Přeskočit na obsah

Turistická značená trasa 7399

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek pojednává o stezce s názvem Údolím Doubravy u Třemošnice. Možná hledáte: naučnou stezku Údolím Doubravy u Chotěboře.
Turistická značená trasa 7399
Výchozí rozcestník u třemošnické radnice
Výchozí rozcestník u třemošnické radnice
Základní informace
Typturistická stezka
Délka6 km
ProvozovatelKlub českých turistů
Značenížlutá turistická značka žlutá značka
Sezónaceloroční
Lokalizace
PolohaHornosázavská pahorkatina
ČeskoČesko Česko, Okres Chrudim, Okres Havlíčkův Brod
Start/cílrozcestník Pařížovská přehrada
StartTřemošnice (nám.)
CílPařížovská přehrada
Výškový rozdíl45
Nejvyšší bodkoncové rozcestí 325 m
Nejnižší bodpod Luhy 280 m
Zajímavostiviz turistické zajímavosti na trase
Některá data mohou pocházet z datové položky.

žlutá turistická značka Turistická značená trasa 7399 nazvaná též Údolím Doubravy je 6 km dlouhá[1] žlutě značená trasa Klubu českých turistů v okresech Chrudim a Havlíčkův Brod spojující Třemošnici s Pařížovskou přehradou.[2] Trasa převážně vede územím přírodního parku Doubrava jižním směrem.

Průběh trasy

[editovat | editovat zdroj]

Turistická trasa 7399 má svůj počátek na náměstí v Třemošnici, kde přímo navazuje na rovněž žlutě značenou trasu 7343 od Sečské přehrady. Zároveň jím prochází zeleně značená trasa 4305 z Heřmanova Městce do Lovětínské rokle a končí zde modře značená trasa 1972 ze Zbyslavce. Trasa 7399 vede ulicemi města jihozápadním směrem k řece Doubravě, ke které se přimyká na rozcestí se zeleně značenou trasou 4443 přicházející sem podél řeky z Ronova nad Doubravou. Trasa 7399 na ní navazuje a pokračuje proti proudu řeky jižním směrem po pěšinách a lesních cestách. Posléze je jimi dvakrát vyvedena dále od toku do polí. Trasa dále prochází Pařížovem, po místní komunikaci vystoupá nad přehradní nádrž a po krátkém úseku vedeném po polní pěšině končí na rozcestí s modře značenou trasou 1934 z Běstviny do Chotěboře. Po ní lze pokračovat dále proti proudu řeky.

Trasa vznikla rozdělením žlutě značené trasy 7380, která dnes vede z Jakubovic do Úhrova. V polích jihovýchodně od Heřmanic se od dnešního vedení trasa odkláněla do Pařížova, kde se napojovala na dnešní trasu 7399 do Třemošnice. Úsek z Pařížova k přehradě vznikl přeznačením původně modře značené trasy.[3]

Turistické zajímavosti na trase

[editovat | editovat zdroj]
  1. Seznam tras KČT Pardubického kraje
  2. Trasa 7399 na Mapách.cz
  3. Starší vydání map KČT