Wikipedista:AndreaMickalova/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Výskyt

Žralůček okatý (Hemiscyllium ocellatum) je paryba, která patří do řádu malotlamců. Do řádu malotlamců také patří například Žralok obrovský, který dorůstá až 18m. Žralůček okatý se vyskytuje poblíž korálových útesů v mělké vodě a v kalužinách zaplavovaných příbojem. Žije v okolí ostrova Nová Guinea a na severu Austrálie.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Žralůček okatý[1] je dlouhý okolo 1m. Snadno se pozná podle velké černé skvrny za každou prsní ploutví, malé černé skvrny má po celém těle. Skvrny mají funkci k oklamání před predátory (napodobuje ,,oko” nějakého velkého zvířete). Při vlaství obraně spoléhá na své maskovací zbarvení a skrytý, utajovaný pohyb. Má robustní, svalnaté prsní a břišní ploutve, které používá při plazení po dně, kde hledá a loví svou kořist.

Potrava[editovat | editovat zdroj]

Žralůčci okatí[2] se živí především bezobratlé živočichy, kraby, garnáty,červy a ryby, které se vyskytují v štěrbinách mezi balvany. Dokáže zabořit hlavu do substrátu a tak pozřít potravu. Obvykle přes den odpočívají v úkrytech a dutinách bez jakéhokoliv pohybu a přes noc je aktivní.

Rozmnožování[editovat | editovat zdroj]

Žralůček okatý patří mezi vejcorodé[3]. Páří se od července do září. Samice kladou vajíčka po párech a může snést až 50 vajíček ročně, ze kterého se potom vylíhne jedinec.

Chov[editovat | editovat zdroj]

Lidé je mohou chovat také doma ve velikých akvárií.

Reference[editovat | editovat zdroj]