Wikipedie:Mediagrant I

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tato stránka je zde ponechána jen pro archivní účely. Nástupcem tohoto projektu je Mediagrant II.
1. Vyber si téma

2. Vydej se fotit

3. Nech si proplatit náklady

1. Vyber si téma 2. Vydej se fotit 3. Nech si proplatit náklady



Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Mediagrant I na Wikimedia Commons Cílem Mediagrantu je finančně podporovat zejména wikipedisty působící na území ČR ve snaze získávat multimediální materiál pro použití ve Wikipedii a jejich sesterských projektech. Jste to právě vy, kdo může přispět Mediagrantu a být jeho hlavní součástí. Jeho prostřednictvím podporujeme širokou škálu wikipedistů, kteří vyjíždějí do svého okolí fotografovat nejrůznější objekty, navštěvují s fotoaparátem v ruce muzea či ty, kteří chtějí podpořit v rozvoji vlastní vize pomoci Wikipedii. A proto, pokud máte chuť se do projektu zapojit, přijít s vlastní žádostí, je Mediagrant určen právě vám.

Mediagrant je grantový program sdružení Wikimedia Česká republika. Tento projekt financuje nadace Wikimedia Foundation. Všechny dotazy můžete směřovat na členy tzv. oka, a to na e-mailové adrese mg(at)granty.wikimedia.cz.

Mediagrant byl ukončen 15. října 2013. V současné době není proto bohužel možné využívat dále uvedená témata ani organizovat jiné akce. Všechny cesty i jiné akce musí být zpracované a zadané do trackeru tak, aby je mohli garanti jednotlivých témat schválit do 25. října. Další informace získáte u garantů témat nebo u oka: mg(at)granty.wikimedia.cz.

11. října 2013 byla schválena žádost o nový Mediagrant. Informace o pravidlech čerpání a datu spuštění bude zveřejněna v blízké době.

Jak se mohu zapojit?[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace a pravidla najdete na meta:Wikimedia Czech Republic/Mediagrant.

Co je vlastně potřeba udělat proto, abych se mohl(a) aktivně do Mediagrantu zapojit a čerpat jeho prostředky? Buď se můžete rozhodnout založit si vlastní projekt, podat si oku Mediagrantu žádost k posouzení a stát se tak garantem projektu, nebo se můžete zapojit do některého z již fungujících projektů (témat). Jak se zapojit, je detailně popsáno v pravidlech na Metě. Ve zkratce je potřeba uskutečnit cestu, při které vám vzniknou náklady, během cesty vytvořit hodnotný mediální materiál (samozřejmě hlavně fotografie, ale pravidla tématu mohou uvažovat i video apod.) a ten následně nahrát na Commons. Poté zašlete zprávu skrze Tracker garantovi projektu, který vyhodnotí splnění či nesplnění podmínek konkrétního projektu.

Víme, zní to složitě, ale nebojte se. Pokud narazíte na překážky, obraťte se na členy oka či na garanta projektu a my vám rádi vysvětlíme, jak a co funguje. Mediagrant je určen hlavně pro vás a podporu vaší činnosti a my jsme tu od toho, aby získání prostředků bylo pro vás co nejsnazší.

Logo Českých zoologických zahrad
Logo Českých zoologických zahrad

České zoologické zahrady[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete na stránce Wikipedie:WikiProjekt Fotografování/České zoologické zahrady.

Některé české zoologické zahrady jsou světově proslulé a i ty méně známé – např. Zoo Zlín – patří k nejnavštěvovanějším turistickým zařízením v kraji. Z prakticky všech zoologických zahrad máme na Commons dost fotek, ale na většině z nich jsou jen chovaná zvířata. O tom, jak vypadá prostředí zoologické zahrady, mnoho fotografií nevypovídá. Cílem projektu proto je získat fotky pavilónů, jiných významných staveb, zajímavých a oblíbených výběhů (lachtani, sloni, tygři, opice) i celkových pohledů na zoo.

Logo projektu/grantu
Logo projektu/grantu

Foto českých obcí[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete na stránce Wikipedie:WikiProjekt Fotografování/Foto českých obcí.

V české Wikipedii existují aspoň stručné články o všech 6249 obcích v České republice a v poslední době i o všech jejich částech (vesnicích). Fotografie však máme odhadem pouze z jedné třetiny z nich. Cílem projektu proto je postupně doplňovat aspoň několik fotografií ke každé chybějící obci. Fotografují se však nejen obce, jednotlivé vesnice, místní památky aj., ale také blízké hrady, zámky, řeky a jiné zajímavosti.

