Tramvajová doprava v Los Angeles

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lanová tramvaj na Broadwayi v Los Angeles

Tramvajovou dopravu v americkém městě Los Angeles v Kalifornii v historii tvořily koněspřežné tramvaje, kabelové tramvaje (Cable Car) i klasické elektrické tramvaje.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V okrese Los Angeles fungovalo velké množství klasických tramvajových linek, ty byly ale zrušeny v roce 1963. Až do roku 1990, kdy byla otevřena první linka metra, neexistovala v Los Angeles městská kolejová doprava.

Koněspřežná tramvaj[editovat | editovat zdroj]

Koněspřežná tramvaj začala v Los Angeles jezdit v roce 1874. Provozovala ji společnost Spring and West 6th Street Railroad, která operovala na stejnojmenných ulicích. Tramvaje tažené koňmi s otevřenými vozy jezdily po jednokolejných tratích uprostřed ulic s nezpevněným povrchem. V dalších letech vznikaly další společnosti, například Main Street and Agricultural Park Railway, Depot Railway, City Railroad nebo Central Railroad.

Kabelová tramvaj[editovat | editovat zdroj]

První linka kabelové tramvaje jezdila ve čtvrti Bunker Hill od roku 1885. Na přelomu 19. a 20. století existovaly v Los Angeles tři společnosti provozující celkem osm linek kabelových tramvají: Los Angeles Cable Railway, Temple Street Cable Railway a Second Street Cable Railroad. Do roku 1902 byly všechny linky zrušeny a nahrazeny klasickými elektrickými tramvajemi.

Elektrické tramvaje[editovat | editovat zdroj]

Elektrické tramvaje začaly v Los Angeles sloužit cestujícím v roce 1887. Zpočátku existovalo dopravců, avšak většina z nich byla na začátku 20. století sloučena do jedné ze dvou nově vzniklých společností: Los Angeles Railway a Pacific Electric Railway.

Železniční magnát Henry Huntington koupil v roce 1901 velké množství tramvajových společností a vytvořil z nich Los Angeles Railway, firmu provozující tramvajovou dopravu v Downtownu a blízkém okolí. Vozy byly charakteristické svým výrazným žlutým zbarvením a tratěmi o rozchodu 1 067 mm. Co do počtu cestujících šlo o historický nejúspěšnější systém tramvajové dopravy v Los Angeles County.

Druhá velká společnost, Pacific Electric Railway, vznikla v roce 1902. U jejího vzniku stál opět Henry Huntington a také bankéř Isaias W. Hellman. Červeně zbarvené vozy s klasickým rozchodem 1 435 mm zajišťovaly příměstskou a meziměstskou dopravu v okresech Los Angeles, Orange, San Bernardino and Riverside.

Boom výstavby dálnic a raketový nárůst počtu osobních automobilů po druhé světové válce způsobil rapidní snížení poptávky po tramvajové dopravě. V 50. letech proto bylo mnoho linek zrušeno a nahrazeno autobusovou dopravou. V roce 1958 byly zbylé společnosti sloučeny do státní organizace Los Angeles Metropolitan Transit Authority, což vyústilo v úplný konec tramvajové dopravy v roce 1963.

Budoucnost[editovat | editovat zdroj]

Město Los Angeles plánuje výstavbu nové okružní tramvajové linky v Downtownu. Městská rada tento projekt schválila v roce 2018 a doporučila ho k realizaci.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Streetcars in Los Angeles na anglické Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]