Velický potok (přítok Popradu)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Velický potok
Velický potok
Velický potok
Základní informace
Délka toku22 km
Plocha povodí89,9 km²
SvětadílEvropa
Ústí
Protéká
SlovenskoSlovensko Slovensko (Prešovský kraj),
Úmoří, povodí
Baltské moře, Visla, Dunajec
Geodata
OpenStreetMapOSM, WMF
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Velický potok je tatranský potok bystřinného charakteru, protékající územím okresu Poprad. Je to významný 22 km dlouhý levostranný přítok Popradu, který je tokem IV. řádu a průměrná lesnatost povodí dosahuje 40%.

Pramen[editovat | editovat zdroj]

Velický potok vzniká ve Vysokých Tatrách na jižním svahu Velického štítu (2 319 m n. m.), v ledovcovém kotli pod Polským hřebenem (2 200 m n. m.), kde vytéká z horních Velických ples v nadmořské výšce přibližně 2 120 m n. m.

Popis toku[editovat | editovat zdroj]

V pramenné oblasti teče jihojihovýchodním směrem prudkým spádem přes Velickou dolinu, nejprve protéká Dlouhým plesem (1939,0 m n. m.), odtud teče jihovýchodním směrem k plesu Kvetnica, přičemž zleva přibírá první stálý přítok zpod Bradavice (2 476,0 m n. m.). Následně se stáčí severojižním směrem, teče přes Velické pleso (1 665,5 m n. m.), opět se stáčí jihovýchodním směrem a vstupuje do Tatranského podhůří. Pod Velkým Krížným kopcem (1 323,5 m n. m.) mění směr toku, teče severojižním směrem, zprava přibírá Hromadnou vodu, zleva se odděluje Nová voda a koryto výrazně meandruje. Následně vstupuje do Popradské kotliny, kde severně od Batizovců přibírá zprava rameno Batizovského potoka, stáčí se jihovýchodním směrem a severovýchodně od Svitu přibírá i hlavní koryto Batizovského potoka (704,8 m n. m.). Dále už teče výlučně východním směrem, z levé strany přibírá vody Gerlachovského potoka a teče městem Poprad, kde i ústí do řeky Poprad.

Geomorfologické celky[editovat | editovat zdroj]

Přítoky[editovat | editovat zdroj]

Ústí[editovat | editovat zdroj]

Do Popradu se vlévá na území města Poprad (jižně od Spišské Soboty, v blízkosti Aquacity Poprad) v nadmořské výšce cca 665 m n. m.

Obce[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Velický potok (prítok Popradu) na slovenské Wikipedii.


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]