Thunder Bay

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Thunder Bay
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška25 m n. m.
StátKanadaKanada Kanada
ProvincieOntario
OkresThunder Bay District
Thunder Bay
Thunder Bay
Thunder Bay, Ontario (provincie)
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha477,5 km²
Počet obyvatel121 596 (2011)
Hustota zalidnění254,7 obyv./km²
Správa
StarostaKeith Hobbs
Vznik1683
Oficiální webwww.thunderbay.ca
Telefonní předvolba807
PSČP7A−P7G • P7J−P7K
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Thunder Bay (anglicky Hromový záliv) je město na severním břehu Hořejšího jezera na západě provincie Ontario v Kanadě. Vznik města se datuje k 1. lednu 1970, kdy se spojila města Fort William, Port Arthur, Neebing a McIntyre. Jméno města bylo výsledkem referenda z 23. června 1969. Výsledek byl vítězstvím pro "Thunder Bay" s počtem hlasu 15 870, dalšími v pořadí byli "Lakehead" s 15 302, a "The Lakehead" s 8 377 hlasy.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Evropské osídlení regionu se začalo rozvíjet v 18. století. První osadníci byli lovci kožešinové zvěři. V roce 1803 byla založena první pevnost, Fort William. Město postupně vyrostlo v důležitý dopravní uzel. Přístav má důležitou funkci v přepravě obilí a dalších výrobku ze západu Kanady přes Velké jezera a systém kanálů Saint Lawrence Seaway k východnímu pobřeží. Lesní hospodářství a výrobní odvětví hrála v ekonomice města významnou roli. V poslední době jejich význam poklesl a jsou postupně nahrazovány vědomostní ekonomikou, založenou na lékařském výzkumu a vzdělávání. Thunder Bay je sídlem výzkumného ústavu Thunder Bay Regional Research Institute.

Ekonomika[editovat | editovat zdroj]

Thunder Bay je druhým největším městem v severozápadním Ontariu. Město nabízí množství pracovních příležitostí ve veřejném sektoru, ze soukromých firem jsou největšími zaměstnavateli Bombardier a dřevařská firma Bowater. Ve městě se nachází dvě vysoké školy, Lakehead University a Confederation College.

Sport[editovat | editovat zdroj]

Obyvatelé města se aktivně věnují množství sportovních zálib. Thunder Bay bylo hostitelem Summer Canada Games v roce 1981, Mistrovství světa v klasickém lyžování v roku 1995, the Continental Cup of Curling in 2003 a Mistrovství světa v juniorském baseballu v roce 2010.

Osobnosti města[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Thunder Bay na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]