Turistická značená trasa 7399

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek pojednává o stezce s názvem Údolím Doubravy u Třemošnice. Možná hledáte: naučnou stezku Údolím Doubravy u Chotěboře.
Turistická značená trasa 7399
Výchozí rozcestník u třemošnické radnice
Výchozí rozcestník u třemošnické radnice
Základní informace
Typturistická stezka
Délka6 km
ProvozovatelKlub českých turistů
Značenížlutá turistická značka žlutá značka
Sezónaceloroční
Lokalizace
PolohaHornosázavská pahorkatina
ČeskoČesko Česko, Okres Chrudim, Okres Havlíčkův Brod
StartTřemošnice (nám.)
CílPařížovská přehrada
Výškový rozdíl45
Nejvyšší bodkoncové rozcestí 325 m
Nejnižší bodpod Luhy 280 m
Zajímavostiviz turistické zajímavosti na trase
Některá data mohou pocházet z datové položky.

žlutá turistická značka Turistická značená trasa 7399 nazvaná též Údolím Doubravy je 6 km dlouhá[1] žlutě značená trasa Klubu českých turistů v okresech Chrudim a Havlíčkův Brod spojující Třemošnici s Pařížovskou přehradou.[2] Trasa převážně vede územím přírodního parku Doubrava jižním směrem.

Průběh trasy[editovat | editovat zdroj]

Turistická trasa 7399 má svůj počátek na náměstí v Třemošnici, kde přímo navazuje na rovněž žlutě značenou trasu 7343 od Sečské přehrady. Zároveň jím prochází zeleně značená trasa 4305 z Heřmanova Městce do Lovětínské rokle a končí zde modře značená trasa 1972 ze Zbyslavce. Trasa 7399 vede ulicemi města jihozápadním směrem k řece Doubravě, ke které se přimyká na rozcestí se zeleně značenou trasou 4443 přicházející sem podél řeky z Ronova nad Doubravou. Trasa 7399 na ní navazuje a pokračuje proti proudu řeky jižním směrem po pěšinách a lesních cestách. Posléze je jimi dvakrát vyvedena dále od toku do polí. Trasa dále prochází Pařížovem, po místní komunikaci vystoupá nad přehradní nádrž a po krátkém úseku vedeném po polní pěšině končí na rozcestí s modře značenou trasou 1934 z Běstviny do Chotěboře. Po ní lze pokračovat dále proti proudu řeky.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Trasa vznikla rozdělením žlutě značené trasy 7380, která dnes vede z Jakubovic do Úhrova. V polích jihovýchodně od Heřmanic se od dnešního vedení trasa odkláněla do Pařížova, kde se napojovala na dnešní trasu 7399 do Třemošnice. Úsek z Pařížova k přehradě vznikl přeznačením původně modře značené trasy.[3]

Turistické zajímavosti na trase[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Seznam tras KČT Pardubického kraje
  2. Trasa 7399 na Mapách.cz
  3. Starší vydání map KČT