Wikipedista:Jan Loskot/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Hlubinné úložiště slouží pro trvalé ukládání radioaktivního odpadu (RO) bezpečně a dostatečně hluboko pod zemský povrch, mimo dosah běžného člověka. Je zároveň i místem, kde palivo pro jaderné elektrárny zakončuje svůj palivový cyklus.

Lidskou činností produkovaný odpad a důvod použití úložiště[editovat | editovat zdroj]

Mnohé oblasti lidské činnosti, zejména ty spojené s jadernou energetikou, produkují RO různých tříd. Patří sem ale i např. zdravotnický průmysl a různé výzkumné vzdělávací instituce, které se zbavují použitých kontaminovaných přístrojů, oděvů a tak podobně. Nejnebezpečnější typ produkovaného odpadu je vysoce aktivní odpad. Ten tvoří asi 3 % hmotnosti[1] veškerého vyprodukovaného radioaktivního odpadu a jedná se zejména o použité (vyhořelé) jaderné palivo, které se stalo radioaktivní vlivem intenzivního ozařování neutrony v jaderném reaktoru. Dále do něj spadají například radioaktivní zbytky produkované při přepracování jaderného paliva. Tento odpad je nutné oddělit od životního prostředí na dobu tak dlouhou, dokud neklesne jeho nebezpečnost na přijatelnou míru. V České republice se takovýchto odpadů vyprodukuje ročně zhruba 100 tun[2]. Vyhořelé palivo lze sice do jisté míry přepracovat a znovu použít pro produkci energie. I při tomto přepracování ale vznikají radioaktivní látky, kterých je nutné se zbavit.

Radioaktivní prvky se samovolně rozpadají na prvky jiné. Tento rozpad je doprovázen produkcí tepla a dále vyzařováním částic (ionizujícím zářením) různých typů. V případě vysoce aktivního odpadu je těchto částic produkováno velmi velké množství, které může být pro člověka snadno smrtelné. V průběhu času míra produkce tepla a vyzařování částic postupně klesá. Cílem je odpad uskladnit mimo lidský dosah na tak dlouhou dobu, aby přestal být životu nebezpečný.

Problémem je, že, jak je vidět na obrázku 1, nebezpečné radionuklidy některých prvků vyzařující částice alfa, jako Americium, Plutonium či Neptunium, se rozpadají velice dlouho, řádově stovky tisíců, až miliony let. Bohužel zatím neexistuje způsob, jak tento proces zastavit. Nejen z tohoto důvodu se jako ekonomicky i technicky správná varianta pro likvidaci paliva zatím jeví použít hlubinné úložiště, kde lze odpad bezpečně na dlouhou dobu izolovat od životního prostředí. Nutno dodat že do hlubinného úložiště je možné ukládat i RO nižších kategorií (středně a nízkoaktivní)[3], pro které jsou v dnešní době běžně provozována standardní úložiště RO po celém světě (v ČR úložiště Richard, Bratrství a Dukovany).

Soubor:Aktivita použitého paliva.png
Obrázek 1 - Aktivita jedné tuny použitého oxidického paliva, převzato z wordl-nuclear.org[4]

Míra nebezpečnosti vyhořelého paliva[editovat | editovat zdroj]

Aktivita [Bq] (Becquerel) není dostatečně vypovídající údaj o nebezpečnosti, protože nezohledňuje typ vyzařovaných částic. Ty se totiž mezi sebou významně liší mírou nebezpečnosti pro člověka. Rozhodujícím parametrem je ekvivalentní dávka [Sv] (Sievert), kterou lidské tělo obdrží při expozici vůči ionizujícímu záření. Ta se odvíjí od prostředí, vzdálenosti od paliva, typu absorbující tkáně, druhu částic, dávkového výkonu paliva a mnoha dalších parametrů.

Podle Eschbacha B. et al.[5] je obdržená efektivní dávka u paliva po 3,7 letech od vyvezení z reaktoru průměrně 32,2 Sv za hodinu. Po 30 letech od vyndání z reaktoru potom průměrně 5,8 Sv za hodinu (údaje stanoveny ve vzdálenosti 1 metr od středu standardního palivového souboru užívajícího oxidické palivo, z tlakovodního reaktoru typu PWR, v jednom souboru 15x15 palivových proutků) Podle oficiálních údajů ohledně rozměrů palivových souborů v elektrárnách Dukovany (EDU) a Temelín (ETE)[6], lze orientačně určit, že palivový soubor ve vzdálenosti 1 metr vyzařuje po 30 letech vyndání z reaktoru efektivní dávkou zhruba 9 Sv za hodinu u ETE a 3 Sv za hodinu u EDU.

