuranu, chloroformu a dalších silných organických rozpouštědlech. Má hydroskopické vlastnosti, je nutné ho skladovat na chladném místě. Jde o stabilní látku s dlouhou životností u které nedochází k degradaci při dlouhodobém skladování. Je také tepelně stabilní a lze ji destilovat za sníženého tlaku bez rozkladu. Slabý zápach, vysoká hydrofilita a rozpustnost v mnoha organických rozpouštědlech, jakož i výhodný toxikologický profil odlišují diacetonakrylamid od jiných reaktivních monomerů.

Molární hmotnost - 169,22 g/mol

sumární vzorec - C9H15NO2

Teplota tání 57-58 °C

Bod vzplanutí >110 °C

Bod varu 120 ℃ (1,07 kPa), 93–100 ℃ (13,33–40,0 Pa)

Relativní hustota 0,998 (60 °C)

Syntéza[editovat | editovat zdroj]

Diacetonakrylamid lze připravit Ritterovou reakcí. Sulfonací akrylonitrilu s acetonem vznikne silně exotermickou reakcí sulfonovaný meziprodukt, který je následně hydrolyzován na DAAM.

Na počátku Ritterovi reakce probíhá tvorba karbokationtů působením silných minerálních kyselin na diacetonalkohol vzniklý jako meziprodukt z acetonu, přičemž i pod přísnou kontrolou reakční teploty vzniká velké množství vedlejších produktů  (včetně terc-butanolu , mesitylu oxid, diacetonalkohol, mesitylen , foron , isoforon a akrylamid). Pro získání optimálních výtěžků a požadované selektivity produktu jsou dílčí reakce oddělovány (např. pomocí mikroreakční technologie). Tak lze získat výtěžky o čistotě až 78 %. Pro vyšší čistoty, které jsou u radikálových polymeracích často požadovány pro zisk vysoké konverze monomeru a molární hmotnosti polymeru je možné produkt poté krátce destilovat a rekrystalizovat.[1]

Další možnou syntézou je reakce akrylonitrilu s 1,1-dimethyl-3-oxobutanolem

nebo pomocí acetonových kondenzačních produktů diacetonalkoholu a mesityloxidu.

N-substituované akrylamidy mohou být také připraveny z acetylenu, oxidu uhelnatého a aminu s použitím katalyzátoru železa nebo karbonylu niklu. Tak lze připravit produkt o čistotě 99+%.

Aplikace a využití[editovat | editovat zdroj]

Diacetonakrylamid obsahuje několik reaktivních skupin jako je amid a imid, keton, akrylát a polymerizovatelná dvojná vazba. Polymerizace DAAM probíhá nad jeho teplotou tání v roztoku při pokojové teplotě. Diacetonový akrylamid tvoří polymery v roztoku nebo emulzi. Může intenzivně reagovat se silnými oxidačními činidly nebo exotermicky s redukčními činidly (jako jsou alkalické kovy a hydridy) za uvolnění plynného vodíku. Exotermicky reaguje s kyselinami i bázemi, nebo podléhá autooxidaci po vystavení vzduchu za vzniku výbušných peroxidů. DAAM homopolymer nebo kopolymer  je sice ve vodě nerozpustný, ale vyznačuje se tzv. “vodním dýcháním”,tedy, že míra absorpce je 20-30% jeho hmotnosti a je schopen tuto vodu uvolnit při vlhkosti prostředí nižší než 60%.  S využitím této vlastnosti se DAAM používá hlavně k výrobě fixačního činidla, laku na vlasy a fotocitlivé pryskyřice.

