Wikipedie:Počítání editací

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zkratka:
  • WP:PE

Počítání editací je vhodné pro hrubou orientaci, jak je daný wikipedista aktivní. V některých případech je právo hlasovat o společných věcech české Wikipedie, kandidovat na správce ap. podmíněno dostatečným počtem editací v článcích. Toto pravidlo bylo navrženo proto, aby při hlasování vyloučilo používání loutkových účtů a zajistilo, že hlasující (kandidáti) budou mít dostatečné zkušenosti s prací na Wikipedii.

Počet editací každého jednotlivého uživatele lze zjistit dvěma způsoby.

  1. Na stránce Příspěvky wikipedisty (Speciální:Příspěvky/Jméno) vyberte příspěvky ze jmenného prostoru (Hlavní) – okamžitě lze zjistit, zda počet příspěvků je vyšší než potřebný počet (např. 50).
  2. Použijte externí skript, například tento. V prvém poli vyplňte uživatelské jméno, ve druhém cs.wikipedia.org (případně jinou jazykovou mutaci, o kterou vám jde) a dostanete kompletní statistiku, včetně rozložení editací ve jmenných prostorech, podle času či počet založených stránek. Ještě podrobnější statistiky jsou k dispozici po vytvoření stránky (s jakýmkoliv obsahem) Special:MyPage/EditCounterGlobalOptIn.js v uživatelském prostoru, pro všechny projekty je totéž nutné udělat na Metě (m:Special:MyPage/EditCounterGlobalOptIn.js).

Tyto úkony byly zčásti zjednodušeny založením šablony Wikipedista, která má být užívána při hlasování, nominacích na správce atp. Pokud například na pískovišti (ale lze i jinde pouze s použitím Ukázat náhled bez uložení) vložíte do textu {{subst:Wikipedista|Jméno}}, zobrazí se vám odkazy přímo na jeho stránky se všemi příspěvky a výsledek externího počítadla.

Rozdíly v počtu editací[editovat | editovat zdroj]

Některé nástroje (např. CentralAuth) mají jinou metodiku výpočtu editací než XTools. CentralAuth do počtu nezahrnuje smazané editace ani editace vzniklé přesouváním stránky.[1]

Související články[editovat | editovat zdroj]