Tricastin

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tricastin
Údolí Rhôny
Údolí Rhôny
StátFrancieFrancie Francie
Důležitá místaSaint-Paul-Trois-Châteaux
Mapa přírodních regionů Francie
Mapa přírodních regionů Francie
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tricastin je oblast ve Francii, ležící na řece Rhôně na hranici metropolitních regionů Auvergne-Rhône-Alpes a Provence-Alpes-Côte d'Azur. Největším městem je Saint-Paul-Trois-Châteaux (ve starověku Augusta Tricastinorum), historicky významnými sídly jsou také Pierrelatte a Bollène. Nadmořská výška se pohybuje mezi 50 a 450 metry.

Region je pojmenován podle původních obyvatel z ligurského kmene Tricastini, i když lidová etymologie odvozuje název z latinského tricastinorum („ve třech hradech“).[1] Díky vápencovým skalám je známý také jako „země bílého kamení“ (pays de la pierre blanche).

Tricastin má středozemní podnebí, je proslulý vinařstvím (ochranná známka Coteaux du Tricastin) a sběrem lanýžů.[2] V roce 1980 zde byla uvedena do provozu Jaderná elektrárna Tricastin. Výrobě energie slouží také přehrada Donzère-Mondragon. Územím prochází dálnice A7. Vyhledávanou turistickou atrakcí je renesanční zámek v Grignanu.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Archivovaná kopie. tresordesregions.mgm.fr [online]. [cit. 2019-09-23]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2020-07-27. 
  2. https://www.avignon-et-provence.com/en/local-products/black-truffle-tricastin
  3. https://www.lesoleilfruite.com/en/chateau-de-grignan

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]