Wikipedie:Pod reálnou lípou/Brno, 18. srpna 2021/Zápis

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Toto je zápis ze setkání brněnské komunity účastníků projektů Wikimedia. Související informace o tomto setkání naleznete na nadřazené stránce.

Brněnský wikisraz ve středu 18. srpna 2021 proběhl od 18:00 do 22:00 opět na mimořádném místě – v brněnských Lužánkách, nejstarším veřejném parku v Česku, u veřejného elektrického grilu. Zúčastnilo se ho 5 wikipedistů. Přítomni byli jmenovitě: Ben Skála, Blahma, MIGORMCZ, Podroužek, Venca24. Následující body shrnují průběh srazu:

  • Grilování už jsme letos na srazu jednou provozovali, a to v červnu v Medlánkách. Trvající pandemická situace, pro kterou jsou k setkávání nadále upřednostňována veřejná míst v otevřených prostranstvích, nás přivedla k myšlence vyzkoušet tentokrát jiný typ grilu, a sice elektrický, instalovaný správou veřejného parku a spouštěný uživatelsky na dálku po předchozí rezervaci spojené s platbou malého poplatku. Seděli jsme u grilu č. 1, který jsme měli rezervován po dobu 19:00–21:00, přičemž po nás již další rezervace nebyla. Pro všechny přítomné to byla nová zkušenosti a počasí nám přálo, byť po setmění už se udělalo trochu chladno. Na počtu přítomných se negativně projevila vrcholící prázdninová sezóna, kdy se obecně v Brně pohybuje obzvlášť malé množství místních lidí.
  • Pro nízký počet přítomných byly i vedené rozhovory ještě více neformální, než je běžné, a část pozornosti přítomných průběžně upoutávalo obsluhování grilu a konzumace potravin. Tematická náplň srazu byla prezentována zejména ústně, příležitostně byl některý obsah ukazován na obrazovce přenosného počítače s mobilním připojením k internetu (podobně jako i na několika předchozích srazech). Panuje však shoda, že i přes nižší počet zúčastněných a méně formální obsah srazu stálo za to jej uspořádat, už i jen pro zajištění pravidelnosti a předvídatelnosti konání akce směrem ke všem potenciálním účastníkům (a s ohledem na možné opětovné nucené pozastavení konání srazů, pokud ho na podzim znovu znemožní případná pandemická vládní opatření).
  • MIGORMCZ si posteskl, že Wikidata se špatně editují z mobilního telefonu, čemuž někteří další přítomní přitakali.
  • Na stránce Diskuse k Wikipedii:Brno/Společné wikifotografování navrhl Bazi opětovné uspořádání společné fotografické cesty po Jihomoravském kraji, s cílem pořídit aktuální a kvalitnější fotografie vybraných vesnic. Diskutovalo se o tom, kdo by se měl zájem zúčastnit a kdo by mohl pro tento účel poskytnout auto.
  • Ben Skála se vyjádřil, že by uvítal spíše uploadovací workshop, který by ho postrčil v nahrávání fotografií na Wikimedia Commons, protože toho má v tuto chvíli mnoho nezpracovaného resp. nenahraného. Podobně se již v on-line diskuzi vyjádřil i Jetam2. Uploadovací workshop se v Brně už jednou konal, a to téměř před 5 lety, kdy se ho ale osobně zúčastnili jen tři wikipedisté (a pět dalších na dálku) a nahráno bylo celkem 793 souborů o celkové velikosti 1,37 GB. Opakování akce tohoto formátu v současnosti není v plánu, ale třeba se oživení této myšlenky chytne někdo jiný.
  • Blahma informoval o čerstvém mediálně propíraném případu, kdy se „typografické libůstky“ (šablona Wbr) staly vektorem pro masový útok na Wikipedii. Útok vedený změnou nedostatečně střežené šablony byl zpočátku a pro mnohé zvláště obtížně detekovatelný a přitom snadno proveditelný a zanechávající jen minimální stopu, protože vandalovi stačilo změnit kód jediné šablony. Nešlo však o žádné „hacknutí“ Wikipedie, jak to bylo někdy nesprávně pochopeno, a ani nebyl útok zaměřen na články o konkrétních tématech, jak to nesprávně prezentovala i seriózní média. Více viz Wikipedie:Ohlasy v médiích – datum 18. srpna 2021.
