Přeskočit na obsah

Wikipedista:Čerti Slavonice a okolí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

tak a teď tady máte také něco od nás

Soubor:Codex Gigas devil.jpg

Čert (čort v jiných slovanských jazycích, staročesky črt, psáno jako czrtczrrt či czirt - srovnej "čírtě") je démon pocházející z předkřesťanské slovanské mytologie. Po příchodu křesťanství byl u Slovanů jednak ztotožňován s ďáblem jako vládcem pekla a jednak to byla mytologicko-pohádková polymorfní (ale nejčastěji tvarem Panovi podobná) postava zastupující různé staré slovanské démony a bůžky v křesťanském folklóru, fungující jako ztělesnění zla a obyčejně bydlící v pekle (tedy obvykle ne přímo jako vládce pekla).

A teď něco od andělů

Anděl (z řeckého ἄγγελος angelos „posel“) je mytická nadpřirozená duchovní bytost, která by měla být podřízena Bohu či bohům a sloužit jako posel mezi lidmi a bohy.

V původním hebrejském významu byl anděl prostě „posel“ (מַלְאָךְ‎‎ mal'ach). Tento pojem přeložila Septuaginta do řečtiny jako ἄγγελος (angelos posel). V pozdním židovství – a jeho prostřednictvím i v křesťanství – se pak tento pojem přetvořil v pojem bytosti duchovního řádu, která slouží jako prostředník mezi Bohem a člověkem.

Nauka o andělech se v teologii označuje jako angelologie (z řeckého ἄγγελος angelos anděl + λόγος logos slovo, řeč). Vedle tohoto hlavního významu se pojmu používá i pro označení různých mystických a esoterických nauk i mimo křesťanství. Vzhledem k tomu, že křesťanství považuje démony za padlé anděly, lze za podobor angelologie považovat také 

a teď něco ó Mikuláši

Mikuláš
mužské jméno
Svátek 6. prosinec
Původ řecký
Četnost v ČR 2577
Pořadí podle četnosti 123
Podle údajů z roku 2006