Wikipedie:Popiš památku/Příklady

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Info Často kladené dotazy Příklady Seznam Literatura Pravidla Ceny Výsledky soutěže O soutěži

Které památky si svůj článek do soutěže zaslouží? Na české Wikipedii je v současné době sice 546 350 článků, stále nám ale chybí spousta článků o kulturních památkách. Je jich téměř čtyřicet tisíc, mnoho z nich má vlastní fotografie – málokterá má ale vhodný encyklopedický článek. Jaké památky si ale svůj článek zaslouží a jaké ne? Podívejme se na některé příklady.


  • Fara Rýmařov může sloužit za dobrý příklad. Svůj článek ještě nemá (položka Wikidat k článku: Q29398558). Splňuje požadavek na Encyklopedickou významnost, neboť se jedná o existující stavbu, která je popsána a zaznamenána. Kromě toho lze předpokládat, že bude existovat určité množství i knižních zdrojů o daném tématu; internetové zdroje mohou být k dispozici (např. stránky města Rýmařova apod). Jedná s tedy o velmi dobrý příklad pro nový článek do Wikipedie. Lze dospět k závěru, že podobné stavby (pokud svůj článek už nemají), jsou vhodnými tématy pro obohacení české Wikipedie v rámci soutěže.


  • Důl Michal v Ostravě splňuje jako kulturní památka řadu kritérii, která byla uvedena výše. Jedná se nicméně o památku, o které článek již existuje. Vítáme všechny editace, které pomohou k rozšíření tohoto článku, v rámci soutěže lze přihlásit nicméně pouze nové články a nikoliv upravované starší. Chceme motivovat účastníky, aby věnovali pozornost těm kulturním památkám, které ještě svůj článek nemají. Řada z nich (ač se jedná o malý počet) již ale na Wikipedii existuje.


  • Smírčí kříž (Bolevec) není vhodným tématem pro nový článek. Jako takový pravděpodobně nebude splňovat sám o sobě podmínky encyklopedické významnosti. Ačkoliv svoji fotografii na Wikipedii má a zcela nepochybně budou existovat triviální zmínky o této památce na internetu, pokud nebudou dohledány dva nezávislé netriviální zdroje, nelze s tímto tématem počítat jako vhodným pro nový článek v rámci soutěže. Dle průzkumu organizátora je cca 30–40 % kulturních památek v České republice takových, které nesplňují podmínky encyklopedické významnosti.


  • Aljafería je historický palác ve španělském městě Zaragoza. Nenachází se sice v Česku, ale je ekvivalentní památkou ze zahraničí, a proto může být do soutěže Popiš památku zařazena.


Vhodné fotografie najdete na Wikimedia Commons! České památky tam mají přes 25 tisíc snímků.

Hledáte-li inspiraci pro to, o jaké památce napsat, podívejte se na úvodní stránku soutěže, najděte si okres, který Vás zajímá, a hledejte červený odkaz v seznamu památek!