Wikipedista:GoogolManiac/test2

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pohled na Verrückt ze směru od dálnice I-435 (leden 2017)

Verrückt (německý název, v češtině něco jako „bláznivý“, „šílený“) byl vodní tobogán nacházející se v aquaparku Schlitterbahn Kansas City v Kansas City v Kansasu ve Spojených státech amerických. V době svého otevření 10. července 2014 se jednalo o nejvyšší tobogán na světě s celkovou výškou 51,38 m, překonávajíc tak brazilský tobogán Kilimanjaro. Tobogán si společnost Schlitterbahn navrhla sama pod vedením Johna Schooleyho za podpory spoluvlastníka Jeffa Henryho. Byl také vyobrazen v jedné epizodě pořadu Xtreme Waterparks vysílaný televizní společností Travel Channel v červnu 2014, krátce před svým otevřením. V roce 2016 byl tobogán natrvalo uzavřen po nehodě se smrtelnými následky, během které došlo k dekapitaci (tj. násilnému oddělení hlavy od zbytku těla) dítěte ve věku 10 let.

Plánovaný termín otevření byl červen 2013, ale kvůli problémům během několika fází výstavby a testování došlo ke zpožděním. Často se stalo, že testovací pytle naplněné pískem naložené na raftu vyletěly do vzduchu. Ve své finální podobě rafty dosahovaly rychlosti až 110 km/h. Po svém otevření byly ohlasy na tobogán velmi kladné a vyhrál cenu Nejlepší nový tobogán roku 2014 společnosti Amusement Today.

Po smrti desetiletého syna kansaského státního zákonodárce Scotta Schwaba v roce 2016 byla upravena legislativa o bezpečnosti na zábavních parcích, a to tak, že jsou nově vyžadovány kontroly provedené státem u všech atrakcí. Později se ukázalo, že minimálně dalších 13 lidí utrpělo zranění nezpůsobující smrt (různé zlomeniny, otřesy mozku, vyhřeznutí meziobratlové ploténky, hyperextenze krku aj.) po nárazu do pletiva a nosných obručí nad tobogánem nebo po nárazu do betonové zdi nacházející se na konci tobogánu vlivem příliš vysoké rychlosti raftu.[1] Po vznesení obvinění ze spáchání trestných činů bylo zatčeno několik osob, mezi nimiž byli i majitel aquaparku, vedoucí provozu a vedoucí projektant atrakce. Vznesená obvinění byla nakonec zamítnuta v důsledku četných procesních pochybení při projednávání případu, nicméně se stále jednalo o velkou ránu co se týče samotné reputace společnosti Schlitterbahn a jejího finančního postavení.

Historie[editovat | editovat zdroj]

logo tobogánu Verrückt

Pozadí[editovat | editovat zdroj]

Původní plány na výstavbu aquaparku Schlitterbahn Kansas City, který se měl stát prvním takovýmto projektem společnosti Schlitterbahn mimo Texas, zahrnovaly vybudování komplexu o hodnotě 750 milionů dolarů, jehož součástí mělo být i letovisko s hotely. Po zveřejnění tohoto záměru roku 2005 vyjádřili představitelé okresu Wyandotte County, kde měl být projekt realizován, své nadšení, protože v tom viděli vyvrcholení mnohaletých snah o to, aby jejich obyvatelé nejezdili „za zábavou“ mimo stát a neutráceli tak své peníze někde jinde. Kansaští zákonodárci následně prosadili zákon, který Schlitterbahn osvobodil od inspekcí prováděných státem a umožnil mu tak si na kontrolu „dohlížet sám“.

Projekt ve své původní podobě nikdy realizován nebyl. V roce 2007 nastala ekonomická krize známá jako Velká recese, která donutila velké množství provozovatelů zábavních parků (včetně Schlitterbahnu) zredukovat své plány do budoucna a místo toho se soustředit na to, aby jejich již existující parky zůstaly v zisku. Projekt Schlitterbahn Kansas City byl osekán na 180 milionů dolarů bez možnosti ubytování a až do roku 2010 nebyl otevřen po celou dobu sezóny. Nakonec sice slavil úspěch, ten ale nedosahoval takové hodnoty jak si společnost Schlitterbahn a její spoluvlastník Jeff Henry původně představovali.

