Turistická značená trasa 4246

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Turistická značená trasa 4246
Rozcestí nad Růžohorským sedlem, horní cedulka ukazuje na trasu 4246
Rozcestí nad Růžohorským sedlem, horní cedulka ukazuje na trasu 4246
Základní informace
Typturistická stezka
Délka4 km
ProvozovatelKlub českých turistů
Značenízelená turistická značka zelená značka
Sezónaceloroční
Lokalizace
PolohaKrkonoše
ČeskoČesko Česko, Okres Trutnov
StartJelenka (tur. ch.)
CílNad Růžohorským sedlem
Výškový rozdíl545 m
Nejvyšší bodjihovýchodní úbočí Sněžky 1435 m
Nejnižší bodAutobusová zastávka chata Jelenka 890 m
Vyhlídkové bodypo celé trase
Zajímavostiviz historie
Některá data mohou pocházet z datové položky.

zelená turistická značka Turistická značená trasa 4246 je 4 km dlouhá zeleně značená trasa Klubu českých turistů[1] v okrese Trutnov spojující žlutě značenou chatu Jelenku s Růžohorským sedlem. Její převažující směr je západní.[2] Trasa se v celé délce nachází na území Krkonošského národního parku.

Průběh trasy[editovat | editovat zdroj]

Trasa má svůj počátek u turistické chaty Jelenka ve východním úbočí Svorové hory, kde navazuje na zde končící žlutě značenou trasu 7220 z Pomezních Bud, současně rozcestím prochází Cesta česko-polského přátelství vedoucí ze stejného místa na Sněžku a s ní souběžná polská modře značená trasa.

Trasa 4246 je v celé délce vhodná pouze pro pěší, kamenitá lesní pěšina postupně přechází do kosodřeviny a přechodů kamenných moží. Je vybavena zimním tyčovým značením a využívá historickou cestu zvanou Travers. Vede nejprve jižním úbočím Svorové hory, poté Obřího hřebene a nakonec jihovýchodním úbočím Sněžky. Končí nad Růžohorským sedlem na rozcestí se žlutě značenou Kubátovou cestou sestupující ze Sněžky na Růžovou horu.

Historie[editovat | editovat zdroj]

  • Dříve byla trasa značena žlutou barvou.[3]
  • V únoru 1945 havarovalo v blízkosti trasy ve sněhové vánici letadlo Junkers Ju 52/3m přepravující zraněné německé vojáky z Breslau (dnešní Vratislav). Zahynulo dvacet tři osob, několika mužům se díky tyčovému značení podařilo dostat na Růžohorky. Trosky letadla byly z cesty mnoho let viditelné, než byly v září 1998 vrtulníkem přeneseny do Malé Úpy, kde je část ve zdejším informačním centru vystavena[4]. Na místě neštěstí se nachází malý pomník doplněný posledními zbytky stroje.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Plánovač tras KČT
  2. Trasa 4246 na Mapách.cz
  3. Starší vydání map KČT
  4. Popis okolností havárie na stránkách obce Malá Úpa. www.malaupa.cz [online]. [cit. 2019-02-26]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-02-09.