Poľský hrebeň

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poľský hrebeň
Základní informace
PohoříVysoké Tatry
Výška sedlacca 2200 m n. m.
Poloha
 jihsever
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
krajPrešovský kraj
chataSliezsky domLysá Poľana (osada)
PovodíVelický potokBiela voda
Poľský hrebeň
Poľský hrebeň
Souřadnice49°10′24,53″ s. š., 20°8′24,76″ v. d.

Poľský hrebeň je sedlo v hlavním hřebeni Vysokých Tater. Leží ve výšce 2200 m n. m. mezi Východnou Vysokou a Velickým štítem.

Okolí[editovat | editovat zdroj]

Poľský hrebeň je široká sníženina v hlavním hřebeni Vysokých Tater mezi Velickou a Bielovodskou dolinou. Mezi Zamrznutou kopou a samotným Polským hřebenem tvoří hřeben několik vyvýšenin a zářezů. Nejnižší je o pět metrů níž než samotný Poľský hřebeň, kudy vede turistická stezka.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Sedlo znali lovci, horníci a prospektoři odedávna. V 18. století se pro dlouhý úsek hřebene používal název Grzebień, později se přidal přívlastek Polský. V polovině 19. století bylo topografické označení zúženo jen na sedlo.

Prvními známými turisty na Polském hřebeni byli Mück, Wilhelm Roxer, Stolzenberg, Titus Szentiványi a Wadovszky 7. srpna 1840. První zimní přechod vykonali Theodor Wundt a Jakob Horvay 17. dubna 1884. Turistická trasa přes sedlo byly zabezpečená řetězy a kramlemi roku 1892.

Přístup[editovat | editovat zdroj]

Zelená turistická značka z Tatranské Polianky vedoucí Velickou dolinou přechází Poľský hrebeň k Zamrznutému plesu. Zde se napojuje na modrou značku vedoucí Litvorovou a Bielovodskou dolinou do Lysé Poľany.

  • Tatranská Polianka → Poľský Hrebeň 4:00 h (3:10 h opačný směr).
  • Lysá Poľana → Poľský Hrebeň 5:30 h (4:30 h opačný směr).

Dále z hřebenu vede žlutá značka na sousední vrchol Východná Vysoká 0:45 h (0:30 h zpět).

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]