Výstavba[editovat | editovat zdroj]

V listopadu roku 2012 společnost Schlitterbahn oznámila, že má v plánu ve svém kansaském aquaparku postavit nejvyšší a nejrychlejší vodní tobogán na světě, s plánovaným časem otevření na léto roku 2013. V té době ještě nebylo oznámeno jeho jméno, utajeny byly také parametry jako záruka, že výsledná stavba v době svého dokončení pokoří světový rekord.

Nápad na jeho výstavbu dostal spoluvlastník Jeff Henry spontánně poté, co se ho na veletrhu zeptal tým z Xtreme Waterparks od Travel Channelu, na čem pracuje. Po neúspěšných pokusech nápad na veletrhu prodat se Henry rozhodl, že realizaci podnikne on sám, a jako vedoucího projektanta vybral Johna Schooleyho. On a Henry si byli vědomi toho, že Schlitterbahn v podstatě bude muset jejich nápad splnit a dokončit dle očekávání, protože jeho nápad byl medializován.

Henry vytvářel nátlak na svůj projektantský tým, aby tobogán byl dokončen rychleji než je obvyklé; spousta z nich pracovala téměř nepřetržitě. Na výpočty, které za normálních okolností trvají 3 až 6 měsíců, měl tento tým přidělen jen pět týdnů. Během testování se ukázalo, že rafty naplněné pískem ve velké vyvýšené části vylétávají do vzduchu.

V listopadu roku 2013 dostal tobogán oficiálně své jméno – Verrückt, což v němčině znamená bláznivý, šílený. Datum otevření bylo nakonec odloženo na začátek sezóny roku 2014. Guinessova kniha rekordů ho v květnu 2014 (ještě před svým otevřením) vyhlásila nejvyšším tobogánem na světě se svou výškou 51,38 metrů, čímž překonal tobogán Kilimanjaro v aquaparku Aldeia das Águas v Brazílii. Kvůli stavebním a testovacím pracím byl den otevření tobogánu odložen na 5. června, poté na 25. června kvůli přestavbě spodní části tobogánu, a později bylo i toto datum otevření odloženo na neurčito. Ke slavnostnímu otevření nakonec došlo až 10. července 2014.[2]

Bezpečnostní poradce, který v parku začal pracovat krátce před slavnostním otevřením tobogánu, Henrymu doporučil nastavit věkové omezení na 16 let, ale Henrymu, který neměl vystudovaný žádný technický obor, přišlo lepší hranici nastavit na 14. Později ho stejný poradce informoval, že tobogán je nedokončený a že není bezpečný. Navzdory jeho námitkám se od slavnostního otevření neupustilo a Henry nakonec i od věkového omezení upustil úplně.

Provoz[editovat | editovat zdroj]

Ke slavnostnímu otevření, které bylo silně medializováno, došlo 10. července 2014, mezi prvními si sjetí tobogánu vyzkoušel i guvernér státu Kansas Sam Brownback. Návštěvníky neodradily ani uniklé záběry s rafty naloženými pytli s pískem, které vyletěly do vzduchu – místní soudkyně sdělila časopisu Esquire, že ten den tobogán sjela desetkrát, a zaměstnanec aquaparku, který se podílel na testování (nakládal pytle s pískem do raftů) řekl, že během prvních dvou dnů ho sjel dvacetkrát a že mu to tedy nebezpečné nepřijde. Navzdory tomu Henrey se Schooleym během toho dne zpozorovali, že během mnohých jízd se rafty v určitém místě vznesly do vzduchu směrem k bezpečnostní síti, která je měla udržet na dráze.

O dva měsíce později Verrückt vyhrál cenu „Nejlepší nový tobogán“ roku 2014 společnosti Amusement Today, nicméně minimálně 13 lidí bylo zraněno po kontaktu s bezpečnostní sítí, často s dlouhodobými následky; konkrétně se jednalo např. o zlomeniny, otřesy mozku, zahřeznutí či vyhřeznutí meziobratlové ploténky aj. 16. června 2016 utrpěl 46letý muž z Missouri poranění obličeje poté, co narazil do bezpečnostní sítě a nosné obruči nad tobogánem. Tento incident se údajně vedoucí provozu snažil „ututlat“ a údajně plavčíkům nařizoval, co mají napsat do hlášení o nehodě; předpokládá se, že se nejedná o jediný takový případ.

