Wikipedista:Župánek/Pískoviště

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Ben Spies[editovat | editovat zdroj]


Ben Spies

Ben Spies (narozen 11. července 1984) je americký bývalý profesionální motocyklový silniční závodník. Byl přezdíván "Elbowz" kvůli jeho stylu jezdectví, kde jeho lokty vyčnívaly ven. Spies vyhrál AMA Superbike Championship pro Yorshimura Suzuki v roce 2006 a úspěšně to obhájil i v roce 2007 a 2008.

Začal závodit na kolech Yamaha YSR50cc u Asociace Central Motorcycle Roadracing Association v Texasu, když mu bylo 8 let. Spies právě žije v Itálii a 26. října 2013 oznámil, že odešel z motocyklových závodů po dvou vysilujících nehodách, které mu způsobily trvalé zranění ramen.

Aktivně závodil v letech 2008-2013.

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

Časná kariéra[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Memphisu, Tennessee, Spies začal jezdit na motocyklech ve věku pěti let a závodil s CMRA v osmi letech v roce 1993. Rok 1994 vyhrál mistrovství YSR a následující sezónu 80cc mistrovství. Ve 14 letech Spies začal jezdit na 600s a vyhrával další mistrovství. V roce 2000 se podepsal Suzuki a v 15 letech začal jeho kariéru AMA.

AMA Superbike Championship[editovat | editovat zdroj]

V roce 2000 závodil s týmem Valvoline Suzuki. V sezoně získal nejlepší 5. místo na Pikes Peak International Raceway v sérii AMA 750 Supersport a získal cenu AMA Horizon za silniční závody. Na konci roku se kvalifikoval v první řadě pro svůj debut v AMA Supersport Championship.

V roce 2001, opět s Valvoline Suzuki, získal Spies kolo Pikes Peak na AMA 750 SuperStock Champion a získal další čtyři stupně vítězů.

V roce 2002 se Spies připojil k týmu Attack Suzuki ve spojení s Jasonem Pridmorem. Po většinu této sezóny ho trápilo zraněné koleno.

Nyní s týmem American Suzuki vyhrál Spies 2003 AMA Formula Xtreme Championship s pěti výhrami a dvěma dalšími stupni vítězů. Jeho nejlepším výsledkem pro AMA Superbike bylo sedmé místo na mezinárodní soutěži Daytona Intl Speedway.

V roce 2004, opět s týmem amerického Suzuki, závodil Spies na mistrovství AMA Supersport Championship, vyhrál Infineon Raceway a dosáhl dalších dvou stupních vítězů. Získal vítězství v závodech AMA Superstock Championship na California Speedway a Road Atlanta a další dva stupně vítězů.

V roce 2005 Spies vyhrál závod AMA Suprbike na California Speedway a získal 13 dalších umístění na stupních vítězů. Byl vítězem titulu AMA Superbike a závodil v AMA Supersport, dosáhl pěti nejlepších umístění.

Ben Spies SBK Assen 2009

Spies se připojil k týmu Yoshimura Suzuki v roce 2006. Vyhrál titul AMA Superbike Championship s 10 výhrami a sedmi dalšími stupni vítězů. Spies získal šest po sobě jdoucích vítězství na začátku sezóny 2006. Závodil také na vybraných akcích AMA Supersport a získal vítězství na stupních vítězů na Mazda Raceway Laguna Seca.

2007 produkoval nejpřísnější mistrovskou bitvu v historii série, vyhrál druhé AMA Superbike Championship o jediný bod nad Mladinem. Také vyhrál titul AMA Superstock se sedmi výhrami a sedmi pólovými pozicemi.

V roce 2008 Spies závodil v AMA Superbike Championship a vyhrál svůj třetí přímý šampionát, stal se čtvrtým jezdcem v historii, aby získal titul třikrát za sebou. To zahrnovalo rekord AMA Superbike o sedmi po sobě jdoucích vítězství.

