Tramvajová smyčka Ludowa

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ludowa
trať směr Gocław
Ludowa
Stocznia Remontowa
trať směr Firlika
Tramvajová smyčka Ludowa v roce 2023
Neexistující budova pokladny

Ludowa je prostřední smyčka ve štětínské kolejové síti. Smyčka se nachází na prostranství po levé straně ulice Ludowé na sídlišti Drzetowo-Grabowo. Do provozu byla uvedena v roce 1964.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V roce 1927 byl na tehdejší Vulcanstraße (dnes ulice Druckého-Lubeckého) zprovozněn ocelový viadukt. Tramvajové koleje byly na viadukt přeloženy z nedaleké Alte Vulcanstraße (dnes ulice Ludowa). Během druhé světové války zasáhla viadukt bomba, která zničila střední rozpětí.[1] V souvislosti s tím byla tramvajová trať přesměrována zpět podél ulice Ludowé dne 23. února 1950. V roce 1964 byla na prostranství v ulici Ludowé postavena tramvajová smyčka Stocznia Remontowa (Opravárenská loděnice, podle nedaleké opravárenské loděnice Gryfia). V roce 1990 dostala smyčka svůj dnešní název Ludowa (Lidová).[2] Stará budova pokladny s eternitovou střechou byla zbourána v březnu 2022.[3]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Ve smyčce jsou tři provozní koleje, přičemž denně se využívá pouze jedna. K dispozici jsou tři nástupní a výstupní stanoviště.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Wiadukt w ciągu ulicy Druckiego-Lubeckiego w Szczecinie. swiatowy.org [online]. [cit. 2023-07-02]. Dostupné online. 
  2. a b Encyklopedia: Pętla tramwajowo-autobusowa Ludowa. Serwis KOMIS [online]. 2009-02-06 [cit. 2023-07-02]. Dostupné online. (polsky) 
  3. KRAŚNICKI JR, Andrzej. Koniec historii pierwszych poczekalni i kas na szczecińskich pętlach autobusowo-tramwajowych. szczecin.wyborcza.pl [online]. [cit. 2023-07-02]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]