Přeskočit na obsah

Wikipedista:Hutyrovasara

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Arktida[editovat | editovat zdroj]

Arktidu můžeme nazývat také "Zemí půlnočního slunce. Arktida je obrovská oblast, která se rozprostírá na více než jedné šestině zemské pevninské plochy.

Oblast je tvořená Severním ledovým oceánem pokrytým mořským ledem, který každoročně částečně roztává a rozpadá se na plovoucí kry. Oceán je až 4 km hluboký. Mořský led se prvně objevil na Arktidě asi před 47 milióny let. Zhruba před 125 tisíci lety se Arktida zelenala. Arktida není mrtvou oblastí, naopak překypuje životem. Směrem k jihu nalézáme kvetoucí rostliny.V přechodné zóně pouštní tundry nalezneme mechy, lišejníky i kvetoucí rostliny. Živočišstvo je v Arktidě chudé, ale bohatší než v Antarktidě. Nejvíce druhů nalezneme v moři. Nejseverněji žijící živočichové jsou lední medvěd a polární liška.

Bohatství Arktidy[editovat | editovat zdroj]

O Arktidu se samozřejmě dohadují i světové mocnosti. Je za tím obchod, nerostné zdroje a geopolitika. Protože klimatické změny na Severní ledový oceán otevírá nové byznysové možnosti. Arktida není jen bezvýznamný kus ledu v Severním ledovém oceánu.

Je to naopak geopoliticky významné místo, nabízející nepředstavitelné zdroje. V Arktidě se nachází pětina všech dosud nevytěžených zásob fosilních paliv na světě. Patrně nejlákavější surovinou je ropa. Pod ledovou pokrývkou se skrývá 240 miliard barelů ropy.

Oblast je také bohatá na zemní plyn, bauxit, měď nebo nikl – nenahraditelné suroviny pro mnoho států světa. Nachází se tam i naleziště zlata a diamantů. Tající led cestu k surovinám usnadňuje.

Klimatické změny[editovat | editovat zdroj]

Změny klimatu mají na Arktidu větší dopad než na jiné části světa. Arktida je v době klimatické krize velmi zranitelný region. Za posledních 50 let se zde teplota zvýšila dvojnásobně. Podle klimatologů bude oceán během letního období kolem roku 2040 už zcela bez ledu.

Tlustá ledová plošina stará 4000 let se rozlomila a zmenšila se o 40 procent, konkrétně o zhruba 80 kilometrů čtverečních. Lední medvědi umírají hladem, protože led ležící nejblíže k moři, což je oblíbené místo odpočinku tuleňů, je příliš tenký a neunese je. „Rostoucí atmosférická teplota v Arktidě způsobuje zpomalování a neobvyklé kolísání oceánského proudění, které lze spojovat s abnormálními projevy počasí. Rok 2018 byl druhý nejteplejší za rokem 2016. Zimy v polárních oblastech jsou mírnější a kratší. Nedávno švédští vědci zjistili, že z Arktidy uniká metan. Vlivem oteplování na dně moře rozmrzá metan hydrát, který v bublinách stoupá na hladinu a uvolňuje se do atmosféry.

Reference[editovat | editovat zdroj]

https://www.denik.cz/ze_sveta/arktida-usa-rusko-a-cina-20210228.html

https://www.armadninoviny.cz/cina-chce-22chranit22-arktidu.html

https://www.lidovky.cz/svet/arktidu-za-patnact-let-nebude-pokryvat-led-tvrdi-vedci-zajem-o-oblast-dlouhodobe-projevuje-cina.A200813_151926_ln_zahranici_ele