Vila Týnča

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Vila Týnča
Nádražní 518 (Vila Týčka)
Nádražní 518 (Vila Týčka)
Účel stavby

obytný dům

Základní informace
Slohsecese
ArchitektAntonín Beba
Výstavba1906
StavitelAntonín Beba
StavebníkOtokar Karlík
Poloha
AdresaLitomyšl, ČeskoČesko Česko
UliceNádražní 518
Souřadnice
Vila Týnka
Vila Týnka
Další informace
Rejstříkové číslo památky10300/6-5701 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vila Týnča v Nádražní ulici čp. 518 v Litomyšli vznikla jako rodinná vila pro Otokara Karlíka podle návrhů architekta Antonína Beby.[1] Je příkladem vysoké úrovně stavitelské kultury a nároků městské litomyšlské střední vrstvy na počátku 20. století a je od 29. dubna 1994 památkově chráněná.[2]

Historie a popis[editovat | editovat zdroj]

Jednopodlažní vilu, jež volně stojí na parcele v Nádražní ulici v těsné blízkosti vlakového nádraží, si roku 1906 nechal vystavět Otokar Karlík, správce místního důchodenského úřadu, pro svou ženu Klementinu, podle které nese vila i své jméno. Projektu se ujal litomyšlský architekt Antonín Beba, jenž vilu navrhl v secesním stylu. Byl silně ovlivněn prvky švýcarské architektury a tradičního dřevěného stavitelství. Zejména hlavní průčelí, obrácené k nádraží, vyniká mezi ostatními budovami zdobnou štukovou výzdobou, kombinovanou s dřevěným a kovovým dekorem. Vchod do vily je umístěn na boční straně.
Vila obsahuje dva dvoupokojové byty, každý na jednom patře. V interiéru se mimo samonosného dvouramenného, polokruhově zatočeného schodiště s železným dekorovaným zábradlím nevyskytují hodnotnější architektonické prvky. Prostory jsou krom suterénu, kde bylo využito segmentované klenby, plochostropé.
O tři roky později vystavěl Antonín Beba ještě vilu Svornost na území litomyšlské nové čtvrti.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Vila. Památkový katalog [online]. Národní památkový ústav [cit. 2023-02-25]. Dostupné online. 
  2. WAISSEROVÁ (ŠUBRTOVÁ), Anna. Vila Týnča. Litomyšlský architektonický manuál [online]. [cit. 2023-02-25]. Dostupné online. 
  3. ŠUBRTOVÁ, Anna. Architektura a urbanismus Litomyšle první poloviny 20. století. Olomouc, 2014 [cit. 2023-02-25]. 170 s. Diplomová. Filozofická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci. Vedoucí práce Rostislav Švácha. s. 24. Dostupné online.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]