Viscera Cleanup Detail

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Viscera Cleanup Detail
VývojářRuneStorm
VydavatelRuneStorm
Herní sérieViscera Cleanup Detail
EngineUnreal Engine 3
PlatformyMicrosoft Windows
macOS
Datum vydání
Žánrsimulátor
Herní módysingleplayer, multiplayer
Oficiální webové stránky
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Viscera Cleanup Detail je sci-fi simulační videohra, ve které mají hráči za úkol uklidit krvavé následky úspěšně potlačené mimozemské invaze. Hru vyvinulo a vydalo jihoafrické nezávislé vývojářské studio RuneStorm. Hra byla vydána 4. dubna 2014 prostřednictvím služby Steam Early Access. Plná verze byla k dispozici 23. října 2015.[1]

Hratelnost[editovat | editovat zdroj]

Ve hře Viscera Cleanup Detail se hráči ujmou role „údržbářů vesmírných stanic“, kteří mají za úkol vyčistit a opravit zařízení, jež se stala dějištěm krvavých bojů během mimozemské invaze nebo jiné katastrofy. Úkoly zahrnují sběr a likvidaci trosek, včetně rozčtvrcených těl mimozemšťanů a lidí, vystřílených nábojnic, rozbitého skla, doplňování nástěnných lékárniček, opravu děr po kulkách ve stěnách a čištění podlah, stěn a stropů od krve a sazí. Ve hře jsou i vedlejší bonusové úkoly. Mezi ně patří ukládání předmětů, jako jsou bedny a sudy, na určené místo a vyplňování hlášení o katastrofách a úmrtích, ke kterým došlo v příslušné úrovni.

Ke splnění těchto úkolů s sebou hráči nosí mop, který jim pomůže uklidit případné kaluže krve nebo saze vyskytující se v okolí stanice, senzorové zařízení, které odhalí stopy biologického nebo nebiologického nepořádku a malý PDA, který slouží k zapisování poznámek o dané úrovni. Dalším přídavkem v patchi přidaným do hry je koště, které hráči mohli najít povalující se po každé mapě hry, které jim pomůže zamést nábojnice nebo jiný odpad.

V každé úrovni jsou rozmístěny úklidové stroje, které musí hráč využít k dokončení úklidové operace: Spalovna pro likvidaci odpadků, automat na kbelíky, který je jediným zdrojem čisté vody, automat na koše, do kterých lze odnést několik menších předmětů, jako jsou plechovky, nábojnice a dokonce i části těl, svářecí zařízení pro opravu děr po kulkách ve zdech a automat na předměty, kde hráč může získat další předměty, jako jsou lucerny, zásoby lékárničky, nápisy „mokrá podlaha“ a světlice.

Krev je možné rozšířit upuštěním částí těl, vylitím použitých kbelíků nebo tím, že hráč zanechá stopy krve z podrážek svých bot, takže je nutná určitá opatrnost a plánování, aby se zabránilo opakovanému čištění stejné oblasti.

Po vyražení z úrovně se hráči dostanou do malé sbírky místností známé jako „Kancelář“. V kanceláři si mohou hráči ověřit, jak dobře si případně vedli v dříve dokončené úrovni. Kromě velké obrazovky s hlášením, na níž se zobrazuje hráčovo skóre v procentech, lze v hlavní místnosti The Office nalézt také několik novinových článků rozesetých po celém prostoru. Tyto podrobné události jsou způsobeny chybami hráče, například zaměstnanci konzumují vnitřnosti, zakopávají o kbelíky, dusí se vyhozenými nábojnicemi a ukazují hráči, co mohl po dokončení úrovně přehlédnout. Kancelář slouží také jako místo pro sbírání předmětů, které lze přinést z úspěšně dokončených úrovní prostřednictvím „údržbářova kufru“.

Hráči mohou kdykoli ukončit úroveň. Není stanoven žádný časový limit, ale za úplné nedokončení úrovně jsou stanoveny sankce. Pokud hráč úroveň dostatečně nevyčistil a dosáhl méně než 75%, bude „vyhozen“, což způsobí resetování Kanceláře a všechny předměty nebo změny v ní provedené budou ztraceny.

Samostatná rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Během vývoje hry Viscera Cleanup Detail vytvořila společnost RuneStorm dvě samostatná rozšíření své vlastní hry, která obsahovala stejné mechanismy, ale odlišná prostředí.

  • Viscera Cleanup Detail: Shadow Warrior se odehrává v první kapitole hry Shadow Warrior, kde hráč uklízí nepořádek, který Lo Wang zanechal v původní hře. Vyšla 11. října 2013 a vydala ji společnost Devolver Digital.[2]
  • Viscera Cleanup Detail: Santa's Rampage se odehrává na Severním pólu, uvnitř Santovy dílny. Hráči se ocitají v situaci, kdy se Santa zbláznil a vraždí své elfy a soby. Hra byla vydána 13. prosince 2013.[3]

Stahovatelný obsah[editovat | editovat zdroj]

  • 29. října 2015 - pouhých šest dní po vydání plné verze hry - vyšel halloweenský DLC balíček s názvem Viscera Cleanup Detail: House of Horror. Hráč má během hraní odhalit nevyřešenou masovou vraždu.[5]
  • 10. prosince 2018 bylo vydáno nové DLC s názvem Viscera Cleanup Detail: The Vulcan Affair. V něm musí hráči vyčistit tajné ostrovní doupě superpadoucha, jehož plány na ovládnutí světa byly právě zmařeny.[6]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Viscera Cleanup Detail na anglické Wikipedii.

  1. Viscera Cleanup Detail on steam [online]. Steam [cit. 2021-08-11]. Dostupné online. 
  2. Viscera Cleanup Detail: Shadow Warrior [online]. Steam [cit. 2021-08-11]. Dostupné online. 
  3. Viscera Cleanup Detail: Santa's Rampage [online]. Steam [cit. 2021-08-11]. [Viscera Cleanup Detail: Santa's Rampage Dostupné online]. 
  4. Viscera Cleanup Detail - Soundtrack [online]. Steam [cit. 2021-08-11]. Dostupné online. 
  5. Viscera Cleanup Detail - House of Horror [online]. Steam [cit. 2021-08-11]. Dostupné online. 
  6. Viscera Cleanup Detail - The Vulcan Affair [online]. Steam [cit. 2021-08-11]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]