Mistrovství světa MotoGP (2008-2009)[editovat | editovat zdroj]

Spies začal jako divoká karta na místě zraněného Lorise Capirossiho u britského GP 22. června 2008. Nejlepší 10 závodů následovalo na Mazda Raceway Laguna Seca v 8. a 6. v Indianapolis.

V roce 2009 mu Suzuki nenabídl jízdu na plný úvazek s veškerým úspěchem, který Suzuki dal a měl ve smlouvě volitelný rok. Rozhodnutí učinil Mel Harris, který nyní už není se Suzuki. Masayuki Itoh odešel kvůli odchodu Spiese.

Mistrovství světa v superbike[editovat | editovat zdroj]

V roce 2008 bylo potvrzeno, že se Spies připojí k mistrovství světa Superbike pro sezónu 2009 a bude jezdit pro tým Yamaha Italia. Zúčastnil se svého prvního závodu. V prvním kole v prvním závodě odstartoval (zotavoval se až do konce šestnáctého, i přes druhý incident), ale v závodě 2 zvítězil a stal se prvním Američanem, který vyhrál závod WSBK od Colina Edwardsa v roce 2002.

Spies vytvořil historii 30. května 2009 v Miller Motorsports Park. Během vítězství v sobotním Superpole získal Spies své sedmé po sobě jdoucí pole a překonal dlouhodobý rekord 6 po sobě jdoucích pólů, který v roce 1991 vytvořil kolega Texan Doug Polen. Pól stanovil množství záznamů, včetně nejvíce po sobě jdoucích pozic pole v sezóně, většinu pólů pro zahájení sezóny a nejvíce za sebou nováčkem. 24. října 2009 v portugalském Portimão Circuit vytvořil nový rekord, který zajistil jeho 11. pole jeho nováčkové sezóny. To navzdory tomu, že na většině okruhů v kalendáři WSBK nebyly žádné předchozí zkušenosti.

25. října 2009, v závěrečném kole mistrovství v Portimão, byl Spies korunován mistrem světa Superbike 2009 poté, co vyhrál Race One, ve spojení s pádem ze soupeře titulů Noriyuki Haga a solidním 5. místem v Race 2.

Mistrovství světa MotoGP (2010-2013)[editovat | editovat zdroj]

2009

1. října 2009 Yamaha oficiálně potvrdila, že Spies nahradí Jamese Toselanda v týmu Yamaha Tech 3 pro Mistrovství MotoGP v roce 2010. O dva dny později bylo potvrzeno, že Spies bude jezdit jako zástupný znak pro tým Yamaha Sterilgarda v posledním závodě MotoGP sezóny ve Valencii v listopadu. Spies odstartoval závod z 12. místa, ale prošel skrz smečku a skončil na sedmém místě.

MotoGP 2010

2010

Spies odstartoval sezónu s pátým místem v Losailu, jeho nejlepší vůbec na motocyklu MotoGP, než odešel v následujících dvou závodech s mechanickým problémem v Jerezu a srážkou v Le Mans. Spies vzal své první pódium MotoGP na Silverstone ve Velké Británii a skončil na třetím místě. Spies obsadil druhé místo z pole doma v Indianapolis. Sezónu MotoGP 2010 dokončil na šestém místě, čímž si získal vyznamenání Rookie roku.

2011

Spies se přestěhoval do továrny Yamaha Motor Racing Team po boku šampiona Jorge Lorenza v roce 2010 a v roce 2011 nahradil Ducatiho vázaného Valentina Rossiho. Sezónu zahájil šestým místem v Kataru, než se zřítil z následujících dvou závodů v Jerezu a Estorilu. Po dalším šestém místě ve Francii dosáhl Spies svého prvního stupně vítězů sezóny se třetím místem v Catalunya, když odložil Andrea Dovizioso z Repsol Honda. Spies utrpěl další pád na britské Grand Prix, který v mokrých podmínkách vypadl na 1. kole. O dva týdny později, Spies těsně minul na pozici pole pro holandský TT v Assenu; kvalifikoval se na druhém místě, jen 0,009 sekundy za Marco Simoncelli Gresini Racing. Špioni a spoluhráč Lorenzo na začátku vyskočili před Simoncelliho a první dvě umiestnili do prvního rohu. Simoncelli a Lorenzo se později dostali do kontaktu a oba jezdci padli a po prvním kole dali Spiesovi 2,5 vteřiny. Spies rozšířil jeho výhodu téměř osm sekund na konci závodu, a vzal jeho první MotoGP vyhrát v procesu.