I další lidé byli tobogánem zneklidněni, přestože neutrpěli žádná zranění. Muž z Kansas City, který měl jinak dobré zkušenosti s jinými aquaparky společnosti Schlitterbahn v Texasu, si vzpomněl na situaci, kdy se mu po prvním prudkém klesání uvolnily bezpečnostní popruhy na suchý zip a musel se tak chytit přídavných popruhů voru. Po této jízdě byl rád, že s ním nemohl jet i jeho syn, který nesplnil požadavek na výškový limit a nemohl se tak jízdy zúčastnit. Místní obyvatelka, které se taktéž uvolnily bezpečnostní popruhy a kterou tak musel držet její snoubenec, uvedla, že bezpečnostní síť a její nosné obruče vykazovaly viditelné známky poškození od nárazů lidí do sítě.

Konstrukce a parametry[editovat | editovat zdroj]

Verrückt se skládal ze dvou prudkých klesacích pasáží, z nichž první nejdříve klesla z výšky asi 17 podlaží a následně začala stoupat do výšky zhruba 5 pěti pater, po kterém zase začala klesat dolů. Tobogán byl navržen pro provoz s rafty o hmotnosti 45 kg, které měli pojmout tři osoby. Na počáteční bod se lidé dostávali pomocí schodiště čítající celkem 264 schodů, rafty byly na místo dopraveny pomocí dopravníků. Aby se zamezilo problémům s vylétáváním raftů do vzduchu, byla každá skupinka vážena celkem dvakrát – jednou dole a jednou nahoře před samotnou jízdou. Hmotnost jedné skupinky musela být v rozmezí 180 až 250 kg, hmotnost jedné osoby nesměla překročit 140 kg. Jízdy se nesměla zúčastnit žádná osoba menší než 137 cm.

Počáteční bod tobogánu se nacházel ve výšce 51 metrů (168 stop), což je více, než je výška Niagarských vodopádů (167 stop / 51 m) nebo Sochy svobody (46 m). Poté, co tobogánu byl 5. dubna 2014 uznán světový rekord, společnost Schlitterbahn rozebrala většinu ze spodní části, aby ji mohla předělat kvůli problémům s rafty vylétávajícími do vzduchu. Během těchto prací byla také vystavěna bezpečnostní síť připevněná pomocí kovových obručí.

Nehoda se smrtelnými následky[editovat | editovat zdroj]

Horská dráha Griffon v americkém lunaparku Busch Gardens Williamsburg vybavená pevnými zábranami přes rameno. Tímto způsobem zabezpečení měl být podle ASTM vybaven i Verrückt, místo toho ale byly použity popruhy na suchý zip.

7. srpna 2016 Caleb Schwab, 10letý syn kansaského státního zákonodárce Scotta Schwaba, společně s dalšími dvěma ženami sjížděl tobogán Verrückt. Po prvním prudkém klesání začal raft, na kterém byli usazeni, stoupat, načež vyletěl do vzduchu a narazil do bezpečnostní sítě a nosných obručí, což vyústilo v Calebovu dekapitaci. Zraněny byly i zbylé dvě osoby v raftu, z nichž jedna utrpěla zlomeninu čelisti a druhá frakturu lícní kosti a musela být ošetřena stehy. Po této nehodě následovalo okamžité uzavření celého aquaparku kvůli vyšetřování. Po třech dnech byl aquapark opět otevřen, samotný Verrückt již ale zavřený zůstal permanentně.