Ve vodě rozpustný  monomer diacetonakrylamidu se účinně používá pro čiření suspendovanými pevnými látkami. Tento monomer je vysoce reaktivní a tvoří při radikálově iniciované polymeraci ve vodě ve vodě nerozpustné homopolymery a při polymeraci v benzenu homopolymery bobtnající ve vodě.  V kombinacích s jinými monomery se získávají kopolymery akrylonitrilu, akrylamidu nebo vinylacetátu Začlenění diacetonakrylamidových jednotek do polymerní kostry kopolymeru získá polymer hydrofilní vlastnosti. Této vlastnosti se využívá v případech jako je zvýšená propustnost vodních par polymerních filmů nebo kontaktních čoček, zvýšená adheze lepidel a těsnících materiálů, vyšší pevnost a tendence k tvorbě filmu u laků na vlasy, zpevnění papíru nebo textilních povlaků.

Nejdůležitější aplikace diacetonakrylamidu jako funkčního komonomeru jsou v nátěrech a barvách na vodní bázi, které lze zesíťovat při pokojové teplotě reakcí s dihydrazidem kyseliny adipové[2]

a ve fotosíťotvorných inkoustech a pryskyřicích. Fotocitlivá pryskyřice, vyrobená z jasného pevného diaminového homopolymeru odolného vůči kyselinám a zásadám, může mít vysokou fotosenzitivní rychlost. Po expozici lze část bez obrazu snadno odstranit, aby se získal čistý obraz s dobrou pevností a dobrou odolností vůči rozpouštědlům a voděodolností.

Dalším důležitým využitím DAAM je částečná náhrada želatiny. Želatina se používá ve fotografických emulzích a využívá téměř všech speciálních vlastností želatiny, proto bylo již více než 100 let obtížné najít ideální produkt, který by se dal nahradit. Vysoce čistá fotografická želatina bude v Číně na dlouhou dobu nedostatek. Očekává se, že domácí fotosenzitivní materiály si vyžádají 2500 tun želatiny ročně, ale současná tuzemská produkce fotografické želatiny je jen stovky tun.[3]

Využíván je také jako promotor a modifikátor přilnavosti pro vláknité směsi, cement, sklo, hliník a polyvinylchlorid. Lze z něj vyrobit lepidlo na papír, textilie a polymerní plasty.

DAAM patří do důležité třídy monomerů používaných k přípravě syntetických hydrogelů na bázi akrylamidu/methakrylamidu společně s akrylamidem (AA), N -methakrylamidem (MAA) a N , N -dimethylacrylamidem (DMA)

Bezpečnost a toxicita[editovat | editovat zdroj]

Irritant
Health hazard

signální slovo : Varování

H-věty: H302: Zdraví škodlivý při požití ( Akutní toxicita, orální)

H361: Podezření na poškození reprodukční schopnosti nebo plodu v těle matky (Toxicita pro reprodukci)

P-věty:P203, P264, P270, P280, P301+P317, P318, P330, P405 a P501

Diacetonakrylamid patří do třídy toxicity Acute tox.4 (100%). Jeho požití je toxické, způsobuje somnolenci a křeče což bylo dokázáno na potkanech u kterých byla zjištěna letální dávka LD50 při orálním podání 1,770 mg·kg−1. Při transdermálních zkouškách na králících byla LD50 > 10,000 mg·kg−1. [4]

  1. www.sid.ir [online]. [cit. 2022-12-05]. Dostupné online. 
  2. ZHANG, Xinya; LIU, Yanhong; HUANG, Hong. The diacetone acrylamide crosslinking reaction and its control of core-shell polyacrylate latices at ambient temperature. Journal of Applied Polymer Science. 2012-02-05, roč. 123, čís. 3, s. 1822–1832. Dostupné online [cit. 2022-12-05]. DOI 10.1002/app.34660. (anglicky) 
  3. DAAM_Weifang Fenmei Chemical CO.,LTD.. en.fenmeichem.com [online]. [cit. 2022-12-05]. Dostupné online. 
  4. PUBCHEM. Diacetone acrylamide. pubchem.ncbi.nlm.nih.gov [online]. [cit. 2022-12-05]. Dostupné online. (anglicky)