Tyto orientační hodnoty lze porovnat s průměrnými ročními hodnotami ozáření. Průměrné roční ozáření běžného člověka (od radiace z přírodního pozadí) v České republice je podle Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) asi 0,0035 Sv. Roční limit pro radiační pracovníky potom 0,020 Sv[7]. Odtud je zřejmé, že palivo i po 30 letech od vyvezení z reaktoru vyzařuje značnou mírou a přípustné roční limity tak překoná v řádu sekund. To není ale jediný problém. I poté, co aktivita paliva poklesne na přijatelnou hodnotu, obsahuje nebezpečné radionuklidy, které jsou nebezpečné zejména po kontaminaci pitné vody, či podzemních pramenů.

Uložené palivo musí proto být zakonzervováno tak, aby bariéry uvnitř hlubinného úložiště sloužily nejen jako radiační stínění, ale i jako doslovné překážky proti kontaktu odpadu s podzemní vodou. Existují pro povolené vyzařované dávky i limity. Například Americká agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) v roce 1994 vydala v platnost zákon, že po 10 000 letech v provozu nesmí celé uložiště vyzařovat do blízkého okolí více než 150 μSv (0,000 15 Sv) ročně[8].

Momentální skladování vyhořelého paliva v ČR[editovat | editovat zdroj]

Bezpečné izolování a skladování vysoce aktivního odpadu již ve světě běžně probíhá. Například palivo z ETE a EDU je momentálně po vyndání z bazénu skladování vyhořelého paliva uloženo do obalových souborů CASTOR, které mají dostatečně silné litinové stěny, které téměř dokonale stíní záření z paliva. Zároveň tvoří palivu hermetický obal a mechanickou ochranu. Tyto kontejnery jsou uloženy v meziskladu vyhořelého paliva, kde jsou chlazeny okolním vzduchem (obrázek 2). Jejich životnost je projektována na 60 let[9].

Soubor:CASTORy - ETE.jpg
Obrázek 2 - Mezisklad vyhořelého paliva na ETE, zdroj ČEZ[10]

Princip hlubinného úložiště dle SÚRAO[2][editovat | editovat zdroj]

Koncepty hlubinných úložišť připravované různými světovými státy se mezi sebou moc neliší. V České republice se celou problematikou skladování RO zabývá Správa úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO). Úložiště musí zajistit oddělení paliva od životního prostředí řádově až na stovky tisíců let. Zahájení výstavby Českého hlubinného úložiště je předem odhadováno na rok 2050 a zahájení provozu na rok 2065.

Přebalení paliva do nových obalových souborů[editovat | editovat zdroj]

Po uplynutí životnosti obalových souborů CASTOR je nutné palivo přeložit do nových obalů. Palivové proutky se uloží do ukládacího obalového souboru z korozivzdorné oceli a tento vnitřní soubor se uloží do obalu z uhlíkové oceli. Proutky jsou uloženy ve dvoj-obalovém systému. Vnější obal musí být navržen tak, aby i po korozi, probíhající desítky tisíců let, zajistil mechanickou stabilitu. Vnitřní obal musí zajišťovat mechanickou stabilitu i po zkorodování obalu vnějšího. Takto vzniklý nový ukládací obalový soubor je obalen bentonitem, který ho chrání před kontaktem s vodou, a teprve tak je uložen v hlubinném úložišti. Soubor je na obrázku 3.

Soubor:Obalový soubor.png
Obrázek 3 - Nový obalový soubor[2]

Vzhled úložiště[editovat | editovat zdroj]

Na obrázku 4 je koncept hlubinného úložiště od SÚRAO. Zařízení tvoří povrchový areál a podzemní prostory.

