Vykolejený čas

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vykolejený čas
AutorPhilip K. Dick
Původní názevTime Out of Joint
PřekladatelMartin a Milena Poláčkovi
ZeměUSA USA
Jazykanglický
Žánrsci-fi román
Datum vydání1959
Česky vydáno2004
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vykolejený čas (1959, Time Out of Joint) je sci-fi román amerického spisovatele Philipa K. Dicka. Zkrácená verze románu vyšla na pokračování od prosince roku 1959 do února roku 1960 pod názvem Biography in Time v britském časopise New Worlds Science Fiction[1][2] Název románu je odvozen od Hamletovy věty (1. dějství, výstup 5) Vymknuta ze svých kloubů doba šílí (Time Out of Joint).[3]


Obsah románu[editovat | editovat zdroj]

Román se odehrává koncem padesátých let 20. století jednom americkém městečku. Válečný veterán Ragle Gumm si vydělává výhrami v prapodivné hádankové soutěži místních novin. Začíná si všímat podivností, které si nedokáže vysvětlit a které jej přesvědčí o tom, že v městečku není něco v pořádku. Vše totiž vypadá jakoby svět, ve kterém žije, sloužil jenom k tomu, aby jej oklamal.

Nakonec se rozhodne z městečka utéct, což se mu skutečně podaří. Tím se dostane do skutečného světa, do devadesátých let, ve kterých zuří občanská válka mezi Zemí a Měsícem. Uvědomí si, že jeho prací bylo odhadnout, kam povede příští raketový útok z Měsíce. Pak se rozhodl přeběhnout na stranu měsíčních kolonistů a tajně plánoval emigrovat na Měsíc. Byl zajat, jeho paměť byla smazána, a bylo pro něho vytvořeno falešné město. Zde díky hádankám v novinách mohl nadále pokračovat ve své práci pro pozemskou armádu.

Česká vydání[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Martin Šust: Slovník autorů anglo-americké fantastiky 1. A-K, Laser, Plzeň 2003, str. 166
  2. Time Out of Joint at the Internet Speculative Fiction Database
  3. Between the Idea and the Reality: the Hollow Men in Time Out of Joint

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]