Přeskočit na obsah

Wikipedista:Jan Karel Vrba

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Ladislav Sýkora (* 24. září 1985, Ostrov) je český historik, regionální patriot a sběratel. Zabývá se historií a osobností významného podnikatele Heinricha von Mattoni, jeho podniku na stáčení minerálních vod a historií lázní Kyselka.

Žije v Nejdku u Karlových Varů

Život[editovat | editovat zdroj]

Foto J.K.V

Narodil se v Ostrově nad Ohří, podstatnou část svého života strávil ve Vojkovicích nad Ohří, kde provozoval malé soukromé muzeum. Dlouhodobě se zabývá shromažďováním informací a reálií ze života podnikatele s minerální vodou a majitele lázní Kyselka u Karlových Varů Heinricha Edlera von Mattoniho a jeho rodiny. Jeho sbírka čítá velké množství památek nejen reklamního charakteru, ale především se jedná o zcela unikátní soubor dokumentů k celé historii značky od roku 1857 do roku 1945.

Svou odborností se řadí, byť není zcela známý, k uznávaným autoritám svého oboru. Roku 2017 otevřel se svým společníkem Ladislavem Štrosnerem soukromé muzeum v Nejdku u Karlových Varů, které ve své stálé expozici nabízí jedinečný ucelený pohled na historii stáčení minerální vody v nedaleké Kyselce. Na historii majitelé upozorňují i Facebookovou stránkou Mattoniho lázně Kyselka a Retromuseum Nejdek.