Povrchový areál slouží pro manipulaci s přivezenými kontejnery CASTOR. Tvoří ho plochy pro manipulaci s vytěženou horninou, administrativní budovy, zařízení zajišťující dodávku elektrické energie pro důlní práce a větrání úložiště. Jsou zde též dílny pro servis důlních zařízení a plochy železniční vlečky. Celková rozloha povrchového areálu se aktuálně odhaduje na 10-15 hektarů, ale výsledná velikost bude záviset na možnostech vybrané lokality a výsledném koncepčním řešení před výstavbou.

Podzemní ukládací prostory jsou propojeny s povrchovým areálem za pomoci přístupových tunelů a větrací šachtou. Tím je oddělena cesta pro dopravu ukládacích obalových souborů od cest sloužících pro přepravu materiálu (vytěženého kvůli vyhotovení ukládacích prostorů) a přístupu pracovníků do podzemí. Hlavní část tvoří ukládací prostory tvořeny jednotlivými vrty, které se budou nacházet v hloubce zhruba 500 metrů. Tyto vrty budou vyhotovovány postupně během provozu úložiště, na základě poptávky po ukládání paliva. Konkrétní hloubka a finální způsob ukládání budou také přizpůsobeny konečné vybrané lokalitě a technologickým možnostem v době výstavby. Celková doba aktivního ukládání paliva v úložišti (provozu úložiště) se odhaduje na 100 let. Jeho kapacita by měla stačit na cca 10 000 tun vyhořelého paliva.

Obrázek 4 - Model hlubinného úložiště od SÚRAO[2]

Financování a výběr lokality[editovat | editovat zdroj]

Pro výběr finančních prostředků (nejen) pro hlubinné úložiště slouží v ČR tzv. jaderný účet zřízený u České národní banky, na který ročně přichází více než miliarda Kč od provozovatele jaderných elektráren v ČR – ČEZ a.s. a od dalších společností produkujících RO. Je totiž prosazována zásada, že ,,původce platí“. Náklady na přípravu, výstavbu, provoz a uzavření českého hlubinného úložiště jsou momentálně vyčísleny na cca 130 miliard Kč.

Výběr vhodné lokality je dlouhodobý proces, na kterém se podílí jak odborníci napříč relevantními obory, tak i zástupci veřejnosti. Vybrané lokality musí splňovat zejména požadavky na vhodné geologické charakteristiky, jakými jsou například vzdálenost od seismicky aktivních zlomů, geochemické a hydrogeologické poměry, dlouhodobá stabilita a kritéria související se zákonem o ochraně přírody. Výslednému výběru lokalit předchází rozsáhlý výzkum a sběr dat ve snaze co nejpodrobněji popsat místní podmínky a jejich predikci do budoucna. Výsledkem potom jsou mj. i 3D modely horninového podloží dané lokality.

Od 21. prosince 2020 jsou v aktuálním výběru lokalit pro hlubinné úložiště v ČR čtyři oblasti. Těmi jsou Březový potok (Pačejov, Chanovice – Plzeňský kraj), Horka (Budišov, Oslavička – Kraj Vysočina), Hrádek (Nový Rychnov, Rohozná – Kraj Vysočina) a Janoch (Temelín, Hluboká nad Vltavou, Dříteň, Olešník – Jihočeský kraj)




Stav hlubinných úložišť jinde ve světě[editovat | editovat zdroj]

Soubor:Světový přehled úložišť.png
Světový přehled plánování hlubinných úložišť - zdroj NWMO[11]

Stejně jako Česká republika, tak i další státy, které produkují elektrickou energii za pomoci jaderných elektráren, mají ve svém zájmu zkoumat a připravovat projekty pro vlastní hlubinná úložiště. Nejblíže realizaci je aktuálně Finsko, které to své již dokončuje. Aktuálně patří společně se Švédskem mezi jediné dva státy na světě, které mají licenci pro zahájení provozu vlastního hlubinného úložiště.

