Tihániovský kaštel

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tihániovský kaštel
Poloha
AdresaBanská Bystrica, SlovenskoSlovensko Slovensko
UliceRadvanská 27
Souřadnice
Map
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tihaniovský kaštel nebo pravopisně starší, ale oficiálně Tihányiovský kaštel[1][pozn. 1] je jeden ze tří zámků, které byly v minulosti vybudovány na území obce Kráľová (dnes součást Banské Bystrice).

V současnosti je v kaštelu umístěna přírodovědná expozice Středoslovenského muzea Příroda středního Slovenska.[1]

Historie zámečku[editovat | editovat zdroj]

Zámeček byl vybudován asi počátkem 17. století a dostavěn v 20. letech 17. století.[2] Nejstarší jeho částí je západní křídlo, v místnostech kterého se nacházejí křížové klenby. V roce 1819 byl zámeček přestavěn v klasicistním stylu. Objekt byl upraven i v roce 1830, na což upozorňuje pamětní kovová tabule s textem: "Exaedificavit Theresia Gerhart, 1830" (v překladu: Vybudovala Terezie Gerhartová, 1830).[3] Současná podoba zámečku pochází z přestavby v roce 1896 v novorenesančním stylu. Přestavbami a dostavbami získal zámeček půdorys ve tvaru kříže. V poslední přestavbě byly na severní a jižní straně zámku vybudovány výrazné rizality. Kolem zámečku byl vytvořen park se vzácnými dřevinami, park byl ale v 2. polovině 20. století při výstavbě panelových bytových domů zničen.

V 1. třetině 19. století patřil zámeček rodině Gerhardtovců, pak rodině Tihániovců (v letech 1830 - 1867 jej vlastnil Ignác Tihany, po něm Dionýz Tihany).

Zámeček byl poškozen během druhé světové války, v roce 1947 požár částečně zničil jeho půdní prostory. Budovu v 70. letech dostalo do vlastnictví Krajské vlastivědné muzeum v Banské Bystrici, které v něm zřídilo stálou přírodovědnou expozici. Ta se v kaštelu nachází dodnes.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Podle vlastníka objektu Stredoslovenského múzea. Podle Pravidel slovenského pravopisu se historické osobní jména z uherského období „píšu sa podľa zásad slovenského pravopisu“, tedy (kromě jiného) „yi“ ako i. viz Název „tihányiovský“ je proto starší a v současnosti nekodifikované psaní názvů odvozených od jména Tiháni, starší Tihányi. (jiná jména: Tihányovský zámeček, Tihanyovský zámeček

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Tihániovský kaštieľ na slovenské Wikipedii.

  1. a b Prírodovedné zbierky v Tihányiovskom kaštieli [online]. Banská Bystrica: Stredoslovenské múzeum [cit. 2015-09-05]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-09-24. 
  2. Skleněnka, V. a kol .: Radvaň : monografie obce. Banská Bystrica : DALI BB, 2014, s. 167.
  3. Skleněnka, V. a kol .: Radvaň : monografie obce. Banská Bystrica : DALI BB, 2014, s. 156, reprodukce na stránce vpravo nahoře.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Skleněnka, Vladimír a kol .: Radvaň - monografie obce. Banská Bystrica : DALI-BB, 2014, s. 167 - 168. ISBN 978-80-8141-062-8

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]