Wikipedista:ArtKaiser/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Artur Kaiser
BydlištěPraha
Národnostčeská
ZeměČesko
Povoláníloutkoherec, akrobat, provazochodec, drezér
PříbuzníRudolf Kaiser

Artur Kaiser (* 8. září 1940 Benešov) český loutkoherec, akrobat, provazochodec a drezér. Artur Kaiser se narodil do rodiny Kaiserových, českých loutkářů a akrobatů. Jeho otec, Josef Kaiser, byl pokračovatelem rodinné loutkoherecké tradice. Loutkohercem byl i děd, Rudolf Kaiser.

Přímo za loutkovým divadlem se předávali zkušenosti z rodičů na děti. Artur Kaiser pochází z 8 dětí, kdy jeho 3 starší sourozenci byli zasvěcováni do loutkohereckého umění dříve. Dívky více vypomáhali matce s chodem domácnosti a starší bratr Viktor otci s technickým chodem divadla a zázemím. Starší sourozenci i dříve stanuli za divadlem, tak jak byl kdo obdařen talentem. Bratr Viktor byl velmi schopný a pracovitý, ale trpěl vážným onemocněním srdce, tak Artur přebíral odpovědnosti dříve, než bylo původně zamýšleno. Brzy se naučil jezdit i s nákladním autem, aby mohl převážet maringotky, ve kterých rodina během sezóny nejen bydlela, ale i vozila své živobytí – loutkové divadlo.

Divadelní období[editovat | editovat zdroj]

Byl zručný, výtvarně a technicky nadaný. Rodinné loutkové divadlo mělo v repertoáru několik desítek her. Jednou z jeho prvních odpovědností bylo převlékat marionety do jednotlivých her, tak jak v nich vystupovali.

Musel si dobře zapamatovat, co má jaká postava na sobě v jaké hře a která marioneta se na ztvárnění této role používá. Za loutkovým divadlem doslova vyrostl. Později hrál s marionetami v jednotlivých představeních, jak ho otec vzhledem k jeho zkušenostem a mládí obsazoval, nejčastěji do rolí nejrůznějších mládenců, milovníků a strašidel. Koncem 50. let se více a více československé loutkářství dostávalo do centra zájmu komunisticky angažovaných lidí, až v roce 1959 nebyly loutkohereckým společnostem prodlouženy licence. Tak přišel o práci, kterou miloval a nikdy na ní nezapomněl.

Oba rodiče byli v mládí i výbornými artisty, nabízelo se v toto období více se zaměřit na tréning akrobacie. V každé volné chvilce se soustředil na posilování a akrobatický tréning, aby se mohl opět vrátit ke svobodnému povolání.

Po necelých třech letech zaměstnání ve Vinohradském divadle a soustavného tréningu akrobata, byl schopen se opět sám postavit před publikum jako umělec. To byl odveden k povinné vojenské službě. Na práci akrobata si z tohoto důvodu musel ještě počkat. Tím spíše, že byl povolán k PTP jednotkám, protože sourozenci jeho maminky zůstali v emigraci v USA a Francii, kde vystupovali jako provazochodci.

Akrobacie[editovat | editovat zdroj]

Během svého tréningu se naučil celou řadu gymnastický triků. Žonglovat, balancovat na volném laně, balancovat na volných žebřících, visuté perské tyči, atd..

V době, kdy byl ve výkonu vojenské služby i jeho sourozenci aktivně trénovali a pracovali pod vedením svých rodičů na vytvoření akrobatických čísel, aby mohli pokračovat v rodinné tradici starší více než 150 let. Maminka, Josefa Kaiserová, rozená Tříšková, pocházela ze slavné provazochodecké rodiny Tříšků a Kaiserovi byli celé generace nejen výbornými loutkáři, ale i akrobaty.

Rodiče se sourozenci sestavili několik artistických vystoupení, tak aby byli jako rodina schopni předvádět celý program, včetně klauniády. Vrcholným vystoupením bylo vystoupení otce Josefa na vysokém stožáru.