Stát Organizace Aktuálně Oficiální web
Česká republika SÚRAO Probíhá výběr lokality ze 4 možností https://www.surao.cz/
Čína CNNC Probíhá výběr lokality a stavba podzemní laboratoře https://en.cnnc.com.cn/
Finsko Posiva Dokončování stavby hlubinného úložiště https://www.posiva.fi/en/
Francie ANDRA Podávání licence pro výstavbu naplánováno na rok 2022 https://international.andra.fr/
Chorvatsko Výběr lokality výhledově kolem roku 2050, spoluvlastnictví se Slovinskem https://www.arao.si/index.php/en/
Indie AEC Probíhá výběr lokality https://dae.gov.in/node/394
Itálie SOGIN Předběžný výběr lokality https://www.sogin.it/en
Japonsko NUMO Probíhá výběr lokality https://www.numo.or.jp/en/
Jižní Afrika NRWDI Rozhodnuto o budoucí výstavbě hlubinného úložiště https://www.nrwdi.org.za/
Jižní Korea KORAD Rozhodnuto o budoucí výstavbě hlubinného úložiště https://www.korad.or.kr/korad-eng/html.do?menu_idx=2
Kanada NWMO Probíhá výběr lokality https://www.nwmo.ca/
Maďarsko PURAM Probíhá výběr lokality http://www.oah.hu/web/v3/HAEAportal.nsf/web?OpenAgent
Německo BGE Probíhá výběr lokality https://www.bge.de/en/
Nizozemsko COVRA Rozhodnuto o budoucí výstavbě hlubinného úložiště https://www.covra.nl/en/
Rumunsko ANDR Předběžný výběr lokality http://andr.ro/en/home/
Rusko NO RAO Lokalita vybrána, probíhá výstavba podzemní laboratoře https://www.norao.ru/en/
Slovensko JAVYS Probíhá výběr lokality https://www.javys.sk/sk/
Slovinsko ARAO Výběr lokality výhledově kolem roku 2050, spoluvlastnictví s Chorvatskem https://www.arao.si/index.php/en/
Spojené Státy DOE Rozhodnuto o budoucí výstavbě hlubinného úložiště https://www.energy.gov/ne/spent-fuel-and-waste-disposition
Španělsko ENRESA Rozhodnuto o budoucí výstavbě hlubinného úložiště https://www.enresa.es/eng/
Švédsko SKB Licence o výstavbě úložiště přijata v roce 2022, zahájení výstavby předběžně 2025 https://www.skb.com/
Švýcarsko NAGRA Probíhá výběr lokality https://nagra.ch/en/mission/
Taiwan INER Předběžný výběr lokality https://en.iner.gov.tw/
Ukrajina SAUEZM Rozhodnuto o budoucí výstavbě hlubinného úložiště https://dazv.gov.ua/en
Velká Británie RWM Probíhá výběr lokality https://www.gov.uk/guidance/radioactive-waste-management-rwm-about-us

Finsko – Onkalo[editovat | editovat zdroj]

Soubor:Onkalo17.jpg
Hlubinné úložiště Onkalo - zdroj Posiva.fi[12]

Toto Finské hlubinné úložiště spravované společností Posiva je ve fázi dokončování nedaleko jaderné elektrárny Olkiluoto, která se nachází na stejnojmenném ostrově. Podzemní hloubka dosahuje 450 metrů a první testování ukládání vyhořelého paliva zde má být spuštěno v roce 2023[13]. Zahájení oficiálního ukládání jaderného paliva je předběžně plánováno na rok 2025[11]. V červenci roku 2022 bylo dokončeno prvních pět tunelů pro skutečné ukládání vyhořelého paliva o celkové délce 1 700 metrů[14]. Onkalo se tak velice pravděpodobně stane prvním provozovaným hlubinným úložištěm na světě. O tomto úložišti a celkově o problematice ukládání vysoce RO byl v roce 2010 natočen dokumentární film ,,Into Eternity: A film for the future“, který se mj. zamýšlí i nad tím, jak varovat budoucí civilizace za desítky tísíců let o tom, co se v úložišti vlastně skrývá.

Označení úložiště[editovat | editovat zdroj]

Zajímavým problémem, kterým se mj. zabývá i zmiňovaný film, je jak vlastně správně hlubinné úložiště označit. Panují zejména dva přístupy. Tím prvním je úložiště vůbec nijak neoznačovat a po ukončení provozu kompletně zahladit jakékoliv stopy po jeho výstavbě. Vzhledem k tomu, že je úložiště vyhotoveno vždy v geologicky velmi stabilní oblasti a tím pádem i archeologicky nezajímavé, předpokládá se, že nikdo ani za tisíce let nebude mít důvod k tomu v daném místě kopat do velké hloubky a tím i náhodou na úložiště narazit. Přístup vychází z předpokladu, že např. pyramidy v Gíze byly také označeny, aby byl chráněn jejich obsah a o to rychleji byly vykradeny, protože nápisy působily dojmem, že se v nich skrývá něco zajímavého či cenného.

