Wikipedie:Článek týdne/2007/25

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Logo Mezinárodní asociace Světových her
Logo Mezinárodní asociace Světových her

Světové hry (anglicky World Games) jsou mezinárodní sportovní akce, která se koná jednou za čtyři roky a slouží neolympijským sportůmdisciplínám jako náhrada za olympijské hry. Mnohdy se proto přezdívají Olympijské hry neolympijských sportů. Součástí her jsou tak např. badminton, bowling, frisbee (létající talíř), inline bruslení, lakros, orientační běh, parašutismus, pétanque, squash či sumo.

Hry vznikly v roce 1981 a naposledy se konaly v roce 2005Duisburgu. Nyní mají podobný průběh jako hry olympijské. Začínají zahajovacím ceremoniálem a končí slavnostním zakončením, trvají ale jen 11 dní ve srovnání se 16 dny olympijskými. Na rozdíl od zahájení olympijských her se na Světových hrách nezapaluje oheň, shodný je naopak například slib sportovců či vztyčení vlajky Světových her doprovázené olympijskou vlajkou.

Čeští sportovci během Světových her zatím získali 28 medailí, z toho šest zlatých. Většina je za rybolovné techniky, další pak za sálovou cyklistiku (kolová a krasojízda), halový pozemní hokej, dračí lodě, štafetu v orientačním běhu, lezení na obtížnost, korfbalsumo.