Po návratu z vojenské služby zažádala rodina o povolení program předvádět venku na náměstích. Artur Kaiser se rozloučil tehdy s prací jevištního pomocníka a přišel o možnost se rozvíjet dále v divadle, kde mu nabízely další příležitosti.

Se svou rodinou vystupoval v představení, kde ho diváci měli možnost vidět v několika vystoupeních. V roce 1968 zastupoval dlouhodobě mladšího bratra Ladislava, téměř celou sezónu vystupoval na vysokém stožáru.

Z náměstí do Galashow[editovat | editovat zdroj]

Po několika letech vystupování na licenci s artistickými představeními se rodiny rozhodla, že natrénuje vystoupení na vysokém laně. Tím se otevřela rodině Kaiserových cesta vystupovat v zahraničních programech.

Rodina Kaiserových vystupovala pod názvem 7 Kaiser v prestižních programech v několika zemích Evropy. Posledním společným vystoupením této skupiny bylo Galashow v roce 1983 v Dortmundu „Arena der sensationen“.

Drezérem[editovat | editovat zdroj]

Začátkem roku 1984 Artur Kaiser onemocněl poruchou rovnovážného ústrojí, nemocí z povolání. Byl nucen s akrobacií ve výškách skončit. Na základě jeho lásky k pejskům a po zhlédnutí několika kvalitních vystoupení se psy, se rozhodl s manželkou Martou, vycvičit několik pejsků. Učinili tak především hravým přístupem a vlastními nápady nových triků. Vystoupení se psy se velmi zdařilo. Obsahovalo tyto originální triky:

  • balancování psíka na kouli a přeskok na další kouli
  • balancování talíře pejskem – talíř byl roztočený na tyčce a byl zasazován do speciálně vyrobeného náhubku
  • balancování pejska na pyramidě válečků

Artur Kaiser byl jako první český umělec osloven k vystupování v Abbi Dabu a v Kuvajtu. Vzhledem k tomu, že se tehdy psal rok 1988 a pracovníci tehdejší zastupující agentury Pragokoncert, tuto nabídku zamítli, angažmá s českými psíky se v Dubaji nekonalo. Agentura z Dubaje pak ještě jednou oslovila přímo Pragokoncert s nabídkou angažmá pro toto vystoupení, ale zkorumpovaní úředníci dubajské agentuře lživě tvrdili, že Artur Kaiser se svou drezúrou již vystupuje v jiném státě.

Za dosti učiněním bylo, že tito pejsci vystupovali v celé řadě prestižních gala programů v Bulharsku, Francii, Německu, Rakousku, Itálii, Belgii, Holandsku.

Artur Kaiser s manželkou rádi vzpomínají na několika měsíční hostování v Bulharském letovisku Sandanski, kde s nimi za tehdejší Československo, vystupovala ve společném programu Věra Špinarová.

Pejsci Artura Kaisera natáčeli záběry a některé triky do českých i zahraničních filmů, například:

  • „Oliver Twist“
  • „Největší z pierotů“
  • „Bez rodiny“

Mimořádné výkony a ocenění[editovat | editovat zdroj]

  • hostování v Galashow v roce 1974 v Polské hale Spodek
  • vystupování na pyramidě 7 lidí na vysokém laně
  • vystoupení pro americký seriál světových kuriozit „You Asked for it“ v roce 1983
  • hostování v Galashow „Arena der sensationen“ v Dortmundu 1984
  • vycvičení originálních psích výkonů, obdobných jaké předvádí lidé

Literatura, televize, film[editovat | editovat zdroj]

  • Článek „7 Kaiser“ – deník „Svobodné slovo“ ze dne 30. prosince 1983
  • Dokumentární film o rodině Kaiser – „Mezi nebem a zemí“ 1969
  • Zabavný silvestrovský pořad NSR "Arena der sensationen" 1983
  • Lidé z maringotek - natáčení 1966

Reference[editovat | editovat zdroj]

KAISER 7..Mimořádný, unikátní světový projekt.....

Mezi nebem a zemí - dokument rodiny Kaiserových 1969.....

Arena der sensationen - ukázka z pořadu NSR 1983

Artur a Ladislav Kaiser LOOPING hala Dortmund rok 1983