Václav František Rudolf

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Václav František Rudolf
Narození17. října 1851
Mladá Boleslav
Rakouské císařstvíRakouské císařství Rakouské císařství
Úmrtí4. ledna 1937 (ve věku 85 let)
Mladá Boleslav
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Povoláníspisovatel, malíř, fotograf, ilustrátor, publicista, hudebník, herec a sportovec
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Václav František Rudolf (17. října 1851, Mladá Boleslav[1]4. ledna 1937, tamtéž) byl český spisovatel, malíř, fotograf a divadelník, jedna z nejvýznamnějších osobností kulturního života konce 19. a začátku 20. století na Mladoboleslavsku. Je autorem několikrát vydané vzpomínkové knihy Staré obrázky boleslavské, kterou i sám ilustroval.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v rodině výpravčího dostavníků v Mladé Boleslavi. Studoval na zdejším gymnáziu, poté pracoval jako advokátní koncipient a v letech 1876 - 1911 působil jako úředník a posléze ředitel městského magistrátu. Byl rovněž dlouholetým ředitelem zdejšího pěveckého sboru "Boleslav" a divadelního spolku "Kolár", zasloužil se mj. o založení Městského divadla, kde také hrál a za svého života vytvořil 368 divadelních rolí.

V. F. Rudolf byl všeumělem, kromě řezbářství a výzkumu v oblasti elektřiny se zabýval především kresbou a olejomalbou a patřil k průkopníkům české fotografie. Dodnes se dochoval stovky jeho unikátních kreseb a snímků, zachycujících dávno zaniklou podobu města od začátku poslední čtvrtiny 19. století. Celý život pilně přispíval fejetony, články a reportážemi do různých regionálních novin a časopisů.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Jeho stěžejním, dodnes živým dílem, je kniha Staré obrázky boleslavské, vydaná s Rudolfovými vlastními ilustracemi poprvé v roce 1907 (posledního vydání se dočkala v roce 2013). Líčí v ní poutavou a zábavnou formou nejrůznější podoby života ve městě z dob svého dětství a mládí, z 50. a 60. let 19. století.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Matriční záznam o narození a křtu farnosti Mladá Boleslav

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • BENEŠ, Luděk. Osobnosti Mladoboleslavska. Mladá Boleslav: Muzeum Mladoboleslavska, 2009, s. 179.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]