Virinta

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Virinta
Virinta u Naujasodisu v okrese Molėtai
Virinta u Naujasodisu v okrese Molėtai
Základní informace
Délka toku59,1 km
Plocha povodí566,3 km²
Průměrný průtok4,95 m³/s
SvětadílEvropa
Hydrologické pořadí12210750[1]
Pramen
Ústí
Protéká
LitvaLitva Litva (Utenský kraj, okresy Molėtai a Anykščiai)
Úmoří, povodí
Atlantský oceán, Baltské moře, Němen, Neris, Šventoji
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Virinta je řeka ve východní části Litvy, v Utenském kraji, v okresech Molėtai a Anykščiai. Vytéká z jezera Virintai (u městysu Verbiškės) a dále teče směrem západoseverozápadním až do soutoku s řekou Šventoji, do které se vlévá jako její levý přítok naproti Vetygale 75,2 km od jejího ústí do Nerisu.

Řeka intenzívně hustě a drobně meandruje. Průměrný spád je 1,48 m/km (průměrný spád na horním toku až ke vsi Klabiniai - 89 cm/km, dále až ke vsi Dūdos - průměrně 136 cm/km (u vsi Kurkliai I zbyl po bývalém mlýně jez, ze kterého je asi 2 m vodopád), od vsi Dūdos až k soutoku je průměrný spád 86 cm/km). Šířka koryta na středním a dolním toku je 10 - 15 m. Průtok u Vyliaudiškisu (u městysu Kurkliai, 8 km od ústí): maximální: 94,4 m³/s, průměrný: 4,95 m³/s, minimální v létě: 0,46 m³/s, minimální v zimě: 0,55 m³/s. Rozdělení ročního průtoku podle období: jaro: 46 %, léto: 14 %, podzim: 18 %, zima: 22 %.[2] Poznámka: v této uvedené referenci potok Suraižos upelis, který pramení u vsi Gudeliai nedaleko obce Suginčiai a protéká jezery Želvos, Gavėnas, Ilgynas a Graužis a od východu se vlévá do jezera Virintai považují za horní tok řeky Virinta a proto uvádějí délku toku 75 km. Za městem Alanta protéká Hydrografickou rezervací Virinty, od Vyliaudiškisu až k ústí protéká Chráněnou krajinnou oblastí Anykščių regioninis parkas.

Přítoky[editovat | editovat zdroj]

Obce při řece[editovat | editovat zdroj]

Verbiškės, Mindučiai, Spiečiūnai, Svobiškis, Plešiškės, Pavirinčiai, Padvarniai, Juotiškės, Šilinka, Debeikiai, Naujasodis, Alanta, Laičiai, Šunakojai, Paąžuoliai, Paraudinė, Klabiniai, Trakiniai, Adomava, Kurkliai I, Antanava, Kolonija, Buteikiai, Kališkos, Kurkliai, Vyliaudiškis, Pakalniai, Paviričiai, Vildžiūnai, Dūdos, Šližiai.

Další turisticky zajímavé objekty[editovat | editovat zdroj]

Komunikace, vedoucí přes řeku[editovat | editovat zdroj]

Silnice Molėtai - Skudutiškis, silnice Naujasodis - Plešiškės, silnice č. 119 Molėtai - Alanta, silnice Alanta - Laičiai, silnice Dapkūniškiai - Janonys, dálnice A6 (E 262) Ukmergė - Utena, silnice Kurkliai - Anykščiai, cesta Vildžiūnai - Šližiai.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Virinta na litevské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]