Univerzita Istvána Széchenyiho

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Univerzita Istvána Széchenyiho
Széchenyi István Egyetem
Rok založení1968
Typ školyveřejná univerzita
Vedení
RektorDr. Péter Földesi
Počty akademiků
Ostatních studentů15 000 (2016)
Další informace
SídloGyőr, Mosonmagyaróvár MaďarskoMaďarsko Maďarsko
Zeměpisné souřadnice
www.uni.sze.hu
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Univerzita Istvána Széchenyiho (maďarsky Széchenyi István Egytem, zkr. SZE) je univerzita v maďarských městech Győr a Mosonmagyaróvár. Univerzita byla založena v  roce 1968. Má vynikající reputaci v oborech mechanického inženýrství a elektroinženýrství. Úzce spolupracuje s německou automobilkou Audi.

Instituce nese od roku 1986 jméno uherského šlechtice a "největšího Maďara" Štěpána (Istvána) Széchenyiho. Univerzita nabízí několik kurzů BA/BSc a MA/MSc a také doktorské programy.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kampus univerzity

V roce 1963 učinila maďarská vláda rozhodnutí o založení univerzity architektury. V roce 1968 bylo rozhodnutí změněno s požadavkem na vybudování univerzity spojů a v témže roce byla skutečně založena Technická fakulta dopravy a spojů, předchůdce dnešní univerzity. Budova univerzity jako jediná v Maďarsku vznikla přímo pro účely vzdělávání. Byla postavena v malebném ohybu Mosonského Dunaje nedaleko barokního centra města. Na počátku 90. let 20. století vznikl kromě technických studií požadavek také na ekonomické, medicínské a sociální obory. V roce 1995 zde Univerzita Loránda Eötvöse zřídila oddělení právnických studií, které jsou od roku 2002 pod hlavičkou Univerzity Istvána Széchenyiho.

Fakulty[editovat | editovat zdroj]

Univerzita poskytuje vzdělání na devíti fakultách a čtyřech doktorských školách:

Rozvoj[editovat | editovat zdroj]

V květnu 2008 bylo otevřeno nové architektonické studio, které vzniklo přestavbou staré budovy. Univerzita Istvána Széchényiho zvítězila ve výběrovém řízení na zlepšení veřejného vybavení. Univerzita pracuje na několika projektech včetně AUTOPOLIS, výstavby nové budovy, která má zvýšit kapacitu univerzity a současně bude sloužit pro výzkumné účely a rozvoj. V rámci projektu má být přemístěna lávka pro pěší a postavena dvě vícepatrová parkoviště. Plánované dokončení projektu bylo v roce 2011.

Studentský život[editovat | editovat zdroj]

Univerzita v Győru nabízí také různé příležitosti k volnočasovým aktivitám. Každoročně se zde pořádá Széchenyiho týden, kam jsou zvány význačné osobnosti Maďarska (spisovatelé, herci apod.). Univerzita nabízí možnosti sportovního vyžití (veslování, kopaná, plavání atd.). Během Széchenyiho týdne se také konají Széchenyiho závody.

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]