Druhým přístupem je hledání takového označení, které pochopí civilizace i za tisíce let poté, co bude používaná řeč nejspíše velmi odlišná od té používané ve 21. století. Jde zejména o různé obrázky značící nebezpečný obsah a jeho dopady, či o radikálnější řešení jako je například výsadba trnitých dřevin a tvorba nevzhledného prostředí, které bude působit odpudivě a nikdo nebude chtít na území povrchového areálu úložiště vstoupit.

Švédsko[editovat | editovat zdroj]

V lednu 2022 přijala švédská vláda finální návrh hlubinného úložiště od švédské společnosti SKB, která ve Švédsku spravuje nakládání s RO. Hlubinné úložiště Forsmark se bude nacházet poblíž stejnojmenné jaderné elektrárny, poblíž obce Östhammar. Úložiště má být v hloubce 500 metrů a jeho celková kapacita bude 12 000 tun vyhořelého paliva uloženého v nových, měděných obalech. Zahájení výstavby je předběžně plánováno na první půlku let 2020-2030 a do provozu má být uvedeno o 10 let později. Finální podoby má úložiště dosahovat v letech kolem roku 2080[15].

Čína [16][editovat | editovat zdroj]

Za vývoj hlubinného úložiště je v Číně zodpovědná Čínská národní jaderná korporace (CNNC). Zabývá se úložištěm pro vyhořelé palivo z reaktorů CANDU a vysokoaktivní odpad vznikající při přepracování vyhořelého paliva pro lehkovodní reaktory. V roce 2021 začala budovat svou první podzemní výzkumnou laboratoř v poušti Gobi pro zkoumání vhodnosti lokality pro ukládání vysokoaktivního odpadu, včetně jaderného paliva. Testování má probíhat v letech 2021-2050 a plánovaná výstavba hlubinného úložiště bude běžet předběžným odhadem mezi lety 2041-2050, pokud budou výsledky z testování pozitivní[17].

Francie[18][editovat | editovat zdroj]

Nakládání s RO spravuje ve Francii společnost Andra, která, od roku 2005 provozuje podzemní výzkumnou laboratoř ve východní francii v lokalitě Bure. Žádost o licenci pro své hlubinné úložiště v této oblasti chce podat v roce 2022. Otázka hlubinného úložiště je zde aktuální mj. i proto, že Francie patří mezi státy, které přepracovávají své jaderné palivo.

Rusko[16][editovat | editovat zdroj]

V Ruské federaci je za správu RO zodpovědná Ruská národní společnost pro nakládání s radioaktivním odpadem (NORWM). V roce 2008 byl jako lokalita pro hlubinné úložiště vybrán horninový masív u o Železnogorsku, v Krasnojarském kraji a v roce 2016 byla oblast odsouhlasena. Momentálně se zde buduje podzemní výzkumná laboratoř, která má za úkol potvrdit podmínky pro zhotovení úložiště.

Postoj veřejnosti[editovat | editovat zdroj]

Při výběru lokality je snaha dosáhnout kompromisu s různorodými názory, které panují (nejen) mezi dotčenými občany. Proto je důležité, aby zejména dotčené obce měly dostatek informací, dostatečné pravomoci a záruky[2]. Spousta odborníků napříč oborem, stejně jako SÚRAO, považuje hlubinné úložiště za aktuálně nejlepší řešení otázky likvidace jaderného odpadu, které dává po ekonomické, technické a bezpečnostní stránce smysl. Vzhledem k povaze RO existuje ale i mnoho odpůrců, kteří se snaží proti vyhotovení hlubinného úložiště bojovat, v České republice zejména občanské sdružení ,,Nechceme úložiště Kraví hora“ [19]. Mezi obavy patří například psychické ovlivnění obyvatel v okolí hlubinného úložiště, dále riziko kontaminace v případě poškození kontejneru při přepravě RO nebo při jeho přebalování v horké komoře (speciální prostor pro manipulaci s radioaktivními látkami) která se nachází přímo v povrchovém areálu, či při neočekávaném kontaktu s podzemními vodami. Dále fakt, že nikde na světě ještě není provozované referenční zařízení a že žádná stavba v historii lidstva nebyla projektována na tak dlouhé doby jako jsou stovky tisíců let.

