Vynález písma

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Vznik, resp. vynález písma se datuje někdy před 5000 lety. Vznikem písma také skončil dlouhý pravěk, který trval miliony let, a začala nová doba – starověk. [1] Tvrdí se, že první písma mohla vzniknout v tehdejších říších, jako byly například Egypt, Čína aj. Písmo většinou ovládali pouze a jenom kněží, písaři a podobné důležité osoby.

Pravděpodobně nejstarší známé písmo, vápencová destička ze Sumeru přibližně z roku 3500 př. n. l.

Největším pokrokem za vynálezu písma, od toho piktografického, k našemu nynějšímu, bylo vytvoření hláskové abecedy Féničany. [2] Surovinou, na kterou se nejdéle z celé historie psalo, a zároveň se tato surovina nejlépe dochovala, byl kámen. Původně se ale psalo na celou řadu dalších materiálů od hlíny po listy a kůru rostlin. Tyto památky však měly menší štěstí přetrvat až do současnosti. Vyrývání do kamene nebylo však moc praktické, a tak i velmi pracné. Z tohoto důvodu se pro běžné psaní využívaly jiné materiály; zejména papír (ve starověkém Egyptě se psalo na papyrus, zatímco v době Mezopotámie se psalo trojhranným rydlem na hliněné tabulky, a tak dále). Na Blízkém východě se začal přibližně v 6. až 5. století př. n. l. vyrábět nám již více známý pergamen. [3] Tento pergamen je pečlivě vydělaná kozí, ovčí, telecí nebo oslí kůže. [4] Jméno pergamen je zřejmě odvozeno od města v dnešním TureckuPergamonu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Písmo - historie písma - Literatura - Referáty. www.odmaturuj.cz [online]. [cit. 2021-01-18]. Dostupné online. 
  2. SPRINNCOVÁ, Rebeka. Původ abecedy a fénické písmo. Psychologie chaosu [online]. 2017-05-13 [cit. 2021-01-19]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2021-01-28. 
  3. tance.cz - Pergamen. www.tance.cz [online]. [cit. 2021-01-19]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2016-08-14. 
  4. http://www.archiv.prirodniskola.cz/profilove-prace/2012-2013/PP-Vnoucek-2012.pdf

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Čestmír Loukotka, Vývoj písma. Praha: Orbis
  • Jana Průšová, Vznik a vývoj písma. Nakladatelství grafické školy, 2007.

Související články[editovat | editovat zdroj]