  • Blahma a Ben Skála zmínili a společně dohledali některé další památné lípy v Česku, podobné , pod kterou jsme se setkali minule. Zajímavá je např. Lukasova lípa, která je i dobře mediálně prezentována (vč. Wikipedie) a je to pro rodinu svých majitelů dokonce takový malý byznys. Nachází se v Telecím, 60 km severně od Brna, a byla by tedy vhodná např. na nějaké „výjezdní zasedání“. Mezi nejvýznamnějšími stromy Česka je množství dalších lip, z nichž některé se nachází v tradičně protestantských oblastech Vysočiny. V článku Bystrcká lípa Blahma aktualizoval tam uvedene přibližné údaje o stáří stromu, protože byť jde o odhady zaokrouhlené na desítky let, strom nutně za těch dvacet let od jejich zveřejnění opět zestárl (proto byl k údajům nově doplněn i rok, k němuž se váží, a na toto by se nemělo zapomínat i ve všech podobných případech).
  • Na článku Malacký průliv (netýká se slovenské obce Malacky na Záhorí :-) Blahma ukázal další problémy s neaktuálností informací ve Wikipedii: Před jeho nedávným zásahem ještě článek uváděl, že „v současnosti (2018) dosahuje hodnot […] a v roce 2020 by mělo být dosaženo“ – toto mezitím už zastaralé tvrzení nebylo snadné převést do nadčasového tvaru, nakonec se to vyřešilo převodem do jen mírně nadčasové podoby „v současnosti (2018) dosahuje … a v roce 2020 by mělo být dosaženo“, přičemž lze předpokládat, že pandemie covidu námořní provoz naopak spíše utlumila. Jak ale podotkli ostatní přítomní, když se něco nestalo, tak k tomu obvykle pak už není žádný zdroj – takže co s tím pak, zezjména ve světle dřívějšího tvrzení o očekávaném vývoji v mezitím už prošlém budoucnu? Dalším, a ještě mnohem více alarmujícím tvrzením z článku bylo „V posledních letech (2007) se zde zvětšuje problém pirátství…“ – nehledě na současný stav věci je zřejmé, že rok 2007 už opravdu v roce 2021 nepatří k „posledním letům“.
  • Zazněl položertovný postesk, že v Posledních změnách v těchto dobách patrole už „hodně chybí“ typické srandičky a experimenty žáků z hodin informatiky.
  • Blahma odprezentoval vybrané části svého živého vystoupení v pořadu České televize Dobré ráno z 26. července (při příležitosti dne esperanta). Na konkrétních větách moderátorů i struktuře otázek kladených v rozhovorech ukázal, jak důležitá je dobrá prezentace tématu na Wikipedii (zejména té v češtině) a jak přesně se mnohdy tvůrci pořadů takovéhoto formátu tvrzení a formulací nalezených na Wikipedii drží. Pro komunitu Wikipedie není toto zjištění úplná novinka, ale tento případ na to znovu poukázal; a znovu ukázal na zodpovědnost, kterou vůči veřejnosti máme, jakož současně i na zranitelnost, které se tato část mediálního světa svým důvěřováním našemu obsahu pravidelně vystavuje (zjevně však bez větších problémů a proto v tom pokračuje, což nás může jedině těšit).
  • Ben Skála požádal ostatní přítomné, zejména pak ty znalé genealogických badatelských metod, o pomoc s rozkódováním místa narození osobnosti brněnského zemského stavebního ředitele Josepha Seiferta, u nějž mnohé encyklopedie vč. Encykopedie Brna opisují od sebe a jako místo narození svorně uvádějí Hůl v Čechách, a to ačkoliv žádné takto pojmenované místo dnes v Česku neexistuje. Alespoň abart.cz u tohoto názvu uvádí „nenalezeno, neztotožněno“. Po skončení srazu byla otázka zodpovězena Blahmou na facebookové stránce WikiŠtatl a odpověď na ni dále rozšířena některými dalšími wikipedisty – odkaz na příspěvek s diskuzí.
  • Venca24 položil dotaz na technický nástroj, který by dovedl zodpovědět jeho požadavek „hledám pěknou tramvaj pro ilustraci článku a je mi upřímně jedno, co je to za typ“. Blahma ukázal, jak lze k tomuto účelu využít nástroj PetScan, když se zapne hledání pouze souborů na Wikimedia Commons v určitých kategoriích a podkategoriích a potom se seznam výsledků přepne na zobrazování obrázkových náhledů.
  • Příští sraz by měl proběhnout 15. září, tentokrát již nejspíše opět někde ve vnitřních prostorách (kvůli nejistému počasí). Přesné místo konání bude ohlášeno později, společně s oficiálním vyhlášením srazu.
  • Zápis vypracoval --Blahma (diskuse) 1. 9. 2021, 03:36 (CEST)[odpovědět]

Dočetli jste až sem a zápis vás zaujal?   Dejte nám „like“!   (Chceme totiž vědět, kolik lidí včetně přespolních dění na brněnských wikisrazech zajímá.)