Veronika Strēlerte

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Veronika Strēlerte
Narození10. října 1912
Riga
Úmrtí6. května 1995 (ve věku 82 let)
Stockholm
Povoláníspisovatelka
Manžel(ka)Arveds Svabe
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Veronika Strēlerte (skutečným jménem Rudīte Johansone, nar. Strēlerte, 10. října 1912 Dobele, Lotyšsko6. května 1995 Stockholm, Švédsko) [1] byla lotyšská básnířka.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Strēlerte studovala na základní škole v Auce, studovala na gymnáziu v Jelgavě a na střední škole v Rize.[2] V roce 1941 vystudovala obor románská filologie na Lotyšské univerzitě. Prvním manželem Strēlerteové byl Arveds Švābe, historik a spisovatel. V roce 1944 odešla do Německa, kde strávila asi půl roku, poté se vrátila do Lotyšska, ale v roce 1945 krátce po kapitulaci nacistického Německa emigrovala do Švédska.

Pracovala ve Švédsku jako dělnice, později jako korektorka a překladatelka, přednášela lotyšský jazyk a literaturu na Stockholmské univerzitě. V roce 1947 se vdala za Andrejse Johansonse, kulturního historika a spisovatele, kterému porodila syna Pāvilse, autora dvou sbírek básní. Překládala poezii Johanna Wolfganga von Goethe, Stefana Georgeho nebo Charlese Baudelaira.

V Rize vydala dvě sbírky básní: Vienkārši vārdi (1937) a Lietus lāse (1940). Sbírka Mēness upe (1945), téměř dokončená v Lotyšsku, byla vydána během prvních měsíců v exilu a je druhou knihou v sérii Universālā bibliotēka. Později Strēlerte publikovala ještě sbírky Gaismas tuksneši (1951) a Žēlastības gadi (1961). U příležitosti 70. výročí byla vydána sbírka Pusvārdiem.[1] V 80. letech se v tisku příležitostně objevovala další poezie.

Sestavila antologii lotyšské poezie Likteņi (1942) a antologii milostné poezie Paradīzes meklētāji (1964).

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Veronika Strēlerte na lotyšské Wikipedii.