Během vyšetřování se ukázalo, že chlapec, který vážil 34 kg, byl posazen do přední části raftu místo toho, aby byl posazen mezi obě ženy, které ho doprovázely – jedna vážila 125 kg a druhá 89 kg. Tento způsob usazení vedl k nerovnoměrnému rozložení hmotnosti, což podle některých odborníků[pozn. 1] mohlo přispět k tomu, že raft vyletěl do vzduchu, ačkoliv jejich celková hmotnost (248 kg) splňovala limit 250 kg. Technici provádějící kontrolu tobogánu taktéž upozornili na fakt, že bezpečnostní síť a její nosné obruče představovaly riziko samy o sobě, neboť tobogán byl konstruován na rychlost až 110 km/h, a v takové rychlosti by kontakt se sjíždějící osobou mohl snadno vyústit v amputaci končetin. Také se ukázalo, že použití bezpečnostních sítí s kovovými podpěrami a bezpečnostních popruhů na suchý zip na raftech je v rozporu se směrnicemi Americké asociace pro testování a materiály (American Society for Testing and Materials; ASTM). Podle těchto směrnic měl být tobogán vybaven pevnými zábranami přes rameno a zarážkovým mechanismem, který měl předejít vylétávání raftů do vzduchu.

Po nehodě[editovat | editovat zdroj]

Poté, co Scott Schwab se svými kolegy mluvil o smrti svého syna a vlivu této události na něj, byla odhlasována změna v legislativě státu Kansas. Po této změně musí být všechny atrakce v kansaských lunaparcích podrobeny pravidelným kontrolám prováděných státem, a to bez výjimek; do té doby byla společnost Schlitterbahn z této povinnosti vyjmuta a kontroly si tak prováděla sama. V listopadu roku 2016 společnost oznámila, že po ukončení kriminálního vyšetřování podstoupí tobogán Verrückt demolici. Schwabova rodina se na počátku roku 2017 dohodla s několika zúčastněnými stranami, mezi nimiž byla i společností Schlitterbahn, na vyrovnání přibližně ve výši 20 milionů dolarů. Podrobnosti o vyrovnání s dalšími dvěma osobami zraněnými při nehodě nebyly zveřejněny.

V červenci roku 2018 byl soudem povolen plán společnosti Schlitterbahn na demolici tobogánu Verrückt, která měla začít v září téhož roku. Tento plán byl pozastaven v srpnu 2018 na dobu neurčitou, kvůli dalším soudním řízením zahájeným po nehodě. Samotná demolice byla nakonec zahájena v listopadu a během dvou měsíců dokončena. Provoz aquaparku nebyl příští sezonu vůbec zahájen a společnost Schlitterbahn značně utrpěla jak po finanční stránce, tak i na reputaci. Dva její aquaparky na území Texasu byly v červnu 2019 prodány za 261 milionů dolarů společnosti Cedar Fair, která je velkým hráčem v oboru a která vlastní lunaparky po celých Spojených státech, včetně parků Worlds of Fun a Oceans of Fun nacházejících se v Kansas City.

Soudní řízení[editovat | editovat zdroj]

23. března 2018 Velká porota vznesla obvinění vůči společnosti Schlitterbahn a Tyleru Austinu Milesovi, bývalému vedoucímu provozu, z neúmyslného zabití, způsobení újmy na zdraví s přitěžujícími okolnostmi, vystavení dítěte v nebezpečí s přitěžujícími okolnostmi a vměšování se do vyšetřování. Dále je obvinila z nedbalosti, utajování konstrukčních vad na tobogánu a zlehčování předchozích ohlášených nehod, během kterých došlo ke zranění osob při sjíždění tobogánu, často s dlouhodobými následky.

Sepsané obvinění dále psalo, že Henrymu a Schooleymu chyběla odborná technická kvalifikace potřebná k navržení správně fungujícímu tobogánu a že neprovedli standardní technologické procedury a výpočty o tom, jak by se takový tobogán choval v provozu. Místo toho tobogán navrhovali pomocí metody pokus-omyl.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Mariusz Ziejewski a Paul Rulis

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Verrückt (water slide) na anglické Wikipedii.

  1. District Court of Wyandotte County, Kansas. www.wycocourtks.org [online]. [cit. 2020-11-05]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu. (anglicky) 
  2. VOCKRODT, Steve; CANON, Scott; BERGEN, Katy. The making of Schlitterbahn’s Verrückt water slide: Too much, too fast?. Kansas City Star [online]. [cit. 2020-11-05]. Dostupné online. (anglicky)