Přeskočit na obsah

Velvyslanectví České republiky v Bratislavě

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Velvyslanectví České republiky v Bratislavě
Poloha
AdresaBratislava, SlovenskoSlovensko Slovensko
UliceHviezdoslavovo náměstí
Souřadnice
Map
Další informace
WebOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Velvyslanectví České republiky v Bratislavě je nejvyšším diplomatickým zastoupením České republiky na Slovensku. Nachází se na Hviezdoslavově náměstí č. 8 na Starém Městě v centru Bratislavy. Od od ledna 2023 vykonává funkci ambasadora Rudolf Jindrák.[1][2]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Po rozdělení Československa na Českou a Slovenskou republiku roku 1993 byla na Slovensku umístěna česká diplomatická mise, tj. velvyslanectví v Bratislavě a generální konzulát v Košicích. Úřad je důležitým nástrojem úzkého politického spojení obou zemí, rovněž se zapojuje do organizace a příprav státních návštěv českých politiků na Slovensku, přičemž mj. u českých prezidentů je udržována tradice, v rámci které je cílem jejich první zahraniční cesty v úřadu právě Slovensko.[3]

V Bratislavě rovněž od roku 1994 působí České centrum v Bratislavě.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Velvyslancem na Slovensku bude od ledna šéf hradní diplomacie Jindrák. Vystřídá Tomáše Tuhého. iROZHLAS [online]. Český rozhlas, 2022-09-23 [cit. 2022-11-13]. Dostupné online. 
  2. Novým velvyslancem Česka na Slovensku je pan Rudolf Jindrák | Kurzy.cz. www.kurzy.cz [online]. [cit. 2023-01-28]. Dostupné online. 
  3. První zahraniční cesta českého prezidenta na Slovensko je tradicí. iROZHLAS [online]. 2013-04-04 [cit. 2024-06-04]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]