Přeskočit na obsah

Wikipedista:Chadush/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Konsensuální vražda[editovat | editovat zdroj]

Konsensuální vražda (z anglického "Consensual homicide") je pojmenování situace, kdy jedna osoba usmrtí jinou za plného souhlasu oběti. Bereme-li v potaz vědomí usmrceného, můžeme konsensuální vraždu považovat za formu sebevraždy[1]. Doslovný překlad z anglického jazyka je nikoliv "vražda", nýbrž "zabití"[2]. Mezi těmito synonymy je z právního hlediska patrný rozdíl. Vražda (murder) je významově usmrcení za účelem porušit zákon a úmyslně vzít život. "Zabití" (homicide) je spektrum všech případů. Pojmenovává jakýkoli způsob úmrtí, včetně případů, které lze nějakým způsobem ospravedlnit (např. dopravní nehoda).[3]

Asistovaná vražda[editovat | editovat zdroj]

Do této kategorie spadá i velice častý případ asistované vraždy, známé též jako eutanazie[4]. Ta se používá u těžce nemocných pacientů coby ukončení jejich trápení. Přestože v některých státech (Nizozemí, Belgie, Lucembursko, Kolumbie) je eutanázie legální, tato praktika zůstává nadále kontroverzní z hlediska etiky a morálky[5]. Právě kvůli zmíněným okolnostem se zpočátku využívala v utajení[6] (většinou u tělesně nebo duševně postižených) formou smrtící injekce. I v oblastech, kde je eutanázie povolena, je konsensuální vražda stále považována za závažný trestný čin - za vraždu. Musíme si tedy uvědomit, že to není totéž. Pacient trpící jakoukoli zdravotní vadou má právo odmítnout léčbu[7], toto právo rovněž nijak nesouvisí s eutanázií. Asistovaná vražda a její legalizace závisí zejména na motivu asistujícího[8].

Zajímavé případy[editovat | editovat zdroj]

John Bodkin Adams, podezříván ze sériového vraždění, tvrdil, že jeho pacientka Edith Alice Morrell[9] chtěla umřít. Soudní řízení o jeho osudu proběhlo v roce 1957 a skončilo zproštěním obžaloby obžalovaného. Po tomto kontroverzním výsledku byl později znovu podezříván z vraždy až 163 jeho pacientů.

V roce 1996 si podnikatelka z Marylandu Sharon Lopatka sjednala mučení a vraždu uškrcením. V roce 2001, německý občan Armin Meiwes zavraždil Bernda Brandese, po jeho usmrcení se uchýlil ke kanibalismu. Tyto případy mají společné okolnosti - obě vraždy byly zajednány přes internet a obě oběti poskytly souhlas k výše zmíněným činům. Jejich kontroverzní a jedinečný charakter okamžitě přilákal pozornost médií. Soudní řízení bylo v obou kauzách velice komplikované, jelikož se muselo rozlišit, zda se jednalo o konsensuální vraždu anebo sebevraždu.

V roce 2005 v Japonsku, Hiroshi Maeue[10] nalákal své tři oběti, které taktéž objevil na internetu, na slib o poskytnutí asistence u jejich sebevražd a uškrtil je. K uskutečněné vraždě jako takové sice souhlas dali, ovšem součást slibu bylo usmrcení otravou oxidem uhelnatým, nikoli uškrcením. Obviněn z trojité vraždy byl Maeue odsouzen k trestu smrti.

Podobné případy můžeme velmi často spojovat s motivy sexuálního uspokojení.

Seppuku[editovat | editovat zdroj]

Seppuku je metoda japonské rituální sebevraždy. V mnoha případech se též může jednat o konsensuální vraždu. Nejdříve je proveden samurajem řezná rána v oblasti břicha, načež ihned navazuje setnutí hlavy. Konečnou popravu provádí asistent oběti kaishakunin, jakožto "smilování" a zajištění rychlého konce.[11]

Související[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Sebevražda. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. Page Version ID: 23973625. 
  2. TSIGLER, Robert. Difference Between Homicide, Murder, and Manslaughter (2024) [online]. 2022-02-16 [cit. 2024-06-15]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Odpovědnost za dopravní nehodu| Právník na trestní právo. pravnik-dopravni-nehoda.cz [online]. 2022-08-01 [cit. 2024-06-15]. Dostupné online. 
  4. Eutanazie - definice pojmů | Pro eutanazii. www.proeutanazii.cz [online]. [cit. 2024-06-15]. Dostupné online. 
  5. Eutanazie ve světě. EPRAVO.CZ [online]. [cit. 2024-06-15]. Dostupné online. 
  6. Eutanázie (1939 - 1941) | Holocaust. www.holocaust.cz [online]. [cit. 2024-06-15]. Dostupné online. 
  7. WWW.BENES-MICHL.CZ, Beneš & Michl. Právo na neposkytnutí zdravotní služby, odmítnutí péče a ukončení péče | MT. www.tribune.cz [online]. [cit. 2024-06-15]. Dostupné online. 
  8. Eutanazii uznává jen několik zemí, v Evropě státy Beneluxu | MedNews.cz [online]. 2021-03-19 [cit. 2024-06-15]. Dostupné online. 
  9. Death of Edith Alice Morrell. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. (anglicky) Page Version ID: 1225448186. 
  10. Hiroshi Maeue. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. (anglicky) Page Version ID: 1224398112. 
  11. Seppuku: Podívejte se na fascinující fotku rituální sebevraždy japonského samuraje z 19. století. e15.cz [online]. [cit. 2024-06-15]. Dostupné online.