Po svém vítězství v Assenu dokončil Spies každou z následujících pěti závodů v prvních pěti, obsadil čtvrté místo v Mugellu a Laguna Seca, páté místo v Sachsenringu a Brně a zakončil pruh svou třetí pódiem sezóny - třetím místo - na Grand Prix Indianapolis. Po kvalifikovaném druhém se Spies v prvním kole obrátil na Dovizioso a v důsledku toho klesl na tak nízké, jak na deváté místo, než provedl několik pozdních brzdných pohybů, aby prošel objednávkou. Šesté místo v Misanu následovalo páté místo v Aragónu a další šesté místo v Motegi pomohlo udržet si páté místo v šampionátu. U australské velké ceny se Spies zhroutil během kvalifikace rychlostí vyšší než 250 km / h (155 mph), sklouzl do štěrku, což mělo za následek otřes mozku a trhání jeho žeber, ale dokázal se kvalifikovat sedmý na mřížce. Jeho zranění ho však přinutila vytáhnout na závodním ránu a byla také faktorem jeho podobného stažení z malajské Grand Prix, kvalifikoval 16. ze 17 jezdců a po dvou dalších tréninkových haváriích. Spies zakončil sezónu s druhým místem ve Valencii, které při vítězství na trati chybělo, Casey Stonerové za pouhých 0,015 sekundy, když využil předchozí chyby Stonera, aby se ujal vedení.

2012

Ben Spies 2012

Spies zůstal s týmem Yamaha i v sezóně 2012 a opět se stal partnerem Jorge Lorenza. Spies umístil jedenácté místo v prvních dvou závodech sezóny v Kataru a Jerezu, než si vzal první desítku s osmou v Portugalsku. Poté, co zmizel v bodech v Le Mans, Spies dojel desátý v Catalunya před třemi pěti nejlepšími v řadě; získal páté místo v Silverstonu před dvěma čtvrtinami v Assenu a Sachsenringu. V Mugellu skončil na jedenáctém místě a v žebříčku klesl o 119 bodů za spoluhráčem Lorenzem. Odešel z každého z následujících tří závodů, než se dostal na páté místo na Grands Prix v San Marinu a Aragonii. Problém s brzdami jeho motocyklu přinutil odchod do důchodu v Japonsku, když havaroval v Malajsii; utrpěl zranění při nehodě, která ho vyloučila po zbytek sezóny. V závěrečném šampionátu skončil desátý s 88 body.

24. července bylo oznámeno, že Spies opustí tým Yamaha na konci sezóny 2012, čímž se vytvoří prostor pro vracející se Valentino Rossi. 12. září bylo oznámeno, že Spies zůstane v MotoGP pro sezónu 2013 a připojí se k družici Pramac Racing Ducati jako součást týmu dvou jezdců spolu s absolventem Moto2 Andrea Iannone.

2013

Po dokončení prvních dvou závodů sezóny s týmem Pramac Ducati byl kvůli zranění mimo závod. Pokusil se vrátit do Indianapolisu, ale havaroval a utrpěl další zranění a vyloučil ho po většinu zbytku sezóny. Avšak 26. října během japonského GP v Motegi oznámil, že kvůli zraněním odešel ze závodění.

2016

Spies údajně nabídl být oficiálním testovacím jezdcem Yamaha.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Ben_Spies#MotoGP_World_Championship_(2008–2009)/ref