Tržnice (Hradec Králové)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tržnice
Základní informace
SlohHigh-tech
Poloha
AdresaHořická 1640, Hradec Králové, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tržnice v Hradci Králové je high-tech[1] stavba z druhé poloviny 80. let 20. století. Nachází se na adrese Hořická 1640.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Poté, co bylo v Hradci Králové diskutováno o možné asanci pražského předměstí, bylo rozhodnuto o zvolení prostoru u Blažíčkova náměstí k nové výstavbě. Volba padla na novou tržnici, neboť se staveb takového typu dlouhodobě krajskému městu nedostávalo.

Projekt, který byl nakonec zrealizován, připravil Karel Schmied[2] ze společnosti Stavoprojekt z Hradce Králového. Objekt, který byl rozčleněn do několika částí se čtyřúhelníkovým půdorysem, doplňovaly v rozích nápadné válcové věže, v jedné z nich je umístěno schodiště. Jednotlivé strany vyplňují okna. Tři nápadné části předurčovaly využití stavby: prodejní halu, skladiště a administrativní zázemí. Některé navazující části objektu nebyly nikdy postaveny (např. zastřešená část pro venkovní prodej). Objekt byl pojat ve stylu high-tech. Kladen byl důraz na jeho variabilnost a upravitelnost dle potřeby.[3] Prodejní hala proto nebyla nikterak rozčleněna.

Výstavba tržnice byla zahájena v roce 1983 a dokončena o čtyři roky později. Slavnostní otevření se konalo 11. srpna 1987.[4] Objekt se nikdy nestal velkým nákupním centrem Hradce Králové; mimo jiné proto, že v jeho blízkosti vznikla nová občanská vybavenost v obdobné době a také proto, že kvůli politickým a společenským změnám v roce 1989 došlo k rychlým změnám nákupních zvyklostí obyvatel a tržnice již tomuto záměru neodpovídala.

V 21. století objekt využívá obchod na prodej potřeb pro instalatérství. Bývá občas označován jako betonové monstrum.[5]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. LADISLAV ZIKMUND, Lender. Zítřek stavíme dnes: Architektura a urbanismus Hradce Králové v letech 1945 až 1989. In: Sborník Národního památkového ústavu. Praha: NPÚ, 2015. S. 87.
  2. Hradec znovu odkládá opravu podchodu, projektanta zkusí vybrat napotřetí. iDNES [online]. [cit. 2023-11-27]. Dostupné online. 
  3. Profil stavby na architektonickém manuálu Hradce Králové
  4. Článek na stránkách ptejteseknihovny.cz
  5. Čtvrť u terminálu v Hradci je nevábná. Proměnu odstartuje bytový dům. iDNES [online]. [cit. 2023-11-27]. Dostupné online.