Wikipedie:Článek týdne/2023/50

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
název
Tankred Galilejský
obrázek
Soubor:Tancrède de Hauteville.jpg
orientace (obrázku; na výšku / na šířku)
na výšku
šířka (obrázku; obvykle stačí výchozí)
popisek (obrázku)
anotace

Tankred Galilejský (asi 1072 – 5. nebo 12. prosince 1112) byl italo-normanský válečník a jeden z vůdců první křížové výpravy. Byl synovcem a na výpravě nejbližším člověkem knížete Bohemunda z Tarentu a podobně jako on, i Tankred se ke křížové výpravě připojil ze zištných důvodů. Při postupu křižáků Kilíkií se oddělil od hlavního vojska, společně s hrabětem Balduinem z Boulogne, který rovněž toužil po vlastním panství. Jejich společné tažení však nemělo dlouhého trvání a spor o dobyté město Tarsos jejich cesty rozdělil. Zatímco Balduinovi se nakonec podařilo vytvořit na Eufratu své vlastní hrabství, Tankred se znovu připojil k hlavnímu vojsku, se kterým vytrval až do finálního obléhání Jeruzaléma.

Po skončení křížové výpravy si Tankred ve Svaté zemi vydobyl své vlastní Galilejské knížectví. Když byl Tankredův strýc Bohemund zajat, ujal se Tankred regentské vlády v Antiochijském knížectví. Po Bohemundově propuštění zůstal Tankred v Antiochii. Když proti Antiochii vytáhl byzantský císař Alexios I., Bohemund se vrátil zpět do jižní Itálie a Tankred se tak znovu stal antiochijským regentem. Po Bohemundově smrti roku 1111 Tankred krátce vládl za jeho nezletilého syna Bohemunda II. až do své smrti roku 1112.


nominace (NČ / DČ / české / ostatní)
rok (formát: RRRR)
týden (formát: TT)
poznámka (k návrhu)

návrh
+0Komentář Navrhl/a: OJJ, Diskuse 24. 7. 2022, 15:16 (CEST)[odpovědět]
recenze ({{čt/ano| --~~~~}} / {{čt/ne| --~~~~}} / {{čt/komentář| --~~~~}})
  1. +1Ano Prozatím spíše ne (i když se blíží kulaté výročí úmrtí). Článek byl označen za dobrý už před dlouhými 13 lety, kdy možná na tehdejší poměry byl poměrně kvalitní. V současnosti jsou v něm ale dvě žádosti o doložení zdroje, nevyřízené už od loňského prosince. --Bazi (diskuse) 25. 11. 2022, 22:28 (CET) Vyřešeno, dle diskuse. --Bazi (diskuse) 8. 1. 2023, 19:37 (CET)[odpovědět]
  2. +1Ano --V0lkanic (diskuse) 11. 6. 2023, 16:19 (CEST)[odpovědět]