Chráněná území[editovat | editovat zdroj]

Chráněná území
Chráněná území
Podrobnější informace naleznete na stránce Wikipedie:WikiProjekt Chráněná území/Grant.

Grant je zaměřen na získávání fotografií chráněných území a památných stromů po celém území České republiky ve snaze podpořit WikiProjekt Chráněná území. Celkové množství objektů ke zdokumentování překračuje 6000 položek, z nichž je nafocena jen malá část, a proto je vaše pomoc více než vítána.

Lidová tvořivost[editovat | editovat zdroj]

Lidová architektura[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete na stránce meta:Wikimedia Czech Republic/Mediagrant/Lidová architektura.

V České republice je asi 60 památkových rezervací lidové architektury, 14 skanzenů a řada dalších lidových staveb roztroušených po celém území státu. Cílem projektu je zdokumentovat rozmanitost lidové architektury v Čechách, na Moravě a ve Slezsku a přispět tak k zachování odkazu lidových stavitelů budoucím generacím.

Lidové kroje a zvyky[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete na stránce meta:Wikimedia Czech Republic/Mediagrant/Lidové kroje a zvyky.

Lidový kroj patří k významným prvkům české lidové kultury. Během let se v Čechách, na Moravě a ve Slezsku objevuje široká paleta krojových typů. To je mimo jiné dáno i specifickou polohou v srdci Evropy, kde se střetávaly vlivy ze všech jejích koutů. Stejně tak jako kroje, jsou bohaté a různorodé i různé lidové zvyky a obyčeje.
Tento projekt si klade za cíl zdokumentovat co největší měrou tuto širokou škálu lidových krojů, tradic a zvyklostí, se kterými se dnes můžeme setkat.

Odborná fotografie[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete na stránce Wikipedie:Mediagrant/Odborná fotografie.

Projekt je odvozený od projektu Vědecká a odborná fotografie. Jedná se zde tedy o získávání fotografií strojů, nářadí, materiálů a postupů průmyslové výroby, stejně jako například specifických rostlinných druhů, kamenů apod. formou kolekcí. Příkladem jsou fotografie získané v minulém běhu.

Události[editovat | editovat zdroj]

Logo grantu Události
Logo grantu Události
Podrobnější informace naleznete na stránce Wikipedie:Mediagrant/Události.

Grant podporuje (zejména platbou za dopravu) získávání fotografií k různým významným událostem, jako jsou festivaly, konference, protesty, katastrofy a další. Fotky jsou přidávány k již existujícím článkům z kategorie Události nebo využívány jako ilustrace zpráv na Wikizprávách s možností budoucího použití i na Wikipedii.

Vodstvo[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete na stránce meta:Wikimedia Czech Republic/Mediagrant/Vodstvo.

Cílem tohoto tématu je fotograficky zmapovat wikipedisticky významné stojaté vody a vodní toky v České republice, aby bylo možno ilustrovat příslušné články fotografiemi a případně také videi. Nefotí se pouze voda jako taková, ale i charakter toku, porost v jeho okolí a významné objekty (krajina, náhony, mosty, tunely, přítoky, soutoky, ostrovy, přehrady, významné stavby apod.). Téma je vhodné kombinovat s jinými tématy, jako například Foto českých obcí, nebo Chráněná území.

Logo Židovské památky
Logo Židovské památky

Židovské památky[editovat | editovat zdroj]

Podrobnější informace naleznete na stránce Wikipedie:WikiProjekt Fotografování/Židovské památky v ČR.

Na území ČR je řada krásných židovských památek, které na Wikimedia Commons dosud nemají fotografie (a často na české wiki ani články) – jedná se především o židovské hřbitovy a synagogy, ať dosud aktivní či bývalé. Cílem grantu je fotograficky zdokumentovat dosud nezachycené objekty, aby se fotografie daly použít při psaní článků nebo k doplnění již existujících. Grant by měl pomoci především Wikipedistům, kteří se dokumentaci těchto památek dosud věnovali v rámci jiných projektů (např. FČO) nebo po vlastní ose. Vítáni však jsou všichni další přispěvatelé.

