V polévce miso

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
V polévce miso
AutorRjú Murakami
Původní názevイン・ザ・ミソスープ
In za misosúpu
PřekladatelJan Levora
Obálku navrhlMartin Radimecký
ZeměJaponsko
Jazykjaponština
EdiceSoučasná světová próza
Žánrpsychologický thriller
OceněníLiterární cena Jomiuri (1998)
VydavatelJomiuri šimbun
Datum vydání1997
Český vydavatelArgo
Česky vydáno2008
Typ médiavázaná kniha
Počet stran203 (české vydání)
ISBN978-80-7203-977-7
Předchozí a následující dílo
Kyoko
Některá data mohou pocházet z datové položky.

V polévce miso (japonsky イン・ザ・ミソスープ, In za misosúpu) je román japonského spisovatele Rjú Murakamiho. Jedná se o psychologický thriller, který vyšel na pokračování v časopise Jomiuri šimbun v průběhu roku 1997. Ve stejném roce byl revidován a vydán v knižní verzi nakladatelstvím Gentóša. V roce 1998 byl oceněn Literární cenou Jomiuri.

Česky kniha vyšla roku 2008 v překladu Jana Levory v nakladatelství Argo jako součást edice Současná světová próza a jde o autorovo první česky vydané dílo.[1]

Charakteristika a přijetí[editovat | editovat zdroj]

Román se vedle napínavého příběhu plného násilí a prostituce noří i do psychologie hlavních postav a dotýká se témat, jako jsou konzumní společnost, kulturní identita či lidská osamělost a prázdnota.[2] Příběh lze také chápat jako paralelu k vykreslení obecně rozporuplného vztahu Japonců k Američanům, ve kterém se obdiv a sympatie prolínají s obavami a nedůvěrou.[1]

Během vydávání románu na pokračování došlo ve čtvrti Suma ve městě Kóbe k případu sériových vražd dětí, za což byl následně jako podezřelý zatčen 14letý chlapec. I kvůli časové shodě s tímto incidentem zaznamenal román tou dobou značnou publicitu v japonských médiích, což přispělo k jeho popularitě i kontroverznímu přijetí.[1]

Děj[editovat | editovat zdroj]

Dvacetiletý Kendži si vydělává na vysněnou cestu do USA tím, že provází zahraniční turisty po tokijských zábavních a vykřičených čtvrtích. Jednoho dne ho kontaktuje záhadný Američan jménem Frank a za štědrou odměnu si vyžádá na tři dny jeho služby. Kendži sice chtěl trávit čas se svou 16letou přítelkyní Džun, ale přesto práci přijme, a tak se stane, že zatímco v médiích se jedna za druhou objevují zprávy o brutálních vraždách v oblasti, Kendži stráví tři večery na konci roku provázením Franka po nočních klubech, podnicích sexuálního průmyslu a temných zákoutích čtvrti Šindžuku. Během toho postupně v náznacích vychází najevo, co je tajemný Frank vlastně zač.

Ostatní[editovat | editovat zdroj]

Na konci českého vydání lze najít vysvětlivky objasňující japonské výrazy, které jsou v textu zachovány. Jde hlavně o výrazy z oblasti sexuálního průmyslu.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku イン ザ・ミソスープ na japonské Wikipedii.

  1. a b c MURAKAMI, Rjú. V polévce miso. 1. vyd. Praha: Argo, 2008. ISBN 978-80-7203-977-7. Kapitola Kronikář ztracené generace, s. 197–200. Jan Levora. 
  2. In The Miso Soup Review: Revealing The Dark Heart Of Japan. Yamato Magazine [online]. 2019-06-11 [cit. 2023-11-05]. Book review. Dostupné online. 

Externí odkaz[editovat | editovat zdroj]