Wikipedista:Anastasiia97/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxČmelík kuří
Čmelík kuří
Čmelík kuří pod mikroskopem
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenčlenovci (Arthropoda)
Třídaklepítkatci (Chelicerata)
Řádroztoči (Acari)
Podřádčmelíkovci (Mesostigmata)
Čeleďčmelíkovití (Dermanyssidae)
Binomické jméno
Dermanyssus gallinae

Čmelík kuří (Dermanyssus gallinae) je krevsajícím parazitem drůbeži a některých savců. Je velmi hojný v Česku.[1]

Morfologie[editovat | editovat zdroj]

Samice čmelíka kuřího. Ventrální strana. Pa - Palps(klepítky); gs - Genitoveventralní shield (genitaventrální štítek); as - Anal shield (anální štítek)

Hladový čmelík je asi 0,2 - 0,8mm velký. Po sani krve změní původně světlo šedé tělo na červené[1] a zvětší se do asi 1 mm.[2] Tělo má jeden článek, na kterém rozlišujme dvě odlišné části. Přední část s umístěnými ústními končetinami se nazývá gnathosoma(část ústní). Jako ústní ústrojí slouží čmelíku klepítky(chelicery), které má proměněné na bodcovité útvary. Zadní část označujme jako idiosoma, nese kráčivé končetiny.[3] Dýchací otvory (stigmu) jsou mezi 3. a 4. coxae(páru nohou) (proto Mesostigmata). Larvy nemají stigmu (dýchají přes kutikulu). Na hřbetní (dorsální) části čmelík mívá jeden štítek, na břišní (ventrální) straně těla jsou umístěné 2 štítky (genitaventrální a anální). Samec má pouze jeden břišní štítek.[2]

Parazitismus[editovat | editovat zdroj]

Je významným krevsajícím ektoparazitem drůbeže. Někdy může zaútočit taky psy, kočky, koní, lidé a jiné hostitele, které s nimi kontaktují. Symptomy: nespokojenost, nervozita, poškození opeření, bledé hřebeny, snížená funkce snášení vajec.[2] Během dne se skrývají. Napadá svého hostitele v noci, po sani krve změní původně světlo šedé tělo na červené. Po krmení se schovávají v trhlinách a štěrbinách[1]

Rozmnožování a vývoj[editovat | editovat zdroj]

Čmelík je gonochoristy s vývojem nepřímým. Po líhnuti má šestinohou larvu, která potom změní na osminohou nymfu a ta se po dvou svlékání mění v dospělce. Larvální stadium nepřijímá potravu. Samice může klast do 300 vajíček při stabilní teplotě 20-25 °C. Při vyšší či nižší teplotě klade se méně vajec a ve větších intervalech. Při teplotě 5°C může dospělec prožit bez potravy asi 5 měsíců.[2]

Prevence[editovat | editovat zdroj]

Existuje několik způsobů, jak zabránit útoku kurníku. Jedním z nejdůležitějších bude pravidelné čištení a údržba čistoty v kurníku. Rovněž pomůže postřiky, vybílení, postřiky i nátěr křemelinou. Bude to také privence proti jiným parazitům.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c MCGAVIN, George. Hmyz: pavoukovci a jiní suchozemští členovci. Vyd. 1. V Praze: Knižní klub, 2005, 255 s. Příroda v kostce. ISBN 80-242-1340-0.
  2. a b c d DEPLAZES, Peter, Johannes ECKERT, Alexander MATHIS, Georg von SAMSON-HIMMELSTJERNA a Horst ZAHNER. Parasitology in veterinary medicine. Wageningen: Wageningen Academic Publishers, 2016. ISBN 978-90-8686-274-0.
  3. VOLF, Petr a Petr HORÁK. Paraziti a jejich biologie. Praha: Triton, 2007. ISBN 978-80-7387-008-9.
  4. JEŽKOVÁ, Tereza. Čmelíkovitost. In: MVDr. Tereza Ježková. ©2019 [cit. 15. 1. 2019]. Dostupné z: http://zverolekarka.com/cmelikovitost/.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • VOLF, Petr a Petr HORÁK. Paraziti a jejich biologie. Praha: Triton, 2007. ISBN 978-80-7387-008-9.
  • DEPLAZES, Peter, Johannes ECKERT, Alexander MATHIS, Georg von SAMSON-HIMMELSTJERNA a Horst ZAHNER. Parasitology in veterinary medicine. Wageningen: Wageningen Academic Publishers, 2016. ISBN 978-90-8686-274-0.
  • MCGAVIN, George. Hmyz: pavoukovci a jiní suchozemští členovci. Vyd. 1. V Praze: Knižní klub, 2005, 255 s. Příroda v kostce. ISBN 80-242-1340-0.