Vila bratří Niklasů

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vila bratří Niklasů
Vila Barrandovská 14
Vila Barrandovská 14
Základní informace
ArchitektiFrantišek Niklas, Antonín Hloušek
Výstavba1930
StavebníkFrantišek Niklas
Další majiteléJaroslav Niklas, Jiří Niklas
Poloha
AdresaBarrandovská 158/14, Praha 5 - Hlubočepy, ČeskoČesko Česko
UliceBarrandovská
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vila bratří Niklasů je rodinná vila, která stojí v Praze 5-Hlubočepích ve vilové čtvrti Barrandov, ve východní části ulice Barrandovská na rohu s krátkou spojkou k ulici Skalní.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Architekt František Niklas postavil pro svoji rodinu vilu v Barrandovské ulici jako jednu z prvních vil na Barrandově. Spolu s ním zde bydleli také Jaroslav Niklas s manželkou Marií a Jiří Niklas s manželkou Blankou, kteří byli jejími spolumajiteli.[1]

Bratři Niklasovi byli bratranci ing. Václava M. Havla a Miloše Havla. Pozemek zakoupili ještě před oficiálním zahájením prodeje parcel, které se uskutečnilo dne 27. června 1929 společně s první veřejnou jízdou po nově postavené silnici. František Niklas spolu se svým bratrem Jiřím zaváděl výrobu lindbetonu, používaného při výstavbě barrandovských vil. Spolupracoval také s Vladimírem Grégrem v barrandovské stavební kanceláři.

Od Niklasů koupil vilu Prof. MUDr. Jiří Syllaba, který tu se svou ženou MUDr Boženou Syllabovou žil až do smrti.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Vila je třípodlažní s podkrovím. Zastřešují ji valbové střechy s trojúhelnými vikýři, střechy navzájem pronikají a mají velký přesah. Rizalit na čelní straně k ulici Barrandovská je v prvním patře prosvětlen oknem, řešeným jako modernizované „bay window“. Mezi přízemím a prvním patrem je průběžná římsa, která navazuje na zaoblenou terasu. Okna ve druhém patře dosahují k podokapní římse. Nad garáží v severovýchodní části jsou obytné prostory, ve tříosém severozápadním průčelí je vchod.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. VILINSKIJ, Valerij Sergejevič. Pražský adresář 1937-1938. I. - III. díl. Praha: Státní tiskárna, 1937. 28, 1685, 83 s. Dostupné online. S. 953. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • DOLEJSKÁ, Pavlína et al. Slavné stavby Prahy 5. Barrandov. Praha: Foibos Books s.r.o., 2018. 186 s. ISBN 978-80-88258-11-7. Kapitola 17 - Vila v Barrandovské, s. 82. 
  • HAMOUZOVÁ, Iveta. Zahradní město Barrandov. , 2009 [cit. 2019-06-08]. Diplomová práce. Pedagogická fakulta. Vedoucí práce prof. PhDr. Jan Županič, Ph.D.. s. 46. Dostupné online.
  • VLČEK, Pavel. Umělecké památky Prahy. Díl 5. Velká Praha. První část, A-l.. Praha: Academia, 2012. 1077 s. ISBN 978-80-200-2107-6. S. 407. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]