U Tlustého Jana

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
U Tlustého Jana
Účel stavby

hostinec

Základní informace
Výstavba1710
Pojmenováno pootylém hostinském Janovi
Poloha
AdresaPotštát, okres Přerov, ČeskoČesko Česko
UliceKyžlířov 40
PohoříOderské vrchy
Souřadnice
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

U Tlustého Jana je rozcestník turistických značek a také hostinec, který se nachází jihozápadně pod hradem Potštát (Puchart) a severně od osady Boňkov, na levém břehu říčky Velička na okraji Potštátského skalního města v pohoří Oderské vrchy. U Tlustého Jana se nachází na katastru vesnice Kyžlířova, části města Potštát v okrese Přerov v Olomouckém kraji. Místo je přístupné po silnici, turistické stezce a cyklostezce.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V 19. století byl U Tlustého Jana hostinským velmi otylý Jan, který měl zvláštní širokou židli a nad výčepem umístěnou kladku s lanem, pomocí které se zvedal, když seděl ve výčepu. Hospoda dostala číslo popisné roku 1710 jako zahradnická usedlost a později se změnila na hostinec. Před 2. světovou válkou měl hostinec i venkovní taneční parket na místě současného parkoviště. Hostinec měl také svůj Klub přátel Tlustého Jana.[1][2][3]

Dle stavu z roku 2021 se hostinec neprovozuje.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. WWW.CESTOU-NECESTOU.ESTRANKY.CZ. Kyžlířov - hostinec U tlustého Jana. Jirkův cestovní deník - originální články o turistice [online]. [cit. 2021-05-24]. Dostupné online. 
  2. S.R.O, Turistika cz. Pohostinství U Tlustého Jana. www.turistika.cz [online]. [cit. 2021-05-24]. Dostupné online. 
  3. Úvod aneb o hostinci a provozní doba | U tlustého Jana. www.utlustehojana.websnadno.cz [online]. [cit. 2021-05-24]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]