Příklad fungování - přírodní úložiště[editovat | editovat zdroj]

Žádná taková stavba jako hlubinné úložiště zatím ve světě není nikde v provozu. Pro důkazy efektivnosti použití skalních masívů jako přírodní stínění se proto předkládají tzv. přírodní úložiště. Jde o jevy v přírodě, kdy dochází po miliony let k jaderným přeměnám a interakcím s okolní horninou. Typický je např. přírodní jaderný reaktor v Gabunu nebo ložisko radioaktivních látek u Cigar Lake v Kanadě, kde již 1,3 miliard let existuje v hloubce 430 metrů ložisko uranové rudy obsahující 60% uranu. Pro studie dlouhodobé koroze potom slouží třeba kovové předměty vylovené z moře, například měděné předměty z dob starého Egypta a Řecka, staré přes 2 500 let[2].

  1. What is nuclear waste and what do we do with it? - World Nuclear Association. world-nuclear.org [online]. [cit. 2022-12-01]. Dostupné online. 
  2. a b c d e f Hlubinné úložiště. www.surao.cz [online]. SÚRAO, 2021 [cit. 2022-11-13]. Dostupné online. 
  3. Deep geological repository. nagra.ch [online]. [cit. 2022-12-01]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Physics of Uranium and Nuclear Energy - World Nuclear Association. world-nuclear.org [online]. [cit. 2022-12-01]. Dostupné online. 
  5. ESCHBACH, R.; FENG, B.; et al. Verification of Dose Rate Calculations for PWR Spent Fuel Assemblies.Chybí název periodika! GLOBAL 2017 - International Nuclear Fuel Cycle Conference, 2017 [cit. 2022-11-11]. [Dostupné z: https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-02418125/document Dostupné online]. 
  6. ENERGIE, Svět. Parametry - Energetika zblízka - Svět energie.cz. www.svetenergie.cz [online]. [cit. 2022-12-01]. Dostupné online. 
  7. Stručný přehled biologických účinků záření - Oznámení a informace - Radiační ochrana - Úvod - SÚJB. www.sujb.cz [online]. [cit. 2022-12-01]. Dostupné online. 
  8. SNIHS, J.O. Radioactive waste disposal: Radiological principles and standards. IAEA BULLETIN [online]. IAEA, 1995 [cit. 2022-11-11]. Dostupné online. 
  9. NOVOTNÁ, Nikol. Hlubinné úložiště | SÚRAO. www.surao.cz [online]. 2019-12-10 [cit. 2022-12-01]. Dostupné online. 
  10. V Temelíně dohlíželi na zavezení použitého paliva inspektoři Mezinárodní agentury pro atomovou energii [online]. 2018-01-24 [cit. 2022-12-01]. Dostupné online. 
  11. a b Programs around the world for managing used nuclear fuel. www.nwmo.ca [online]. Nuclear Waste Management Organisation, 2022 [cit. 2022-11-17]. Dostupné online. 
  12. TVO - Posiva Oy image gallery. www.posiva.fi [online]. [cit. 2022-12-01]. Dostupné online. 
  13. Posiva - Trial Run of Final Disposal to start by 2023. www.posiva.fi [online]. [cit. 2022-12-01]. Dostupné online. (anglicky) 
  14. Posiva - Excavation of the first five disposal tunnels completed. www.posiva.fi [online]. [cit. 2022-12-01]. Dostupné online. (anglicky) 
  15. The Spent Fuel Repository. SKB.com [online]. [cit. 2022-12-01]. Dostupné online. (anglicky) 
  16. a b What Other Countries Are Doing | NWMO. www.nwmo.ca [online]. [cit. 2022-12-01]. Dostupné online. (anglicky) 
  17. China Begins Construction of its First Underground Research Laboratory for High Level Waste Disposal. www.iaea.org [online]. 2021-07-23 [cit. 2022-12-01]. Dostupné online. (anglicky) 
  18. A Visit to the Site of France’s Future High-Level Waste Repository • Stimson Center [online]. 2021-04-20 [cit. 2022-12-01]. Dostupné online. (anglicky) 
  19. Časté dotazy | Nechceme úložiště. www.nechcemeuloziste.cz [online]. [cit. 2022-12-01]. Dostupné online.