Fotoaparáty a příslušenství[editovat | editovat zdroj]

Fotoaparát s příslušenstvím

K podpoře wikipedistů pobočka pořídila řadu technického vybavení, které si můžete zapůjčit a využívat pro snazší získávání multimediálního materiálu. Na vyžádání jsme schopni poskytnout:

  1. Fotoaparáty s příslušenstvím:
    1. Digitální zrcadlovka typu DSLR Canon EOS 1000D s dvojicí objektivů (základní zoom EF-S 18-55, telezoom EF-S 55-250 IS) a externím bleskem typu Canon Speedlite 430EX II.
    2. Digitální zrcadlovka typu DSLR Canon EOS 600D s dvojicí objektivů (základní zoom Canon 18-55 IS, širokoúhlý Sigma EX 10-20 mm DC HSM)
    3. Další samostatné příslušenství: druhý blesk Canon Speedlite 430EX II, stativ MANFROTTO MK394-PQ, fotobatoh Lowepro Fastpack 200, skládací fotostan 80x80x80 cm a drobnosti
    Pokud tedy plánujete fotografování a nemáte vhodný fotoaparát nebo uvedené příslušenství, můžete si ho zamluvit a my vám ho rádi zapůjčíme.
    Použijete-li fotoaparát pro získání snímku, přidejte prosím při nahrávání fotografií na Commons šablonu {{WMCZ Camera grant}}. Pokud použijete pouze objektivy, pak {{WMCZ Camera grant|lens}}, pro samotný blesk pak {{WMCZ Camera grant|flash}}.
  2. Skener Reflecta ProScan 7200, který umožňuje skenování standardních kinofilmů (pozitivních i negativních) a diapozitivů, má efektivní rozlišení 3250 dpi a vestavěnou funkci ICE (odstraňování škrábanců a prachu na skenu). Nemá automatický provoz. Zakoupen byl i program SilverFast, který optimalizuje jeho výkon. Ke skeneru je možné si zapůjčit i notebook s předinstalovaným softwarem.
    Pokud pořídíte snímek s pomocí tohoto vybavení, použijte prosím šablonu {{wikimedia CR transparent media scan}} do popisku souboru na Commons.
  3. GPS navigace Garmin Dakota 20 s mapami České republiky (báze TOPO, 1:20 000) a GPS logger Holux M-1000C.
    Při použití navigace k získání fotografií přidejte při jejich nahrání na Commons šablonu {{Mediagrant|GPS zařízení}}.

Další informace[editovat | editovat zdroj]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Přibližně se vznikem pobočky Wikimedia Česká republika v roce 2008 vypsala americká nadace Wikimedia Foundation granty, ve kterých bylo možné získat finanční prostředky na podporu rozvoje projektů Wikipedie. V prvním roce fungování grantů se z české Wikipedie sešlo k Nadaci 8 žádostí, ze kterých bylo 6 schváleno. Vznikl tak i projekt Fotografování českých obcí (FČO), který se stal ukázkovým příkladem využívání grantů a zapojení široké wikipedistické komunity do jeho běhu. První kolo grantů bylo ohraničeno trváním jednoho roku. Úspěch FČO a široké využívání zakoupeného fotoaparátu motivovalo členy sdružení v podání většího množství žádostí do příštího ročníku grantů. V této době se zrodila myšlenka, že by bylo pro sdružení i Nadaci výhodnější, kdyby vznikl jeden ucelený grant disponující větší částkou, o jejíž využívání by rozhodovalo samotné sdružení. Otevřela se tak cesta pro vznik Mediagrantu, který výrazně zjednodušuje čerpání prostředků na podporu svobodné tvorby.

Struktura fungování[editovat | editovat zdroj]

Mediagrant je spravován tzv. okem, což je skupina 3 členů Wikimedia Česká republika (jmenovitě Chmee2, Packa a Vojtech.dostal). Oko rozhoduje, jestli podaná žádost splňuje náležité formality a především jestli se projekt jeví jako životaschopný a pro komunitu prospěšný. Na základě shody mezi členy oka vydá stanovisko, zda projekt schvaluje či jestli ho zamítá, případně zašle připomínky a návrhy, co zlepšit a na co se zaměřit.

Nad jednotlivými projekty (tématy) dohlíží tzv. garant, kterým většinou bývá předkladatel samotné žádosti. Je na něm, aby nejen připravil žádost pro oko, ale také sepsal pravidla tématu a komunikoval s okem o jejich případných úpravách. Je to právě garant, který následně vyhodnocuje, zda uskutečněná cesta splnila podmínky grantu a byla úspěšná či nikoliv. Poté, co garant rozhodne o splnění podmínek cesty jednotlivého účastníka, předává cestu tzv. barelovi, což je osoba zodpovědná za administrativní zpracování cesty. Ta pak zajistí finanční vypořádání účastníka projektu z financí Mediagrantu.

Hospodaření[editovat | editovat zdroj]

Nadace Wikimedia Foundation uvolnila pod správu Wikimedia Česká republika v rámci Mediagrantu 21 000 euro, což odpovídá 532 139 Kč. Z této částky bylo ke dni 7. září 2013 vyčerpáno 184 321 Kč.