Wikipedista:KMkisk/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Digitální detox[editovat | editovat zdroj]

Pojem digitální hygiena může referovat o dvou jevech týkajících se užívání ICT zařízení. Tento článek pojednává o digitální hygieně ve smyslu duševní hygieny. Pro informace o digitální hygieně ve smyslu ochrany informace v ICT zařízení je vytvořen článek Digitální hygiena.

Úvod[editovat | editovat zdroj]

V dnešní době až exponenciálně roste množství informací, se kterým se denně setkáváme. Odborníci se shodují, že tak vysoké množství informací je jedním ze stresových faktorů současného života, a dalo vzniknout oboru, který se zabývá duševní hygienou ve smyslu omezení přístupu k informacím.

Informace a jejich vliv na duševní zdraví[editovat | editovat zdroj]

“Z hlediska systémové teorie můžeme člověka chápat jako informačně komunikační systém, v němž má centrální postavení lidský mozek. Ten má obrovské schopnosti jako jakýkoli informační systém vytvořený člověkem: shromažďuje, zpracovává, uchovává a šíří informace.” Odhad množství informací, které vstupuje do centrální nervové soustavy vědci neustále navyšují (v roce 1994 odhadoval W. D. Kiedl 10^9 bit.sec^-1). V těle pak probíhá filtrační výběr těchto informací. Proces není dosud plně objasněn, ale je možné, že jde o evoluční snahu přežít, která je ovlivněna způsobem života jednotlivce.[1] Informační přetížení působící na jednotlivce současnosti však ohrožuje naši schopnost učit se.[2]

“Pro řešení problému spojených se stále rostoucí informační explozí je nutné vytvořit optimální podmínky a úpravy informačního prostředí […] ke správnému rozvoji tvůrčích sil člověka, […] Přemíra pseudoinformací nemůže rozšířit lidské poznání a záplava informací vede ke zmenšení informovanosti. Vedle duplicity a redundance je tu směšování hodnoty informací a pracnost získávání a zpracování informací, čímž se dále zhoršuje možnost jejich využití. Unikají některé hodnotné informace, přitom však nejsou využity známé.[3]

Odborníci a lékaři se shodují, že exponenciální nárůst množství informací způsobuje ve společnosti nárůst výskytu poruch pozornosti, duševních poruch a úzkostí, používání aplikací, a sociálních sítí zejména, bývá srovnáván se závislostí. Dokument “The social dilemma” společností Netflix cituje v tomto směru uznávaného odborníka profesora Yaleovy Univerzity Edwarda Tuffea:

“Pouze dvě průmyslová odvětví nazývají své zákazníky “uživateli”: nelegální drogový průmysl a software.”

Vymezení pojmu[editovat | editovat zdroj]

Digitální detox, též informační hygiena, je Českou terminologickou databází knihovnictví a informační vědy definován jako “součást duševní hygieny; preventivní opatření proti negativním až patologickým důsledkům informačního přetížení, a to na úrovni tvůrce, zprostředkovatele a příjemce informací. Cílem je vybírat nebo šířit pouze podstatné informace, např. emailové zprávy by se měly psát stručné a výstižné.”[4]

Duševní hygiena, nebo psychohygiena je chápána jako soubor opatření, které mají za cíl zlepšit a posílit psychické zdraví proti rozličným neblahým faktorům.[5]

Populárně naučné pojetí digitálního detoxu[editovat | editovat zdroj]

V současné době se na knižním trhu objevuje množství publikací věnujících se fenoménu digitálního detoxu. Dále je uvedeno několik poznatků z nich.

10 přípravných kroků k digitálnímu detoxu[6][editovat | editovat zdroj]

  1. Začínáme zlehka: Napsat seznam deseti nejdůležitějších věcí, které by člověk chtěl dělat během posledního dne v životě.
  2. K věci: Zapsat cíle digitálního detoxu.
  3. Vypište se z toho: Vést si deník, kterému je dobré se věnovat 20 minut ideálně večer.
  4. Probuzení: Koupit klasický budík (opatření vycházející ze studií, ve kterých bylo zjištěno, že tzv. modré světlo obrazovek snižuje produkci melatoninu).
  5. Můj prostor: Vytvořit vlastní prostor pro věnování chvilky pro sebe sama.
  6. Zpátky v krabici: V blízkosti jídelního prostoru umístit nádobu s víkem, do které se, po dobu jídla, odkládají mobilní zařízení.
  7. Zarámujte to: Zachytit moment a uložit si ho do paměti bez použití mobilního zařízení, resp. prožít daný moment plně a osobně.
  8. Začínáme zlehka: Vytvořit v domácnosti místo bez techniky.
  9. Vypnutí: Vypnout na digitálních zařízeních push notifikace.
  10. Zpět k základům: K přípravě na detox použijte offline metody (např. klasický fotoaparát; kompas; průvodce, mapu či kuchařku z knihovny).
  1. CEJPEK, Jiří. Informace, komunikace a myšlení : úvod do informační vědy. 2., přeprac. vyd. vyd. Praha: Karolinum 233 s. s. Dostupné online. ISBN 80-246-1037-X, ISBN 978-80-246-1037-5. OCLC 83978284 S. 15, 16. 
  2. SHENK, David. Data smog : surviving the information glut. 1st ed. vyd. San Francisco, Calif.: Harper Edge 250 pages s. Dostupné online. ISBN 0-06-018701-8, ISBN 978-0-06-018701-9. OCLC 36147201 
  3. JANOŠ, Karel. Informační hygiena. Československá informatika. Roč. 20, čís. 10, s. 279, 280. 
  4. HAVLOVÁ, Jaroslava. Česká terminologická databáze knihovnictví a informační vědy (TDKIV) [online]. Praha: Národní knihovna ČR, 2003 [cit. 2023-01-17]. Dostupné online. 
  5. MÍČEK, Libor. Duševní hygiena. 1. vyd. Praha: Státní pegagogické nakladatelství, 1984. S. 9. 
  6. FIELDING BANKS, Orianna. Digitální detox : zbavte se závislosti na mobilu a internetu. 1. vydání. vyd. V Brně: [s.n.] 120 stran s. Dostupné online. ISBN 978-80-264-1804-7, ISBN 80-264-1804-2. OCLC 1031044461