Wikipedie:WikiProjekt GLAM/O nás

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hlavní strana O nás Pro GLAM instituce Pro wikipedisty Aktuálně běží Kontakty


GLAM logo/O nás
GLAM (Galleries, Libraries, Archives & Museums) je celosvětový projekt Nadace Wikimedia, který pomáhá kulturním institucím sdílet nově nabyté poznatky a nové výzkumy o sbírkových předmětech, knihách nebo archiváliích se světem.

Leták GLAM.pdf

Kdo jsme?

Jsme oficiální českou pobočkou Wikimedia Foundation. Naše pobočka, Wikimedia Česká republika, je neziskovou organizací, která v Česku podporuje rozvoj Wikimedia projektů, což jsou celosvětové komunitní projekty Wikipedie, Wikimedia Commons, Wikidata a jejich sesterské projekty.

Naše pobočka má právní formu spolku, který vznikl registrací na Ministerstvu vnitra ČR dne 6. března 2008.


Co děláme?

Spolupracujeme s dalšími pobočkami a organizačními jednotkami hnutí Wikimedia, jinými neziskovými organizacemi a s kulturními institucemi po celém světě se společnou vizí, aby mohl každý člověk svobodně přistupovat a přispívat k veškerým lidským znalostem.

Heritage GLAM project


Co je naším posláním?

Posláním spolku je zpřístupňování informací, rozvíjení vzdělanosti a podpora šíření svobodné tvorby, a to prostřednictvím poskytnutí pomoci a podpory Wikipedii a ostatním projektům Wikimedia při jejich rozvoji.


Jak realizujeme své cíle?

Své cíle realizujeme zejména podporou rozvoje a růstu české komunity dobrovolných editorů, fotografů a dalších přispěvatelů do Wikimedia projektů. Dále budováním partnerství, zejména s veřejnými kulturními institucemi, které mohou sdílet svůj obsah pod tzv. svobodnými licencemi, a také dalšími aktivitami a akcemi, kterými přispíváme k rozvoji Wikimedia projektů či zisku svobodného obsahu.



Jak s tím souvisí projekt GLAM?

Paměťové instituce ve světě Wikimedia

V duchu naší vize vyhledáváme nová strategická partnerství s národními i lokálními institucemi, která by obohatila obě strany. Formy možné spolupráce jsou velmi široké – může jít o sdílení multimediálního obsahu a dat do Wikimedia projektů, o realizaci společného projektu, o zkvalitnění informací o vaší kulturní instituci na Wikipedii a jiných Wikimedia projektech, o organizaci společné aktivity pro veřejnost apod.

Nejčastěji spolupracujeme s galeriemi, knihovnami, archivy a muzei (v rámci celosvětové snahy digitalizovat sbírkové předměty) na nahrávání databází a mediálních souborů do Wikimedia Commons a Wikidat a na zkvalitňování informací o institucích a jejich činnostech na Wikipedii.


Jsem kulturní instituce a chci se stát partnerem


Kdo to financuje?

Naše činnost je financována z několika zdrojů – v dlouhodobé perspektivě se snažíme o vícezdrojové stabilní financování, které zabezpečí realizaci našich aktivit v dlouhodobém horizontu. Důležitým principem našeho financování je transparentnost a neutralita. Wikimedia ČR je čistě neziskovou organizací.

Seznam našich sponzorů a dárců naleznete zde.